atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Drsanje: zdrava, zabavna in poceni družinska rekreacija

R. Š., 10.12.2017 13:01:48

Če se boste v teh dneh ozirali v nebo za snežinkami in se spraševali, ali bo vreme ugodno za zimsko rekreacijo, vam lahko zagotovimo, da bo.

Delite na:
Drsanje: zdrava, zabavna in poceni družinska rekreacija
Pixabay

Za ljubitelje drsanja namreč vreme ne predstavlja ovire, saj si lahko obujejo drsalke na prostem ali v dvorani. Drsanje je zdrava in zabavna telovadba za vse generacije, poleg tega pa je poceni, zato se lahko na drsališče odpravi vsa družina. Potrebujete le (sposojene) drsalke, topla oblačila in dobro voljo.

Drsanje je odlična oblika zimske rekreacije. Je zabavno in primerno za vse generacije, tako za otroke kot za starejše ljudi, če jim to seveda dopušča zdravje. Prednost drsanja je namreč ta, da drsamo po svojih zmožnostih ter si sami uravnavamo tempo in intenzivnost. 

V drsanju najdejo veselje tako rekreativci, ki bi se radi zgolj malo razgibali ali vadili piruete, kot tudi zahtevnejši športniki, saj se lahko dodobra preznojijo pri hitrostnem drsanju ali hokeju na ledu.
Med drsanjem se lahko naužijemo svežega zraka, če seveda izberemo drsališče na prostem (na primer zamrznjeno jezero), ali pa se odpravimo v dvorano, kjer lahko varno uživamo na drsalkah in zraven še poplesujemo ob predvajani glasbi.

Zdrava oblika rekreacije

Drsanje je odlična aerobna vadba, ki dobro vpliva na srce in krvožilni sistem. Ker so pri drsanju najbolj aktivne mišice nog in zadnjice, je to odlična vadba, ki krepi telo in pomaga oblikovati postavo. Zanemarljiva pa ni niti poraba kalorij: 270 kalorij na uro porabite pri lahkotnem drsanju, 330 pri hitrejšem in 410 pri zelo hitrem tempu drsanja. Seveda pa morate biti vztrajni, saj se rezultati pokažejo šele na dolgi rok.

Izberite prave drsalke

Otroške drsalke

Otroške drsalke do številke 35 so večinoma nastavljive, vendar morate paziti, da niso previsoke. Plastični modeli drsalk so sicer zelo udobni, trdni in dajejo nogi oporo, vendar pa niso prožni.

Rekreacijske drsalke

Pred desetletji so bile drsalke, namenjene rekreaciji, običajno izdelane iz usnja, zavezovale pa so se na vezalke. Sodobne rekreacijske drsalke se zapenjajo z zaponkami (kot pri smučarskih čevljih), zato nadležnega odvezovanja med drsanjem ni več, izdelane pa so iz plastike in drugih umetnih mas. Tovrstne drsalke so udobne, tople in ne prehitre. Ker segajo visoko čez gležnje, odlično oprijemajo nogo, poleg tega pa so precej stabilne, zato so primerne tudi za začetnike.

Drsalke za umetnostno drsanje

Drsalke za to zvrst drsanja so izključno usnjene in se zavezujejo z vezalkami. Na sprednjem delu kline imajo izrazit nazobčan zaključek, na zadnjem predelu pa je ta raven. Namenjene so tako ženskam kot moškim, začetnikom pa jih ne priporočamo.

Drsalke za hokej

Drsalke za hokej so izdelane iz različnih materialov in se zavezujejo na vezalke. Imajo zaščito pred ploščki in dodatno zaščiteno konico na prstih, klina pa je zaradi okretnosti zaokrožena na sprednjem in zadnjem delu. Hokejske drsalke se sicer razlikujejo tudi glede na položaj, na katerem igra posamezen hokejist, vendar pa se na trgu najpogosteje dobijo univerzalni hokejski modeli.

