favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Nega zrele kože

Mateja Bevk, Maja, 17.10.2017 11:00:00

Kaj resnično pomaga pri pigmentnih madežih?

Delite na:
Nega zrele kože

Če bi vas vprašali po tem, kaj na koži vam povzroča največ skrbi, bi bil odgovor gotovo gube. Vendar so presenetljivo visoko na lestvici nevšečnosti tudi pigmentni madeži. Cela vrsta krem obljublja, da jih lahko posvetli, vendar ali so res vredne svojega denarja? In če ne, kako drugače lahko ukrepamo proti rjavim lisam? Sestavili smo seznam najbolj učinkovitih in priljubljenih pripomočkov proti hiperpigmentaciji.

Pigmentacija je stanje kože, ko je na njej en predel svetlejši ali temnejši od večine kože. Če imate po telesu rjave madeže, pravimo temu hiperpigmentacija, ki jo povzroča povečana količina pigmenta melanina. Vzrok za preveč melanina so lahko različne kožne poškodbe, vnetja (po terapiji z laserjem), sončne poškodbe kože ali hormonske spremembe (slednje povzročajo melazmo), pa tudi nekatere bolezni, zato je ob nenadni pigmentaciji priporočljivo obiskati zdravnika.

Ste ogroženi?

Pigmentni madeži so najpogostejši na olivni ali temnejši koži. Če jih je imela vaša mama, je večja verjetnost, da jih boste imeli tudi vi, saj tip kože največkrat dedujemo po materini strani. Kot preventiva zelo pomaga, da kožo vsakodnevno zaščitimo pred sončnimi žarki z UVA- in UVB-kremami, kar je zlasti pomembno, ko je vaša koža bolj nagnjena k pigmentaciji, na primer med nosečnostjo.

Kako si pomagati?

Si lahko pomagamo s kremami iz drogerij? Lahko, pravijo dermatologi. Kreme brez recepta lahko vsebujejo sestavine, kot so izvleček slada, antioksidanti in niacinamidi z učinkom osvetljevanja. So manj učinkovite kot kreme na recept, vendar ni razloga, da jih ne bi uporabljali, seveda skupaj z zaščito pred soncem.

Če imate občutek, da vam te kreme ne pomagajo, pa vam zdravnik oziroma dermatolog lahko predpišeta močnejše kreme ali vam predlagata dermabrazijo, kemični piling ali lasersko zdravljenje. Vsekakor pa naj vas ne pretenta ponudba lepotnih salonov. Kozmetični tehniki niso vedno usposobljeni za diagnosticiranje pigmentacijskih kožnih sprememb. Pigmentacija je zapleten kožni pojav in marsikdo ga lahko zameša s predkancerogenimi znamenji ali celo melanomom.

  • Osvetljevalne kreme na recept: Večina krem na recept vsebuje kombinacijo hidrokinona in retinola, ki pomagata skrčiti pigmentne celice. Rezultat je viden po tednih ali celo mesecih uporabe.
  • Mikrodermabrazija:Pri mikrodermabraziji potujejo po koži drobceni kristalčki, ki odstranjujejo odmrlo zgornjo kožno plast. Postopek je neboleč (čutite le rahlo drgnjenje) in dokaj varen. A če je izveden nestrokovno, lahko tudi sam po sebi povzroči pigmentacijo.
  • Kemični piling:Piling vsebuje kemikalije, kot je glikolna kislina, ki jih nanašamo na kožo in stopijo zgornjo plast kože ter rahlo razbarvajo lise. Piling ni boleč, ko je kislina na koži (približno 10 minut), imamo občutek, kot da nas ščegeta. Pomembno je, da po takšni terapiji uporabljate zaščitne kreme, da se zavarujete pred dodatno pigmentacijo.
  • Laser:Lasersko zdravljenje pigmentnih znamenj naj opravi strokovnjak. Nova tehnološka dognanja so laserje naredila varnejše, čeprav še vedno obstaja tveganje. Laser sicer v kožo pošlje žarke energije, ki raztapljajo melanin. Večinoma je treba opraviti od dve do šest terapij, okrevanje ni potrebno, je pa koža lahko rahlo pordela še nekaj dni po posegu.
  • Ipl:Intenzivna pulzirajoča svetloba, ki jo aparat pošlje v kožo, je nekoliko podobna laserju, vendar ni tako močna in natančna. Odlično se obnese na svetlejši koži, pri olivni in temnejši koži pa obstaja nevarnost prevelike osvetlitve. Postopek je lahko boleč, vendar vam terapevti običajno pomagajo s hladilno kremo.

