reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Oživitev tkanin v bivalnih prostorih

Dunja Strašek, 21.12.2017 12:01:26

Minimalizmu in pomanjkanju tekstila v domovih so šteti dnevi. Preproge, tapete in drug hišni tekstil se vračajo v vseh oblikah, barvah in materialih, da bi ustvarili prijetno domačen dom po meri posameznika.

Delite na:
Oživitev tkanin v bivalnih prostorih
Dom2

Dolgo časa preproge niso imele pravega mesta – še posebej v tistih domovih, kjer so modno ozaveščeni stanovalci prisegali na lesena tla in druge talne obloge iz netekstilnih materialov. Tudi stene so morale biti enako čiste, v najboljšem primeru so s kakšno barvno steno prekinili enoličje belih sten, da so ustvarili nekaj domačnosti. A ker se želimo doma počutiti res doma in se obdati s prijetnimi stvarmi, je na mesto minimalizma stopil maksimalizem z obiljem reči, ki ustvarijo udobje. Zdaj je na voljo široka paleta preprog novega dizajna, vrsta tkanin za vsako priložnost in okoliščine ter tapete za vsak okus. Še posebej priljubljeni so naravni materiali. 

Preproge

Dajejo udobje in toplino in lahko popolnoma spremenijo vzdušje in podobo prostora. Sodobne preproge so na voljo v neomejenih možnostih glede izbora barv, materialov in dizajna. Prav tako kot v moderno urejenih prostorih lahko ustvarijo prijetno vzdušje tudi v bolj tradicionalnih.

Pri dekoriranju prostora s preprogo je pomembno, kaj želimo doseči: dve ali več preprog lahko na primer vizualno loči različna območja bivalnega prostora, medtem ko ena sama preproga prostor poenoti in poveže vse elemente pohištva v celoto (jedilna miza in stoli, kavč, fotelji in mizica). Poleg števila preprog in njihovih dimenzij pa je prav tako pomembno, da izberemo preprogo, ki se ujema z drugimi barvami in vzorci v prostoru.

Če želimo, da je preproga osrednja točka prostora, izberimo preprogo v močnih barvah in vzorcu. V primeru, ko soba že ima dekorativne elemente, naj preproga posnema to dekoracijo – bodisi s prevladujočo barvo bodisi z barvo, ki služi za poudarke. Če so stene, zavese in pohištvo v nevtralnih barvah, lahko uporabimo preprogo z velikim vzorcem in v močnih barvah, da bi ustvarili poseben vizualni učinek, ki pritegne pogled. Splošno pravilo pa je, da naj preproga nima drobnega vzorca, če je že v prostoru obilje barv, vzorcev, tekstur in materialov.

Namesto da uporabimo preprogo kot osrednjo točko prostora, lahko uporabimo takšno, ki definira posamezen kotiček – ali delovni kotiček ali kotiček za druženje z gosti, na primer. Da bi večji prostor razdelili na več območij, pa lahko izberemo več preprog. Ko je v enem prostoru uporabljena več kot ena preproga in so položene na tak način, da jih lahko vidimo skupaj, ni potrebno, da so enake, vendar pa moramo paziti na to, da so barve in dizajn vseh preprog harmonični. 

Hišni tekstil

Domačnost in udobje doma je zahteva našega časa. Hišni tekstil omogoča veliko več kot udobje in prijetno počutje – z njim polepšamo dom, hkrati pa nam služi v več namenov. Kot na primer okrasne blazine na kavču, danes na voljo tudi v nenavadnih oblikah, da ne govorimo o barvah in vzorcih. Ali pa odeje, pregrinjala, blazinice na stolih, zavese – vsi ti mehki dodatki služijo svojemu namenu, z njimi pa ustvarimo prijeten in udoben dom. Pričarajo nam toplino, z njimi lahko segrejemo celotno vzdušje doma, kar je še posebej pomembno v hladnejšem delu leta, obenem pa prostore polepšamo le z malo truda in denarja. Ker ga z lahkoto zamenjamo, je idealen za sezonsko urejanje doma ali da si v hipu pričaramo spremembo z velikim učinkom. V prostor vnese novo življenje in ga popestri ali pa vzdušje umiri.

Tapete

Tudi stene postajajo bolj domačne. Proizvajalci tapet ponujajo nove možnosti v oblikovanju prostora, kot so tapete iz tekstila, ki prostor ne le polepšajo, ampak tudi izboljšajo klimo v prostoru, zagotavljajo toplotno izolacijo in absorbirajo zvoke. Pri oblikovanju s tapetami praktično ni omejitev, saj je na voljo zelo veliko različnih vrst, stilov, barv in vzorcev in z njimi lahko ustvarimo povsem drugačno doživetje prostora. Stenam namreč dodajo globino in dinamiko ter pričarajo toplino.

