Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S krompirjem očistimo okna ali termo posodo

Zoran Franc, Novice Svet24, 28.02.2018 16:01:58

Slovenci smo narod, ki si težko predstavlja obrok brez krompirja. A okusni gomolji zmorejo še veliko več! Še zdaleč namreč niso zgolj kulinarična poslastica, ampak tudi naravno, poceni in zelo priročno čistilno sredstvo.

Delite na:
S krompirjem očistimo okna ali termo posodo
S krompirjem boste odlično očistili tudi avtomobilska stekla. profimedia

Krompir je dober povsod. V juhi, solati, poleg pečenke, kot prigrizek ob ogledu dobrega filma, v zmesi za cmoke in še bi lahko naštevali. Tokrat smo vam pripravili nekaj namigov, kako vam lahko še drugače služi. Morda ste za določene trike že slišali, a zdaj je čas, da jih tudi s pridom uporabite.

Čistilo za nerjaveče jeklo, steklo in usnje

Ker krompir vsebuje veliko škroba, je odličen za čiščenje stekla, usnja in izdelkov iz nerjavečega jekla. V ta namen gomolje olupimo in razpolovimo, potem pa z njimi podrgnemo po umazani površini. Če boste steklo čistili s krompirjevim ali koruznim škrobom, boste preprečili grde lise, ki rade nastanejo po brisanju. Z usnja pa krompir odstrani tudi trdovratnejše madeže. Svetujemo vam, da nato usnje obrišete še z vlažno krpo, nič pa ne bo narobe, če ga boste premazali z losjonom za telo ter mu tako privoščili nekaj nege in sijaja.

Za čiščenje termo posode

Termo posode ali bidone za vodo, po robovih katerih se sčasoma nabere umazanija, do katere težko sežemo, napolnite s krompirjevimi olupki, jih zalijte z vodo, dobro pretresite in počakajte 15 minut. Voda naj bo topla, in če umazanija ne izgine takoj, vztrajajte in postopek večkrat ponovite.

krompir v dlaneh
Krompir učinkovito očisti grde madeže, ki se pojavijo na usnju.
profimedia

Naravno gnojilo

Ker voda, v kateri se skuha krompir, vsebuje veliko kalija in vitaminov, jo lahko uporabite kot gnojilo za sobne in druge rastline. Rastline lahko s tako vodo vselej znova zalivate in tako poskrbite, da bodo lepo negovane vse leto. Pazite le, da vode med kuhanjem ne solite, sicer bo slana voda rastline pomorila!

Proti plevelu

Ta namig sicer trenutno še ne pride v poštev, a že kmalu ga boste lahko s pridom izkoristili, zato ga ne pozabite in ga shranite za toplejše dni. Plevel boste preprosto uničili tako, da ga prelijete z vročo vodo, v kateri se je kuhal krompir. Hitro se bo posušil, glavna prednost pa je, da ne bo več zrasel.

krompirjevi olupki
Iz krompirjevih olupkov lahko pripravite okusen čips.
Profimedia

Čips iz olupkov

Če krompir pridelate sami ali ga kupujete na eko tržnici, olupkov nikar ne zavrzite. Iz njih lahko pripravite okusen čips, in sicer tako, da jih stresete v pekač, pokapljate z oljem in po okusu solite, poprate, potresete z rdečo papriko ali čilijem ter nato pečete 15 minut pri 180 stopinjah.

Ne zavrzite

Kadar krompir pred kuhanjem olupite, vode, v kateri se je kuhal, nikar ne zavrzite! Ker je polna vitaminov in mineralnih snovi, jo porabite za pripravo juh in omak.

Preberite tudi: Kateri vitamini nas varujejo pred prehladom? Kliknite TUKAJ!