Domači pripomočki zoper temne lise

Čeprav večina pigmentnih znamenj ni nevarna, nas lahko vizualno postarajo. Zato veliko ljudi išče tudi domače načine, kako bi jih odstranili ali posvetlili. Priljubljeni so naslednji:

Aloe vera

Gel aloe vere je blagodejen pri marsikateri kožni tegobi. Prerežite alojin list na polovico in iztisnite gel. V tankem sloju ga nanesite na potemnjena mesta od dvakrat do trikrat na dan. Pustite učinkovati 20 minut, zatem ga sperite. Če želite, lahko gelu primešate še dve ali tri kapljice vitamina E.

S kurkumo

Zmešajte čajno žličko limoninega soka in pol čajne žličke kurkume v prahu. Nanesite na pigmentirani predel in pustite, da se posuši. Sperite s hladno vodo.

Tudi kis pomaga

Kis, razredčen z enakim deležem vode, prav tako pomaga odpravljati pigmentne madeže. Uporabljate ga lahko kot tonik, ki ga pustite posušiti na koži. Kis je v osnovi ocetna kislina, ki je znano belilno sredstvo. Priporočamo jabolčnega ali kakšen drug naravni kis.

Kaj pa čebulni sok?

Prav tako odličen! Narežite čebulo, jo položite na gazo in iztisnite sok. Zmešajte ga z enakim delom jabolčnega kisa in tekočino dvakrat dnevno nanašajte z vato na pigmentne madeže. Rezultati se pokažejo v nekaj tednih.

Brez limoninega soka ne gre

Limonin sok ima podoben učinek kot kis. Malo sveže iztisnjenega nanesite na lise in počakajte, da se posuši. Kislina odlušči zgornjo plast kože in s prodiranjem globlje povzroči bledenje madeža.

Aromaterapija

Tudi aromaterapija se je pri odpravljanju pigmentnih madežev izkazala za zelo učinkovito metodo. Med naravnimi, hladno stiskanimi olji so se najbolj izkazala ricinovo olje, olje aleksandrijskega lovorja in olje navadnega rakitovca. Vsako od teh olj ima drugačno sestavo, ki ponuja obnovitvene učinke. Delovanje lahko okrepimo še z dodatkom eteričnih olj kadilne bosvelije, sivke ali limone, ki kožo posvetli. Recept: 9,5 ml ricinovega olja ali olja aleksandrijskega lovorja zmešajte z 10 kapljicami olja navadnega rakitovca. Olje nanesite na madeže dvakrat na dan. Za obraz je mešanica primerna izključno za lokalno mazanje po lisah in ne za uporabo na celem obrazu.

Tipični obliki hiperpigmentacije

Melazma: Povzročajo jo hormonske spremembe med nosečnostjo ali med jemanjem kontracepcijskih tablet. Pojavi se na čelu, licih ali zgornji ustnici. Običajno temni madeži naravno zbledijo, včasih pa si je treba pomagati s terapijo, da jih povsem odpravimo.

Sončne pege: Napačno jim pravimo starostne lise, saj nastanejo zaradi pretirane izpostavljenosti soncu. Videti so kot večje pege in običajno se pojavijo na obrazu, vratu in rokah, in sicer nekaj let po tem, ko se je začela pretirana izpostavljenost soncu.