Življenjski slog

Begonije: lepotice z okenske police

Barbara Sršen, Maja, 10.07.2017 16:00:00

Če še vedno razmišljate, s katero rastlino bi letos polepšali teraso, balkon in okenske police, potem imamo odlično idejo za vas.

Delite na:
Begonije: lepotice z okenske police

Begonije so čudovite in hkrati precej nezahtevne rastline. Vse do jeseni bodo kraljevale in z bujnim cvetenjem navduševale na prostem. Za balkonsko cvetje leta so jih razglasili tudi pri Nizozemski cvetlični zbornici. So v najrazličnejših odtenkih, od sončno rumene, pastelno in ognjeno oranžne, živahne rdeče, romantične roza do bolj umirjenih barv, kot je denimo barva šampanjca. Lahko se odločite za pokončne, polviseče ali viseče. Zasadite jih v klasične cvetlične lončke ali pa se malo poigrajte in ustvarite moderno različico z lončnicami, ki jih razobesite po balkonski steni.

Pazite pa, da jih ne postavite na prostor, kjer jo bo doseglo žgoče opoldansko sonce. Naj bo svetlo, a brez neposrednega sonca v najobčutljivejših urah dneva. To je osnovno in skoraj edino pravilo, ki ga je treba upoštevati, da bo lepo in dolgo cvetela. Poleg tega, da jo oskrbimo z zemljo za rože, ki je bogata s hranili.

Nekatere begonije so popolnoma zadovoljne, če jih zalijemo le enkrat na teden. Drugim zadostuje zalivanje dvakrat do maksimalno trikrat na teden. Nekoliko pogosteje jih lahko oskrbujemo z vodo v vročih dneh. Zemlja se ne sme nikoli popolnoma izsušiti, hkrati pa voda v loncu ne sme stati. Če zalivamo prepogosto, lahko rastlina začne gniti. Ne zalivajte na pamet, ampak vedno preverite, v kakšnem stanju je zemlja.