Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ohranite poletno lepoto še dolgo v jesen

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 14.10.2017 11:00:00

Poletni odtenki kože in las so marsikomu od nas najlepši.

Delite na:
Ohranite poletno lepoto še dolgo v jesen

Morda tudi zato, ker so posledica najljubših spominov. Morda si tudi zato želimo, da bi lahko zagoreli in z ravno prav osvetljenimi konicami las ostali kar vse leto.

Četudi si močno želite, tako rjavi, kot ste prve dni po dopustu, vse leto ne boste mogli biti. Se pa da poskrbeti, da tisto lepo zagorelo polt in naravno osvetljene konice las, ki so zadnja leta tako moderne, ohranite kar se da dolgo. S pravim pristopom in nego boste lahko porjaveli še kar krepko v jesen.

Najpomembnejša je zaščita

Čeprav govorimo o zagoreli koži, je na prvem mestu treba poudariti pomembnost odgovornega in varnega sončenja. Kadar smo (ne glede na letni čas) izpostavljeni soncu, moramo kožo ustrezno zaščititi in se pri sončenju držati navodil. Zaščita pred soncem pa ni pomembna samo pri pridobivanju poletne barve, ampak tudi pri njenem ohranjanju. Koža, ki ni ustrezno zaščitena, bo resda porjavela hitreje in močneje, a se bo njena povrhnjica zaradi izsušenosti in poškodovanosti tudi hitreje odluščila, s tem pa boste izgubili tako želeno poletno polt. Vedno torej uporabljajte ustrezno zaščito pred soncem in tako poskrbite, da boste rjavi dlje časa.

Pijte veliko vode

Povrhnjica izsušene kože hitreje odmre in se odlušči, s tem pa, kot že rečeno, izgubite tudi porjavelost. Da bodo celice dovolj hidrirane, jih morate z vodo hraniti tako od zunaj kot od znotraj. Merilo približno dveh litrov vode torej ni privlečeno za lase in ga brez omahovanja upoštevajte, če želite ohraniti poletni sijaj kože. Bolj kot bo vaša koža suha, bolj se bo luščila, tako pa boste tudi prej ob poletni odtenek. Pijte torej dovolj vode, ne samo zaradi zdravja, ampak tudi zaradi lepote.

Uporabljajte prave izdelke

Če kožo z vodo redno hranite od znotraj, je seveda dobro, da zanjo poskrbite tudi od zunaj. Redno jo mažite z vlažilnimi sredstvi, zaradi katerih bo bolj mehka, voljna, napeta in prožna. Skratka zdrava. Takšna koža bo zaradi že omenjenega razloga ostala rjava dlje časa, saj se ji ne bo treba predčasno obnavljati. Uporabljajte najljubši izdelek za vlaženje in hranjenje kože, pomembno je le, da kožo redno mažete vsaj enkrat na dan, najbolje pa kar dvakrat.

Izpustite voskanje

Pravzaprav izpustite kar vse, kar poškoduje vrhnjo plast kože. Vrhnja plast je namreč tista, ki ob izpostavljenosti soncu porjavi. Vrhnja plast pa je tudi tista, ki se obnavlja, zato je nemogoče biti vse leto enako rjav. Voskanje, piling, depilacijske kreme in izdelki s sadnimi, glikolnimi in salicilnimi kislinami, ki so nekoliko agresivnejše do kože, poškodujejo oziroma odstranijo povrhnjico, s tem pa tudi poletni odtenek kože. Za daljše trajanje porjavelosti se tem kožnim tretmajem za nekaj časa raje izognite in se zatecite k britvicam.

Pametno se prhajte

Če ste ljubitelj namakanja v toplih kopelih, se boste morali zavoljo barve temu za nekaj časa odreči. Tople kopeli namreč prav tako izsušijo kožo, zaradi česar se takoj po kopanju tako rekoč »svaljkate«. Ko z brisačo obrišete kožo, se na njej naberejo drobni svaljki. To je odluščena povrhnjica kože in z njo porjavelost. Raje se prhajte, pa še to ne s pretoplo vodo, med prhanjem pa uporabljajte hranilna olja ali oljne gele za prhanje, ki bodo še dodatno nahranili vašo kožo.

Malce pogoljufajte

Eden od precej enostavnih in elegantnih načinov za čim daljše ohranjanje poletnega odtenka je uporaba losjonov, mleka in krem za nego kože, ki vsebujejo samoporjavitvene delce. Ne gre za samoporjavitvene kreme, ampak za negovalno kozmetiko, tudi losjone po sončenju, ki vsebujejo blage samoporjavitvene delce, zaradi katerih bo vaša poletna barva nekoliko bolj obstojna.

Poskrbite tudi za lase

Čeprav nam sonce, morje in klor precej poškodujejo lase, pa je poletna naravna posvetlitev las nekaj, kar si marsikdo želi obdržati. S striženjem bodo seveda posvetljene konice prej ali slej izginile, dokler pa so, je treba za njih ustrezno skrbeti. Seveda je treba več čas skrbeti, da so lasje tako kot koža ustrezno zaščiteni. Med umivanjem uporabljajte hranilne šampone in balzame za lase, privoščite si tudi hranilno masko, predvsem pa lase umivajte z mlačno vodo. Da bodo lasje čim bolj svetleči in voljni, se, če se le da, izognite toplotni obdelavi s sušilniki, likalniki in kodralniki. Ti namreč izsušijo in ožgejo vaše lase, zaradi česar so ti videti pusti, nezdravi, štrenasti in skorajda pobeljeni.