stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Tuje življenje: Zlobnica na kvadrat

D. F., 24.11.2017 09:01:50

Ebru Özkan iz turške telenovele Tuje življenje.

Delite na:
Tuje življenje: Zlobnica na kvadrat
Instagram

Prefinjena, osovražena, obsedena, hladna in zlobna na kvadrat. To so le nekatere lastnosti, s katerimi bi lahko opisali Dilaro Gürpinar v turški seriji Tuje življenje. Toda privlačna 38-letna Ebru Özkan je pravo nasprotje lika, ki ga uteleša v priljubljeni in zelo uspešni seriji.

Ebru je odraščala v družini delavskega razreda, v vasi Hacıbektaş v Kapadokyji. Je najmlajša od štirih otrok. Njeni sestri in brat so veliko starejši, zato so se odselili in zaživeli s svojimi družinami, ko je bila Ebru še majhna deklica; kljub temu je družina vedno ostala enotna in držala skupaj. Kot otrok je bila Ebru odprta in hiperaktivna, njena najljubša igra pa je bila gledališče. »V življenju na podeželju sem neizmerno uživala. Rada sem imela naravo, živali in plodove, ki sem jih nabirala naravnost z dreves. Zaradi topline manjše vasi, kjer sem se naučila številnih življenjskih modrosti, sem odrasla v zelo mirno in sproščeno osebo, ki jo le redko kaj iztiri. Bila sem vesel in srečen otrok, ne glede na vse pa mi je ob strani vedno stala družina,« se za turške medije spominja igralka.

Kljub vsej samozavesti in ljubezni, ki jo čuti do svojega poklica, pa igra ni bila vedno njena prva izbira. Na univerzi v Ankari se je najprej vpisala na študij geografije in zgodovine, šele po 25. rojstnem dnevu pa je presedlala na študij igre. Po nekaj stranskih vlogah je leta 2006 na velikih platnih debitirala z vlogo v filmu Hiša nočnih mor.

Uspešna vloga

Brez najmanjšega dvoma je Ebru Özkan med zvezde izstrelila vloga v seriji Tuje življenje (Paramparça). Kritiki in gledalci se strinjajo, da je igralka zaradi svoje lepote, prefinjenosti in elegance kot ustvarjena za vlogo hladne in preračunljive bogatašinje, ki ne izbira sredstev, ko se bori za dosego svojih želja in ciljev. »Veliko razlogov je, zaradi katerih lahko Dilaro sovražite iz dna duše. Njenega otroka so v bolnišnici ob rojstvu zamenjali z drugim, njen zakon je padel v krizo, mož jo namerava zapustiti, obenem pa ugotovi, da njeno bogastvo ne bo večno. Svojo družino želi ohraniti nedotaknjeno, zato je trdno odločena uporabiti vsa sredstva, ki so ji na voljo. Čeprav s svojimi dejanji prizadene druge, ji za to ni mar, saj ji je pomemben samo njen cilj. A konec koncev počne samo tisto, česar jo je naučilo življenje. Priznati moram, da ni bilo lahko stopiti v njeno kožo, saj sem sama Dilarino pravo nasprotje. Jaz sem vesela in zadovoljna oseba, ki do življenja in ljudi nima velikih pričakovanj. Čeprav danes na televiziji ni treba pretiravati pri poudarjanju vseh krutih in žalostnih stvari, s katerimi smo se prisiljeni spoprijemati vsak dan, je treba priznati, da je serija dosegla in celo presegla uspehe, o katerih si nismo upali niti sanjati. Sama imam veliko raje komedije, čeprav v njih ne nastopam pogosto. Ljudje potrebujemo smeh, veselje in malce sprostitve, kakšna komedija pa nam lahko da vedeti, da življenje ni samo negativno,« je priznala.

Razočarana nad državo

Za razliko od brezoblične bogatašinje, ki se poigrava s tujimi življenji in se ne zanima za politične ter družbene nepravilnosti, je Ebru ogorčena in razočarana nad vse večjim omejevanjem umetniških svoboščin v svoji državi. »Igralci v Turčiji se spopadamo z zatiranjem in političnimi pritiski. Gledalci filmov in serij se sploh ne zavedajo, koliko stvari morajo televizijski programi cenzurirati. Verjeli ali ne, cenzuriranje se začne že pri povsem preprostih stvareh, kot je na primer držanje za roke. Če nastopaš v vlogi pijanke, bodo cenzurirali tudi to. Nikakor ne morem razumeti, zakaj prikrivati stvari, ki so del naših vsakdanjih življenj. V zadnjem času se pogosto sprašujem, ali nam bodo kmalu prepovedali še jesti, ljubiti, rasti in umreti,« se sprašuje 38-letna igralka.

Ebru se rada sprošča ob kuhanju, jogi in učenju o fengshuiju. Do te starodavne kitajske filozofije čuti tolikšno strast, da je vse prostore v svoji hiši uredila po njenih pravilih. Je tudi velika ljubiteljica knjig: najraje bere ruske klasike, knjige o astronomiji, astrofiziki in matematiki, še posebej dela Stephena Hawkinga. Uživa v potovanjih, svoj prosti čas pa najraje preživlja s svojimi najbližjimi. Starše je že večkrat želela prepričati, naj se preselijo k njej v Carigrad, a so jo zavrnili.