Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jeseni in pozimi pride še kako prav

Revija Bodi Zdrava, 15.10.2017 11:00:00

Norvežani hygge poznajo že zelo dolgo, k nam in v druge države pa je prišel šele pred kratkim.

Delite na:
Jeseni in pozimi pride še kako prav

Beseda naj bi izvirala iz besede hug, ki pomeni objem, torej označuje toplino, danes pa predstavlja obliko druženja doma, v udobju lastnega gnezdeca, prijetno opremljenega in oblikovanega tako, da je ostati doma veliko prijetneje kot iti ven.

Ostati doma je bolj priljubljeno kot iti ven

Morda je mantra hyggeja trenutno tako priljubljena prav zato, ker se je spremenil trend druženja: zdaj si bolj moderen in v koraku s časom, če ostaneš doma, gostiš prijetno večerjo in druženje, kot pa da greš ven in ponočuješ. Tudi zgolj ostati doma sam, v družbi mačke, najljubše knjige in kakava, je trenutno veliko bolj »in« oblika preživljanja časa.

FOMO izginja

Morda niti ni naključje, da je hygge tako priljubljen tudi zato, ker so družbena omrežja vse bolj polna fotografij lepo opremljenih spalnic, dnevnih sob, kuhinj in preostalih kotičkov doma. Tako kot se mnogi hvalijo z modo in hrano, se številni radi pohvalijo s svojim uspelim projektom: dih jemajočo kopalnico, ki kar vabi k sproščujoči kopeli.

Instagram in Pinterest sta tako polna fotografij popolnih domov, ki ljudem vlivajo občutek zadovoljstva in še večjo željo ostati doma in prebrati knjigo, ki si jo želijo že mesece.

Številni so tako začeli več vlagati v udobje doma in se naučili uživati v njem. Zapustijo ga samo, ko je to nujno, torej zaradi službe in drugih opravkov, večerna druženja zunaj dolgo v noč pa so postavili na stranski tir. Bolj cenjeni so popoldanski klepeti ob kavici iz domačega avtomata, FOMO (fear of missing out) oziroma strah pred tem, da bi kaj zamudili, pa počasi izginja.

Ostati doma ni lenobno, temveč produktivno

Morda se sliši neproduktivno, a mnogi, ki z veseljem ostanejo doma, se veliko posvečajo sebi, se znajo razvajati in poskrbeti za svoje dobro počutje. To je lahko posledica vse bolj stresnih služb in urnikov, ki od človeka zahtevajo, da se ob koncu dneva povsem sprosti in poskrbi za učinkovito polnjenje baterij. Meditacijski mojstri pravijo, da je dom najboljši prostor za pomiritev uma, saj se lahko povsem osredotočimo na sprostitev.

Skandinavci tako živijo že leta

Na severu ljudje tako živijo že leta. Zanje to ni trend, temveč način življenja. Tam pravijo: »Let's hygge,« kar bi lahko prevedli, da naj se družimo v udobju doma. Skandinavci cenijo dom in veliko dajo na urejenost prostorov. Danci temu pravijo »ferm living«, saj beseda ferm v danščini opisuje pametno življenje, v ospredje pa postavljajo pomembnost skrbno urejenega doma.

Zakaj ne bi torej tudi mi jeseni malo razmislili, kako še lahko izboljšamo svoje gnezdece, da nam bo v njem še udobneje in topleje.