Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Srečanje s čebelami ji je spremenilo življenje

Biba Jamnik Vidic, Pomagaj si sam, 02.10.2017 16:00:00

Ko je Nika Pengal v roke dobila diplomo univerzitetne dediščinarke, študirala je dediščino Evrope in Sredozemlja, je najprej začela iskati službo.

Delite na:
Srečanje s čebelami ji je spremenilo življenje

Ker je ni dobila, je vpisala magisterij arheologije. S tedanjim fantom, ki se je prav takrat zaposlil, sta se preselila v Postojno. Fant je bil veliko odsoten, zato je Nika začela razmišljati, kaj bi lahko počela. »Fantov oče je bil čebelar, pa sem mu pozimi pomagala žičiti okvirje in delati satnice. Super sva se imela. Veliko sva se pogovarjala, razlagal mi je tudi o čebelah. Več ko sem izvedela o čebelarstvu, bolj me je zanimalo.« Spomladi je Nika prvič vstopila v čebelnjak. »Stal je sredi neokrnjene narave v vasi Palčje pri Pivki. Že narava je bila magična. Ko pa sem stopila v čebelnjak, sta me povsem začarala zvok čebel in vonj.« Zvok čebel, pove, jo je tako umiril, da so jo komaj spravili iz čebelnjaka.

Čebele so univerzitetno dediščinarko popeljale na raziskovanje malce drugačne dediščine. Tisto poletje je Nika pridno pomagala v čebelnjaku, pozimi pa je opravila še uradno izobraževanje. Naučila se je osnov čebelarjenja in opravila tečaj za apiterapevta 1. stopnje. »Fantov oče je za naju naredil prevozni zabojnik, da sva lahko čebele selila na različne paše. Tisto leto sem imela zelo dobro letino.« Potem se je, tako kot se v življenju rado zgodi, Nikino življenje obrnilo na glavo. S fantom sta se razšla, zato se je preselila nazaj domov v Domžale. »Ker sem bila že popolnoma zasvojena s čebelami, sem se odločila, da vse svoje prihranke vložim v nakup čebel in opreme za čebelarjenje.« Tako je lani spomladi kupila osem čebeljih družin. »Pozimi pa mi jih je skoraj polovica pomrla. Ker sem bila brez denarja, sem enemu od večjih čebelarjev na Gorenjskem ponudila, da mu za nove čebelje družine plačam z delom. Pozimi sem zanj žičila okvirje in barvala nove panje.« Za plačilo je dobila tri čebelje družine. Da bi jih imela spet osem, je potrebovala še dve. »Ko sem se v začetku leta udeležila čebelarskega shoda na Črnivcu, sem se zapletla v pogovor z dvema gospodoma. Enega od njiju sem poznala, ker mi je leto prej pomagal naseliti čebele. Pogovarjali smo se tudi o tem, koliko čebel nam je pomrlo. Preden sta se poslovila, sta me prosila še za nasvet – vedela sta, da sem opravila tečaj iz apiterapije – v zvezi z neko zdravstveno težavo. Zahvalila sta se mi in odšla. Čez nekaj časa sta se vrnila in mi poveda la, da sta se odločila, da mi vsak od njiju podari po eno čebeljo družino. Bila sem tako ganjena, da sem se zjokala pred njima in še pred drugimi 200 čebelarji.« Čebelja družina, ki jo sestavlja matica in približno 30.000 čebel, stane od 100 do 160 evrov.

Blagovna znamka Gospodična Medična in zgodba medenega žvečilca

Ko je Nika letos spomladi skrbela za svoje čebelice, je razmišljala, ali bi se lahko s čebelarjenjem tudi preživljala. »Domislila sem se, da bi poskusila z matičnim mlečkom pomagati ženskam, ki ne morejo zanositi. Imam precej prijateljic, ki imajo tovrstne težave. Z matičnim mlečkom je namreč mogoče uravnavati hormone, zato je priporočljiv tudi za ženske v meni in vse, ki imajo težave s ščitnico. Zamislila sem si, da bi delovanje matičnega mlečka raziskala tako temeljito, da bi lahko svetovala drugim. Potem pa sem ugotovila, da tega ne smem početi, ker pri nas apiterapija ni uradno priznana.« Ker pa nad Niko očitno bedi zelo prijazen angel varuh, ji je kmalu na pot prinesel drugo priložnost.

