900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pet kultnih kosov pohištva Ikea

M. H., Zarja, 14.02.2018 14:01:02

Pretekli teden je v 91. letu starosti umrl Ingvar Kampard, ustanovitelj Ikee. Ko je z osemnajstimi leti ustanovil pohištveno trgovino, ni vedel, da bo njegov koncept cenovno dosegljivega oblikovalskega pohištva spremenil stanovanja povsod po svetu. Zato je prav, da se spomnimo petih kosov pohištva, ki so vplivali na podobe naših dnevnih sob. Prav mogoče je, da imate katerega od njih tudi vi.

Delite na:
Pet kultnih kosov pohištva Ikea
Sistem za shranjevanje Ivar, 1968 Ikea

Miza Lövet, 1956

Revolucija sestavljivega pohištva se je začela z mizo Lövet. Trinogo mizo v obliki drevesnega lista je zasnoval švedski oblikovalec Gillis Lundgren. Legenda pravi, da sprva ni bila mišljena kot sestavljiv kos pohištva, a ker je oblikovalec ni mogel stlačiti v avto, ji je odrezal noge ter jih kasneje ponovno sestavil. Ingvar Kampard je bil nad idejo navdušen in je tudi drugim oblikovalcem naročil, naj pohištvo oblikujejo na podoben način. V prodajni program so jo sicer rahlo spremenjeno ponovno uvrstili pred petimi leti.

ikea Lövet table.jpg
Miza Lövet, 1956
Ikea

Sistem za shranjevanje Ivar, 1968

Vsakdo si v kleti ali kje drugje želi popoln sistem za shranjevanje. Prav to je iz borovega lesa oblikovano pohištvo Ivar, ki se lahko poljubno sestavlja po višini ali dolžini. K policam se lahko dodajajo predali in vrata, tako da ustreza različnim prostorom in namenom. Sistem Ivar prav letos praznuje petdeseto obletnico nastanka in vsa ta leta je ključni del Ikejinega pohištva.

ikea Poäng.jpg
Naslonjač Poäng, 1976
Ikea

Naslonjač Poäng, 1976

V sedemdesetih letih je japonski oblikovalec Noboru Nakamura prišel na Švedsko, da bi se seznanil s konceptom skandinavskega pohištva. Tako je bil navdušen, da je oblikoval naslonjač Poäng, ta pa je za več kot desetletje zaznamoval opremo dnevnih sob. Sprva je bil sicer narejen iz jekla, a so okvir kmalu spremenili v lesenega in kot tak je še vedno v prodaji v različnih inačicah, tudi kot gugalnik

ikea billy.jpg
Knjižne police Billy, 1978
Ikea

Knjižne police Billy, 1978

Oblikovalec Gillis Lundgren je knjižne police Billy pred 40 leti skiciral na papirnati prtiček in si ni mislil, da bo to postal eden najbolj razširjenih knjižnih regalov na svetu. Doslej so jih prodali 60 milijonov in v tovarni vsako minuto izdelajo 15 novih v različnih barvah in višinah, tudi z možnostjo steklenih vrat, tako da se spremenijo v vitrine.

ikea Klippan sofa, 1980.jpg
Kavč Klippan, 1980
Ikea

Kavč Klippan, 1980

Osnovni model Ikejinega kavča so prvič prodali leta 1979, narejen je bil iz lesa. Odtlej so ceno njegove proizvodnje znižali za 40 odstotkov, ko so leseno ogrodje zamenjali z aluminijastim. Kavč Klippan je tako priljubljen zato, ker ga s prevlekami lahko spremenimo v nešteto barvnih odtenkov.

Preberite tudi: Feng šuj: sveče nas ozdravijo. Kliknite TUKAJ!