stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Sanacija kapilarne vlage

P. R., 21.12.2017 11:51:28

Odgovarjata: Iztok Medved, Sebastijan Prislan strokovnjaka na področju reševanja kapilarne vlage s postopkom elektroosmoze.

Delite na:
Sanacija kapilarne vlage
Promocijsko gradivo

Vpliv vlage na energetsko učinkovitost stavbe

Zaradi mokrih zidov so naši stroški ogrevanja in hlajenja lahko tudi do 65% več, kot pri suhem zidu, saj je lahko v kubičnem metru zidu tudi do 450l vode. Poleg tega postane življenjska doba stavbe veliko krajša. Veliko stavb ima vlažne stene prav zaradi kapilarne vlage. Voda iz zemlje vstopa v zgradbo skozi kapilare v stenah povsem enako kot se v vedru vode navlaži suha krpa.

Zakaj pride do problema s kapilarno vlago?
Problem je pogost na vseh starejših stavbah, ki imajo poškodovano hidroizolacijo ali pa le te sploh ni. Znano je, da voda vdira v stene zgradb skozi večje in manjše razpoke, kar pa ni toliko znano, je to, da voda potuje tudi po kapilarah, ki so tako majhne, da niso vidne s prostim očesom.

Pri starejših objektih, z dotrajano hidroizolacijo, je problem kapilarne vlage še posebej viden. Vse skupaj pa še poslabšamo ob nepravilnem oz. nezadostnem prezračevanju in ogrevanju, z vgradnjo neprepustnih oken, ter z raznimi barvnimi nanosi in ploščicami, ki ustvarijo neprepustni sloj, ki preprečuje zračnost sten.

Kakšne so posledice na objektu zaradi kapilarne vlage?
Najbolj moteče posledice so odpad ometa, soliter, ki ga tišči iz sten, razvoj plesni in seveda vonj po zatohlem.

Negativen vpliv pa ima tudi na zdravje , še posebej kadar imamo težave z dihali, saj spodbuja nastanek raznih bakterij in plesni. Za zdravo bivanje med našimi stenami je suho zidovje osnovnega pomena.

Kako lahko preprečimo oz. rešujemo pojav kapilarne vlage?
Če ima stavba pravilno izvedeno hidroizolacijo, do problema kapilarne vlage ne pride. Pri starejših hišah je kapilarna vlaga pogost vzrok za vlažne stene, saj veliko hiš hidroizolacije sploh nima, ali pa je le ta nepravilno izvedena ali pa poškodovana.  Kot eno boljših rešitev bi predlagal sistem elektro osmoznega izsuševanja, ki je v svetu in tudi pri nas vedno bolj priljubljen postopek reševanja kapilarne vlage.

Elegantna rešitev

Eden bolj elegantnih načinov izsuševanja zidov, ki zahteva le minimalen poseg v stavbo je tehnologija elektroosmoze. Z elektroosmozo vplivamo na gibanje kapilarne vlage in ji s tem obrnemo kapilarni tok nazaj proti zemlji. Postopek je uporaben še posebej tam, kjer tradicionalne metode niso uspele rešiti problema mokrih sten. V zgradbah vseh vrst standardnih gradbenih materialov, spomeniško zaščitenih stavbah, kjer je gradbeni poseg otežen oz. ni mogoč... Sistem ponuja ekonomično in stalno rešitev odpravljanja kapilarne vlage.

Več na: https://www.ecopulse.eu/