»Ko sem bila nekega dne vsega sita, sem se odpravila na bližnji hrib. Na vrhu me je ogovoril neki fant. Med pogovorom, pripovedovala sem mu, s čim se ukvarjam, mi je predlagal, naj se pridružim projektu Start up, Štartaj Domžale. « Niki se je medtem utrnila nova zamisel – naredila bo medeni žvečilni. V začetku junija je s svojo poslovno idejo prepričala tudi komisijo iz Generatorja, Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale in občino Domžale, in ta jo je izbrala med 17 udeleženci projekta. »Izbrali so štiri, in bila sem ena izmed njih. Ko sem se morala odreči zamisli, kako pomagati ženskam zanositi z uporabo matičnega mlečka, sem se spomnila na drugo najboljšo stvar, ki nam jo dajejo čebele – na poklopce, ki jih zgradijo čebele in so prepojeni tako z medom kot s propolisom in cvetnim prahom. Jaz jih ves čas žvečim, ne samo med točenjem medu, ampak tudi med letom, in zazdelo se mi je, da bi bilo to všeč tudi otrokom in njihovim staršem. Tudi zato, ker tak žvečilni, poleg tega da je zdrav, čisti zobe, pa še nenevaren je, če ga otrok pogoltne.« Nika zdaj svojo idejo razvija pod budnimi očmi mentorjev iz Generatorja. »Pomagali so mi vzpostaviti stike, me podučili o standardih HACCP, me naučili, kako se moram predstaviti javnosti, s kom se moram povezati. Naredila sem tudi svojo spletno stran in blagovno znamko Gospodična Medična.« V Zavodu za zaposlovanje bodo Niki omogočili, da se bo lahko vključila v trimesečno usposabljanje za ženske podjetnice. »Ko bom ugotovila, da se lahko preživljam s svojim delom, upam, da bo to že jeseni, bom odprla SP ali zavod. Nekaj zagonskih sredstev naj bi dobila tudi od zavoda za zaposlovanje. « Nika, srečno! Naj Gospodična Medična dobro medi. Nekaj nasvetov je medežejka Nika pripravila tudi za naše bralce.

CVETNI PRAH

Cvetni prah vsebuje od 10 do 30 % vode, približno 20 % beljakovin, 30 % ogljikovih hidratov, 5 % maščob, do 7 % rudninskih snovi, vitamine B, C, D in K ter provitamin A. V cvetnem prahu so tudi inhibini, ki preprečujejo razvoj nekaterih vrst bakterij, in vse za človeka nujno potrebne aminokisline. Vsebuje tudi več kakor 50 encimov, ki imajo v presnovi vlogo katalizatorjev.

Ker cvetni prah vsebuje pomembne estrogene, se uporablja za preprečevanje in lajšanje težav s prostato. Zelo učinkovit je tudi pri lajšanju prebavnih motenj, saj uravnava delovanje črevesja, spodbuja nastajanje belih in rdečih krvničk ter hemoglobina. Krepi tudi imunski sistem, deluje antioksidativno in blaži vnetja. Ker vsebuje veliko magnezija in kalija, pomaga preprečevati bolezni srca, preprečuje tudi nastanek rakavih obolenj, upočasnjuje staranje, spodbuja delovanje možganov, boljša razpoloženje, krepi vid in pomaga pri premagovanju stresa. Vsebuje tudi jod, ki uravnava delovanje ščitnice.

Uporaba: Cvetni prah lahko uživajo ljudje, ki niso alergični nanj. Ker je zelo občutljiv za temperaturo, ga je treba shranjevati v zamrzovalniku ali hladilniku. V večjih trgovskih centrih prodajajo tudi posušen cvetni prah, ki pa zaradi sušenja in izpostavljenosti razsvetljavi v trgovini lahko izgubi kar 70 % svojih učinkovin. Cvetni prah je najučinkovitejši, če ga zaužijemo na tešče, pol ure pred obrokom, in še enkrat čez dan, tudi pol ure pred obrokom. Čajno žličko cvetnega prahu, doziramo ga z leseno ali plastično žličko, vmešamo v žličko medu in mlačno vodo, najbolje zvečer, da se razgradijo pelodne ovojnice. Lahko ga vmešamo tudi v jogurt, sadni sok ali čaj.

ČEBELJI VOSEK

Sestava čebeljega voska še ni popolnoma raziskana, doslej pa so v njem odkrili že 290 različnih sestavin, med njimi eterične snovi, ki mu dajejo barvo in prijeten vonj.

