požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Ogrejmo rastlinjak za spomladanske pridelke

Zoran Franc, Novice Svet24, 20.02.2018 13:01:06

Želite tudi vi kmalu uživati v domači zelenjavi? Razkrivamo, kaj morate storiti, da boste s svežo domačo zelenjavo preskrbljeni že zgodaj spomladi.

Delite na:
Ogrejmo rastlinjak za spomladanske pridelke
Profimedia

Zimsko rast bomo na vrtu oziroma v rastlinjaku pospešili z ogrevanjem. Za ogrevanje boste potrebovali zgolj sveče. Ne smete pa pozabiti tudi na zalivanje in prezračevanje. Ker so se v februarju temperature spustile tudi nekoliko bolj pod ledišče, boste za ogrevanje rastlinjaka, velikega 30 kvadratnih metrov, potrebovali približno štiri sveče, ki bodo zagotavljale temperaturo okoli 10 stopinj Celzija čez dan in pet v nočnem času. Pomembno je, da pred postavitvijo »ogrevalnega sistema« dobro zaprete stranske boke in pazite, da vsa mesta v sadovnjaku dobro tesnijo, saj le tako ne bo prihajalo do toplotnih izgub.

Če je temperatura v rastlinjaku stalno nad ničlo tudi čez noč, lahko vanj posadite že prve sadike, ki ste jih vzgojili v loncih in koritih. Primerni za setev so solata, zelje, brokoli in špinača.

Priprava grelnega telesa

Za pripravo grelnega telesa boste torej potrebovali štiri sveče, glineno ali železno posodo in ognjevarno podlago, da ne pride do požara. Na ognjevarno podlago postavite štiri sveče, čez poveznite glineno ali železno posodo, ki jo morate prej naluknjati, da svečam omogočite dovod zraka. Dobro je, da je ta posoda tudi od tal nekoliko privzdignjena, saj boste tako ustvarili prepih, ki bo omogočal boljše izgorevanje sveč in boljše oddajanje toplote.

rastlinjak zračenje
Rastlinjak je ob sončnih dneh dobro zračiti, še posebej če ga ogrevamo.
Profimedia

Kdaj ogrevamo? 

Če želite zgoden pridelek, je dobro, da začnete ogrevati takoj, ko temperature padejo pod ničlo, in tako vso zimo skrbite za stalno temperaturo. Sicer pa je smiselno rastlinjak ogrevati v mrzlih nočeh, ko temperatura močno pade pod ledišče.

ogrevanje rastlinjaka
Način preprostega ogrevanja rastlinjaka.
profimedia

Zgodnejši pridelek

Čas je torej, da zavihate rokave. Z ogrevanjem boste poskrbeli, da boste lahko prej pobrali zimsko solato, pa tudi motovilec bo pripravljen za rez že čez dobre tri do štiri tedne. Ko boste vzpostavili stalno temperaturo, lahko posadite že tudi mlado čebulo in česen, divjo rukolo, grah, redkvico in špinačo. Pazite le, da rastline ne pozebejo.

Preberite tudi: Preprečite padec z uporabo pepela. Kliknite TUKAJ!