Drsalke za hitrostno drsanje

Hitrostno drsanje (ločimo hitrostno drsanje na dolge in kratke proge) je športna disciplina, ki postaja vedno bolj priljubljena tudi med rekreativci. Drsalke za tovrstno drsanje pa se precej razlikujejo od navadnih ali hokejskih. Segajo namreč nižje od gležnjev ali tik nad njimi, klina pa deluje preklopno, da omogoča boljši odriv.

Drsalke za prosti slog

Freestyle drsanje oziroma drsanje prostega sloga je še posebej priljubljeno med mlajšimi drsalci. Temelji na umetnostnem drsanju, vendar z več agresivnosti, dinamike in moči. V to kategorijo drsanja spadajo tudi triki, ki jih običajno izvajajo na rolkah, rolerjih, skirojih ali BMX-ih. Drsalke za tovrstno drsanje so običajno hokejske, vendar z izboljšanimi oziroma nekoliko trpežnejšimi klinami, ki so zaradi agresivnosti pravi po­trošni material.

Skrb za drsalke

V začetku sezone je drsalke priporočljivo nabrusiti. Z njimi hodite zgolj po ledenih površinah in gumirani poti, ki nas navadno pelje od klopi do drsališča. Hoja po betonu jih namreč uničuje. Po vsakem drsanju drsalke dobro obrišite z mehko krpo, da se na njih ne začne nabirati rja.

Obvezna oprema - topla oblačila

Na drsališču, pa naj bo to naravno ali umetno oziroma zunanje ali notranje, je hladno, zato se za drsanje primerno oblecite. Potrebovali boste topla, nepremočljiva in prožna oblačila (najbolje smučarske hlače ali kombinezon), kapo, šal in rokavice (te so še posebej pomembne, saj nas ščitijo tako pred mrazom kot pred poškodbami). Najmlajšim drsalcem na glavo poveznite čelado, ki pa je priporočljiva tudi za odrasle. Kolena in komolce si lahko zaščitite s ščitniki, še posebno če so to vaši prvi drsalni podvigi.

Pozor, tanek led!

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje pišejo, da mora biti za varno gibanje manjše skupine ljudi led debel vsaj sedem centimetrov, medtem ko deset centimetrov debela plast homogenega ledu običajno zadošča dovoljeni obremenitvi skupine drsalcev in posameznih sprehajalcev.
Debelino ledu lahko ocenite tako, da po ledu močno udarite z nogami, koničasto palico ali kladivom. Če se pri tem led ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen.
Vir: www.sos112.si

Screenshot from 2017-12-07 13-34-00.png

Seznam naravnih drsališč po Sloveniji

Blejsko jezero
Bohinjsko jezero
jezero Jasna v Kranjski Gori
bajer v Šobcu
Planšarsko jezero na Jezerskem
jezero Črnava v Preddvoru
Koseški bajer v Ljubljani
jezero na Rakitni
Podpeško jezero
Kriški bajer v Komendi
Cerkniško jezero
Bloško jezero
Perniško jezero v Mariboru

Seznam umetnih drsališč po Sloveniji

Park Zvezda v Ljubljani (Ledena fantazija Ljubljana), kjer je drsanje na prostem na več kot 2000 m2 mogoče od 25. novembra 2017 do 7. januarja 2018
Hala Tivoli Ljubljana
Lumpi park v Ljubljani (pred Halo Tivoli, na prostem)
Dvorana Zalog v Ljubljani
BTC Ljubljana (na prostem)
dvorana Tabor v Mariboru
Drsališče Mestni park Celje (pokrito drsališče)
pokrito drsališče v Sončnem parku Velenje
umetno drsališče na Titovem trgu v Kopru (na prostem)
Športni park Domžale (pokrito drsališče)
Športna dvorana Bled
dvorana Zlato polje v Kranju
Športni park Radovljica (pokrito drsališče)
dvorana Podmežakla na Jesenicah
umetno drsališče na prostem v Kranjski Gori (med hoteloma Ramada Resort Kranjska Gora in Kompas)
zamrznjeno balinišče na Ravnah, Tržič
zamrznjeno balinišče poleg Športnega parka v Šenčurju