GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Zvodnik ali osvoboditelj?

Izak Košir, Vklop, 13.10.2017 12:00:00

Smrt ustanovitelja revije Playboy odpira vprašanja o njegovem odnosu do žensk.

Delite na:
Zvodnik ali osvoboditelj?

Za nemalo heteroseksualnih moških je bil idol, saj je živel njihove (mokre) sanje. Oboževal je ženske; koliko so one oboževale njega, je stvar debate. In teh debat o zapuščini najstarejšega plejboja na svetu je (bilo) v teh dneh veliko. Je bil zvodnik ali osvoboditelj? Je ženskam naredil več škode ali koristi? Jim je s svojim početjem dal dodatno moč ali jih še dodatno stereotipiziral?

Hugh je ljubil blondinke, naravne ali umetne, ni delal razlik, zato je prvo številko svoje revije Playboy, ki je izšla leta 1953, krasila najslavnejša med njimi – Marilyn Monroe. Revijo je ustvaril iz nič, v svoji kuhinji, nato pa je postala svetovni fenomen, saj se je v svojih najboljših časih prodajala kar v sedmih milijonih izvodov. Uvodna številka z golo »Merlinko«, ki jo je financiral z bančnim posojilom, se je prodala v 50.000 izvodih. A Hefnerja niso zanimale zgolj razgaljene zvezdnice; v času, ko je bila Amerika zelo konzervativna in puritanska, je rad provociral in prestopal meje. V nekaterih pogledih bi lahko njegovo početje označili za aktivistično, njegova revolucija pa je bila seksualna. Tako je denimo v Playboyu v petdesetih objavil domišljijsko zgodbo Charlesa Beaumonta z naslovom The Crooked Man, ki so jo zavrnili številni časopisi in revije, v njej pa avtor opisuje svet, kjer je norma homoseksualnost in v katerem so heteroseksualci kazensko preganjani. Pričakovano je članek naletel na številne negativne odzive, a jih je Hefner, dolgoletni podpornik istospolnih porok, odslovil z znanim stavkom: »Če je napačno preganjati heteroseksualce v homoseksualni družbi, je napačno tudi nasprotno.«

Zlata kletka

Še bolj zloglasna od revije pa je bila graščina, v kateri je živel. T. i. Playboy Mansion je bil raj za marsikaterega moškega, zabave v njem so bile polne zvezdnikov, ki so tja lahko prišli le s Hefovim osebnim povabilom. Pri slednjih je bil zelo izbirčen, med rednimi gosti so bili npr. Jack Nicholson, Quentin Tarantino in Charlie Sheen.

Hefner je v svojem dva tisoč kvadratnih metrov velikem gotsko-tudorskem dvorcu živel in delal – tako kot Playboyeve zajčice, ki so bile za svoje bivanje tam plačane po tisoč dolarjev na teden. Hefner si je ustvaril sodobni harem, živel je kot bigamist. A cena za zajčice ni bila nizka, saj je bil (po pričanju številnih, ki so tam živele) med obveznimi nalogami tudi seks z gospodarjem hiše. Stvar naj bi glede na pričevanja potekala nekako takole: Hef je vzel viagro, se ulegel na hrbet, nato pa so se zajčice izmenjavale na njem ter ga navijaško spodbujale. Nobena od teh, ki so o tem spregovorile, v spolnih odnosih s Hefom ni uživala. Prvi mož Playboya, ki je tako dokazoval svojo »moškost«, menda nikoli ni uporabljal zaščite, zato so bile izpostavljene številnim spolno prenosljivim boleznim. Bile se pravzaprav ujete v zlati kletki. Seveda jih je tudi menjaval, ena od njih pa je bila vedno »št. 1« – ta je imela posebne privilegije in ugodnosti, za vse druge pa so veljala stroga pravila, kodeks obnašanja in celo policijska ura.

Konec zabave

A vsake zabave je enkrat konec. Lani je Hef dvorec dal na dražbo za izklicno ceno 200 milijonov dolarjev, na koncu ga je za polovico manj kupil milijarder Daren Metropoulos, zdaj (ker je imel Hef v njem pravico živeti do svoje smrti) ga bodo uporabljali za različne protokole, srečanja, dogodke in televizijska snemanja.

Ko je Hefnerja novinarka Guardiana Suzanne Moore pred kratkim označila za zvodnika, ki kupuje ženske in jih ponuja drugim moškim, je grozil, da jo bo tožil. Tožbe ni dočakal. Prav tako ni dočakal prave ljubezni oziroma sorodne duše, za katero je izjavil, da je nikoli ni našel. Ali bo Playboy v novem tisočletju, ki tiskanim medijem (še posebej tistim z erotično vsebino) zaradi spleta ni ravno naklonjen, dočakal nove bralce, pa bo pokazal čas. Obeti niso najboljši. Kot tudi ne obeti, da bo Hef dobil