Življenjski slog

Kako se lotiti popolne spremembe pričeske?

Helena Primic, Bodi Zdrava, 10.09.2017 11:00:00

Imate že leta in leta enako pričesko in si želite nekaj popolnoma drugačnega, vendar vas je strah, da vam nova pričeska ne bo pristajala oziroma se v njej ne boste dobro počutili?

Delite na:
Kako se lotiti popolne spremembe pričeske?

Kaj sporoča pričeska

Ko začutimo močno željo po spremembi pričeske, po navadi v sebi nosimo tudi rojevajočo psihično spremembo. Zato se vprašajte: kaj sporoča moja trenutna pričeska in kaj želim svetu sporočati z novo pričesko? Se v meni po napornih uporniških letih rojeva umirjena energija, ki jo želim izraziti tudi z veliko bolj naravno pričesko? Ali je čas za korenite življenjske spremembe in želim, da tudi moja nova divja pričeska izraža mojo novo energijo in slovo od starih vzorcev? Sem vsa leta pridna dolgolaska in želim stopiti na pot osvobajajoče kratkolaske, ki si upa misliti s svojo glavo? Morda sem si skrivoma vedno želela blond lase, pa mi predsodki, da pametna ženska že ne more biti blondinka, tega niso dopustili? Presenečeni boste, kaj vse smo ljudje pripravljeni »prilepiti« k posamezni barvi las ali določeni pričeski. Si upate stopiti iz stereotipov?

Usklajenost z občutki

Zdaj ko veste, kakšno pričesko si želi tudi vaša duša, je čas za miselne priprave na spremembo. Nikar takoj ne odhitite k frizerju, temveč nekaj tednov čim večkrat razmišljajte o novi pričeski: kako vam bo pristajala, kako jo boste kombinirali z oblačili (bo morda za seboj potegnila tudi prenovo garderobe?), kako jo boste nosili in negovali ter predvsem, kako se boste v njej počutili. Pri tem opazujte tudi druge ljudi in njihove pričeske oziroma sporočila njihovih pričesk. Se vam zdi, da so sporočila njihovih pričesk usklajena s tem, kar izražajo neverbalno? Jim pričeska služi le kot trendovska maska, za katero skrivajo prave občutke, ali jim pomaga na poti notranje osvoboditve? S tem ko boste spoznavali druge, boste trenirali občutek, ki vam bo pomagal poiskati ravno pravo različico pričeske, ki vas je poklicala. Saj veste, vsakemu obrazu ne pristajajo vse pričeske, pa četudi so trenutno izjemno priljubljene.

Čas za raziskovanje

Strah pred razočaranjem, zaradi katerega veliko žensk vse življenje nosi isto pričesko, je popolnoma na mestu, ko se za spremembo pričeske odločimo v trenutku navdiha in svoje odločitve prav nič ne premislimo. Po navadi gre za navdušenje nad pričesko, ki smo jo videli pri kakšni slavni zvezdnici, v reviji ali pri prijateljici. Toda saj veste: tako kot velja za oblačila in notranjo opremo, velja tudi za pričesko – ne smemo je preprosto kopirati, temveč moramo vedno izhajati iz osnove – telesne zgradbe, prostora in oblike glave oziroma obraza.

Preden se torej navdušene odpravite k frizerju s fotografijo svoje nove pričeske, raje temeljito pobrskajte po spletu in preverite številne različice in oblike pričeske, ki vas je navdušila. Morda bo vašemu obrazu veliko bolj pristajala krajša različica, dodatek svetlih pramenov ali pa je morda ravno oblika vaše glave in obraza idealna za najdrznejšo obliko. Shranite si več fotografij pričeske, ki vam je všeč, in se k lasnemu mojstru odpravite dobro oboroženi, da bo frizer lažje dobil občutek, kaj želite in kako bi morda lahko izbrano pričesko prilagodil vašim posebnostim.

Nova podoba v zrcalu

Četudi vam bo nova pričeska zelo pristajala, boste ob pogledu na svoj nov obraz v zrcalu gotovo tudi šokirani. Ne ustrašite se lastnega strahu, predvsem pa se ne ozirajte na mnenja drugih. Nekateri vas bodo iskreno hvalili, drugi zgolj iz vljudnosti, tretji bodo iz vljudnosti tiho, četrti pa bodo umolknili iz zavisti. Če boste čutili, da vas je ocena drugih prizadela, se spomnite, da je to vaša pričeska in vaše življenje, ki ga živite zase, zato vam tudi s pričesko ni treba ugajati drugim. Prve dni z novo pričesko se čim večkrat opazujte v zrcalu, da se boste navadili in vzljubili svojo novo podobo. Da jo boste videli tudi, če zaprete oči. Tako bo nova pričeska postopoma postajala vse bolj del vas, od katerega se ne boste želeli ločiti. Vse dokler ne bo čas za novo spremembo in novo pričesko.