Uporaba: Žvečenje voščenih pokrovcev satja – nekajkrat na dan jih zaužijemo polovico ali eno leseno jušno žlico – je dobra preventiva za težave s sinusi, alergijo na cvetni prah, bronhialna obolenja in laringitis. Čebelji vosek uporabljamo tudi pri prehladih in vnetjih mišičnega tkiva in sklepov. Pomagamo si tako, da v stopljen vosek pomočimo gazo in jo položimo na obolelo mesto za 20 do 30 minut. Če zraven prižgemo še svečko iz čebeljega voska, bo vonj blagodejno vplival tudi naša dihala.

MATIČNI MLEČEK

Matični mleček je v surovi obliki bele do bledo rumene barve, gosto tekoč, značilnega vonja in pekočega, kiselkastega okusa. Za 1 kg matičnega mlečka mora čebelar izprazniti približno 2000 matičnikov. Postopek je zelo zahteven, zato se tega loteva le malo čebelarjev. Matični mleček vsebuje beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, aminokisline. Od vitaminov predvsem vitamine skupine B, pa tudi H, D, A, C, K in E, od mineralnih snovi pa železo, kobalt, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij in fosfor.

Uporaba: V kitajski medicini ga uporabljajo za uravnavanje delovanja žlez z notranjim izločanjem, pospešuje tudi nastajanje krvi, uravnava presnovo, krvni tlak in zboljšuje razpoloženje. Omogoča nam daljše umsko delo, blaži hormonalne težave pri ženskah, krepi odpornost organizma proti boleznim. Vitamin, rudninske snovi, esencialne aminokisle in hormoni, ki jih vsebuje, vplivajo tudi na spolno moč tako pri moških kot pri ženskah.

S plastično ali leseno žličko zajamemo matični mleček v velikosti koruznega zrna in ga položimo pod jezik. Ker se matični mleček tako popolnoma absorbira in preide neposredno v krvni obtok, njegovo učinkovanje občutimo zelo hitro. Priporočljivo je jemati surov matični mleček, in sicer pred jedjo, dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.

PROPOLIS

Propolis čebele uporabljajo pri gradnji satnih celic pa tudi za dezinfekcijsko sredstvo, s katerim satovje razkužujejo in polirajo. Propolis ima zapleteno kemijsko sestavo, ki še ni dokončno raziskana, med sestavinami prevladujejo rastlinske smole, vosek, eterična olja in cvetni prah. Našli so tudi flavonoide, organske kisline, aldehide, estre, alkohole, terpene, aminokisline …

Uporaba: Propolis deluje antibakterijsko, ni toksičen, tako da ne poškoduje črevesne flore. Povečuje protimikrobno delovanje antibiotikov. Deluje tudi protiglivično in protivirusno. Uporabljamo ga lahko oralno (kapsule, tinkture, granule, vodni ekstrakt) ali zunanje (emulzija, mazilo, vodna in alkoholna raztopina, obloge).

Propolisove ploščice uporabljajo za odpravljanje otiščancev, kurjih očes, bradavic, mazilo je nepogrešljivo pri ranah in odrgninah, prav tako tinktura propolisa. Kapsule blagodejno vplivajo na težave z želodcem (gastritis), z inhalacijo propolisa – aerosola pa uspešno dezinficiramo dihala in pomirimo napetost. Propolis deluje protibolečinsko, na primer pri puljenju zoba, učinkovati začne po približno 5 minutah in učinkuje 1 uro (alkoholna ali vodna raztopina propolisa).

MED

Med je naravna snov rastlinskega in živalskega izvora. Čebele nabrani nektar in mano (izločki žuželk na listih in stebelcih rastlin) deloma prebavijo oziroma predelajo s svojimi žlezami.

Uporaba: Poleti je dobro uživati akacijev med, zelo dober je za slajenje limonade. Cvetlični med vam bo lajšal težave po pretiranem sončenju, saj hrani kožne celice in pomirja kožo. Vsaka rana ali odrgnina bo kmalu zaceljena in dezinficirana, če jo boste namazali z medom.

Če boste zjutraj na tešče popili žlico medu, raztopljeno v kozarcu mlačne vode, boste nahranili od noči lačne in žejne celice organizma.

Zvečer pa bo žlica medu, raztopljena v kozarcu mlačne vode, pomagala odgnati nespečnost, izgubili pa boste tudi kakšen odvečen kilogram.