Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Svetila, ki dajejo več kot le svetlobo

Dunja Strašek, Dom2, 22.05.2017 16:00:00

Viri umetne svetlobe dobivajo vse večji pomen za naše dobro počutje.

Delite na:
Svetila, ki dajejo več kot le svetlobo

Znano je, da je redna menjava naravne svetlobe koristna za naše zdravje. Po raziskavah sodeč pa lahko prava uporaba umetne svetlobe enako pozitivno učinkuje na ljudi, kar lahko dosežemo s sodobno tehnologijo LED.

POZITIVNI UČINKI NA CIRKADIJSKI RITEM

Že dolgo vemo, da svetloba vpliva na počutje ljudi. Pomembna je tudi za pravilen cirkadijski ritem, da smo zaradi dnevne svetlobe in nočne teme skozi dan bolj budni in ponoči lažje spimo. Svetlobne dražljaje zaznavamo tudi s fotoreceptorji v mrežnici, ki pomagajo uravnavati razmerje med melatoninom, ki povzroča zaspanost, in kortizolom, ki omogoča, da smo budni. Rezultati več raziskav, posebej usmerjenih na bolnike z alzheimerjevo boleznijo in demenco, kažejo, da odmerki modre svetlobe svetlečih diod LED vplivajo na boljše spanje starejših, izboljšalo pa se je tudi njihovo splošno počutje. Osvetlitev, uporabljena v raziskavah, je imela modro-belo barvo svetlobe, obenem pa posameznike ni obremenila s preveliko svetlostjo.

Tisti posebej občutljivi za spremembe naravne svetlobe si lahko torej zdaj oddahnejo po zaslugi umetnih virov. V dneh, ko dnevne svetlobe primanjkuje, nam lahko pomaga ustrezna temperatura barve, ki jo oddajajo svetleče diode LED.

IN ŠE VELIKO VEČ

Tehnologija LED omogoča še veliko več – odpirajo se nove možnosti oblikovanja svetil. Ker so svetleče diode majhne, praktično ni omejitev v oblikovanju. Za razliko od svetil s klasičnimi ali energijsko varčnimi žarnicami, kjer je vir svetlobe vedno v središču svetila, tehnologija LED omogoča kakršnekoli oblike, poleg tega pa je energijsko učinkovita in dolgotrajna.

Svetila, izdelana s tehnologijo LED, odlikuje visoka svetilnost pri majhni porabi električne energije. V primerjavi s klasičnimi svetili imajo 10-krat večji izkoristek, to pa pomeni 10-krat manjšo porabo elektrike. In čeprav je razsvetljava LED še vedno dražja od navadne, ima ogromno prednosti, ki odtehtajo višjo ceno. Višjo ceno LED svetil upravičuje majhna poraba elektrike, dodatna prednost LED-žarnic pa je tudi v njihovi življenjski dobi – navadna žarnica deluje do 3.000 ur, LED-diode pa do 30.000 ur in več.

Oblikovalci pa ne spreminjajo le oblik svetil, temveč tudi pot svetlobe. Svetlobo svetil lahko reguliramo kot pri klasičnih svetilih, možno pa je tudi izpustiti svetilnost posameznih predelov svetila, s čimer lahko spreminjamo in ustvarjamo posebne svetlobne učinke.

Izbira prave razsvetljave je danes veliko več kot le praktičen del v osvetlitvi bivalnih prostorov. Poleg njihove kakovosti oblikovanja je vsestranskost svetil LEDgeneracije tudi v tem, da ustvarjamo posebna svetlobna razpoloženja, s tem pa omogočimo prostorom, zasebnim in javnim, da jih doživimo na novo.

USTVARJALNI TRENDI

Oblikovanje je vedno tudi odsev prevladujočega duha časa, to velja tako za pohištvo, modo in tehnologijo kot za svetila. V oblikovanju svetil prevladujeta dve smernici: tehničen in industrijski dizajn ter posnemanje narave. Svetilke industrijskega dizajna pristojijo moderno urejenim prostorom, izdelane so iz aluminija, jekla in pločevine, pogosto s sproščenim vintage videzom. Tehnični deli, kot so kabli, svetilni viri, vijaki in okovje, so vidni in služijo kot oblikovalska značilnost.

Trend v smeri narave in naravnosti v oblikovanju svetil se še posebej kaže v uporabljenih materialih, kot so les, furnir, papir, filc, usnje, tkanine, ter v posnemanju oblik in barv iz narave, kot so dežna kaplja, oblak, cvet in vijoče se cvetje, drevo, kamen, planet, mavrica. Prav tako so prisotne stilizirane, amorfne oblike svetil, ki v prostoru delujejo kot skulpture.

In če se ne odločimo za takšno – industrijsko ali naravno – svetilko, nam še vedno ostaja stara dobra klasika, elegantni minimalizem in spogledovanje z oblikovanjem iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zdi se, da bo dobro znana svetilka Twiggy vedno priljubljena, prav tako pa tudi oblike klasičnih senčnikov, ne glede na to, ali gre za talne, namizne ali stropne svetilke. Prednost minimalističnega oblikovanja svetilk pa je, da se lahko nevidno zlijejo s prostorom ali pa z njimi ustvarimo eleganten poudarek.