stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako lahko zmanjšamo stroške ogrevanja?

J. K., 23.11.2017 17:01:11

Sodobne metode ogrevanja so okolju prijazne in varčne, a če se še niste odločili za menjavo celotnega sistema gretja, lahko precej privarčujete tudi drugače – s spremembo nekaterih potratnih navad. Ste vedeli, da samo za stopinjo znižana temperatura gretja zmanjša strošek ogrevanja za približno šest odstotkov? Na letni ravni je lahko to omembe vreden znesek.

Delite na:
Kako lahko zmanjšamo stroške ogrevanja?
Profimedia

Nastavitev temperature

Ni treba, da so vse sobe enako ogrete, temperaturo lahko prilagodimo glede na namembnost prostora, saj denimo spalnica ne sme biti pregreta, v kuhinji pa imamo dodatne vire toplote. Optimalna nastavitev temperatur je naslednja: dnevna soba od 20 do 22 stopinj, kuhinja od 18 do 20, kopalnica 23, spalnica pa od 16 do 18.

Dnevna regulacija

Temperaturo gretja je pametno prilagoditi glede na del dneva in naš življenjski slog, za kar je treba v grelni sistem vgraditi termostat. Investicija se kmalu obrestuje, saj že nekajurno znižanje ogrevalne temperature za 4 stopinje zniža strošek gretja do 10 odstotkov.

Če smo odsotni, gretje izključimo

Če dom zapustimo za več ur, lahko izklopimo celoten sistem, saj meritve kažejo, da ponovno ogrevanje ohlajenih prostorov pomeni manj porabe kot nenehno gretje. Ob vsaj poldnevni odsotnosti v izrazito mrzlih zimskih dneh pa gretja raje ne izklapljamo povsem, saj lahko v slabše izoliranih stavbah zamrzne napeljava.

Zamašimo špranje

Če so okna stara in ne tesnijo najbolje, je izguba toplote velika. Zdaj je čas, da na okna in vrata nalepimo tesnilne trakove, ki so običajno iz gume, pene ali silikona. Na okenske police pa namestimo varovalne blazine, ki dodatno preprečujejo prepih.

Nočna izolacija

Čeprav ponoči ne grejemo, tudi takrat izgubljamo toploto. Povsem po nepotrebnem! Najlaže bomo preprečili ohlajanje stanovanja tako, da čez noč spustimo rolete in zagrnemo okna z zavesami iz kompaktne tkanine.

Osvobodimo vir toplote

Zavesa, ki prekriva radiator, onemogoča dobro kroženje toplega zraka. Toplota se zato širi navzven in greje zunanje stene namesto zraka v sobi. Radiatorji ne smejo biti zagrnjeni in pred njimi naj ne bodo kosi pohištva.

Zračenje

Zimsko zračenje je seveda zmeraj povezano z izgubo toplote. A bodimo pri tem kar se da racionalni. Vsekakor je treba stanovanje prezračiti trikrat na dan. Najboljše je hitro prezračevanje prostorov skozi na stežaj odprta okna. To se bolje obnese kot dlje trajajoče zračenje skozi rahlo priprta okna.

Izpust zraka

Na koncu opozarjamo na čisto prvi korak: pred začetkom kurilne sezone je treba vse radiatorje dodobra prezračiti in izpustiti iz njih ves odvečen zrak. Seveda pa ta postopek po potrebi redno ponavljamo tudi med kurilno sezono.