Moderno oblikovanje prostora ne zahteva, da obložimo s tapetami vse stene, poudarimo le izbrane stene. Včasih je namreč dovolj že ena sama stena, da se prostor popolnoma spremeni. S tem dosežemo dinamiko ali glamurozen učinek, lahko pa ustvarimo primerno ozadje za elemente, ki jih želimo poudariti, kot so sedežna garnitura, fotelj, omarica ali regal.
 
Mehkoba za udobje

Blazine na kavču niso namenjene samo za udobje – z njimi lahko kavč zaživi v drugačni, novi podobi, še posebej če jih je veliko in so različnih barv, oblik in materialov. Enako kot pri preprogah tudi za blazine velja, da kombinirajte različne sloge, materiale, teksture, barve in vzorce. Mehkoba že na pogled deluje prijetno.

SylterWohnLustGmbHCoKG_1813839_GREENGATESAMTKISSEN.jpg

04_design_house_stockholm_fjlab_7822-v3

Kolaž preprog

Uveljavite vroč oblikovalski trend v svojem domu: sestavite preproge s podobnim vzorcem in enakimi barvami in tako ustvarite velik kolaž preprog. Združujte preproge, ki imajo skupni imenovalec: enako barvo, material ali motiv. S tem ustvarite povsem svoj slog in prostor ne bo videti kot iz kataloga.

TOMTAILOR_1609843_TTNordicChicRecamiere.jpg

27533.printing_PH119814

Tekstilne talne obloge

Tudi tekstilne talne obloge nudijo prijetno toplino in domačnost, ki si jo želimo v vsakem domu. Na voljo so iz sintetičnih in iz naravnih materialov, kar je zagotovo bolje, saj naravni materiali zagotavljajo zdravo notranjo klimo. Kot na primer posebna volnena tkanina, izdelana iz 80 odstotkov kašmirske volne in 20 odstotkov ovčje volne – brezčasna talna obloga za ljudi, ki cenijo obnovljive materiale, lepe barve, udobje in kakovost in ki želijo biti zdravi in se doma dobro počutiti. Je nezahtevna za vzdrževanje, robustna, nadpovprečno vzdržljiva in primerna za vse bivalne prostore.

tretfordeu_1079943_tretfordHerbst3Teppich.jpg
Tekstilne obloge
Dom2

tretfordeu_646121_tretfordSchlafzimmerblauDetail.jpg
Tekstilne obloge
Dom2

tretfordeu_1079946_tretfordWinter2Teppich.jpg
Tekstilne obloge
Dom2

Brez preproge ne gre

Preproga zaokroži posamezni kotiček, saj poveže vse elemente pohištva in dodatke v celoto.

EssentialHome_1697171_LivingRoomRetroanduniquespac.jpg

ediths_1802413_TeppichIbLaursen.jpg

Talne umetnine

Moderne preproge so talne umetnine, in če so pravilno izbrane, lahko prostoru – naj gre za dnevno sobo, jedilnico, spalnico ali otroško sobo – dodajo tisti pravi pečat.

Pixers_1729879_ScandinavianMintproductsetbyPixers.jpg

KinderRume_1753576_LorenaCanalsTeppichWolkengrau.jpg

tretfordeu_1792913_TeppichtretfordINTERART320.jpg

tretfordeu_1792920_TeppichtretfordINTERART230.jpg

Ustvarite nekaj posebnega

Moderne tapete nam puščajo svobodo, da izrazimo svoja občutja in okus, in sicer na način, kot ga nobena barva ne more. Omogočajo individualnost in spremembo enoličnosti. S tapetami poudarite le izbrane stene in s tem ustvarite dramatičen učinek ali pa primerno ozadje za elemente, ki jih želite poudariti.

02_zimmer_rhode_wallcov2016_printa5cmyk_5

ARTHOUSE_1824302_ArthouseReverieWallpaperSilver.jpg

ARTHOUSE_1824294_ArthouseChineseGardenWallpaperYel

TapetenundUhren_1818189_TapeteDECOmetallicblauaufo.jpg

Tekstilne tapete

Alternativa tapetam iz papirja so tekstilne tapete. Ne le, da polepšajo prostor – tekstilne tapete tudi izboljšajo klimo in akustiko prostora ter toplotno izolirajo.

12_ado_cardamom_1432-483-563-666-684-937

Preberite tudi: Izbrala ga je tudi Tina Maze. Kliknite TUKAJ!