Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Zlati globusi v znamenju upora žensk

G.G./STA, 08.01.2018 09:01:38

Podeljene so nagrade za filmske in televizijske nagrade zlati globus. Štiri kipce je prejel film Trije plakati pred mestom.

Delite na:
Zlati globusi v znamenju upora žensk
Nagrajeni ustvarjalci filma Trije plakati pred mestom: za glavno žensko vlogo Frances McDormand, za scenarij Martin McDonagh (levo) in stransko moško vlogo Sam Rockwell. (drugi z leve). Profimedia

Prireditev, ki jo je v hotelu Beverly Hilton vodil komik televizije NBC Seth Meyers je v skladu s pričakovanji minila v znamenju upora žensk proti spolnim zlorabam in gostje so bile skoraj vse oblečene v črno ter nosile broške z napisom "Čas je potekel", kar je letelo na moške, ki bi si jih drznili zlorabljati. Sodelovali so tudi moški, ki so ob smokingih nosili črne srajce, Meyers pa je udeležence uvodoma zajedljivo pozdravil z: "Drage dame in tisti gospodje kar vas je še ostalo".

Dobitnica nagrade za življenjsko delo v svetu zabave Oprah Winfrey je z govorom dvignila na noge celo dvorano najprej s spominom na svojo revno mladost in ponos, ki ga je kot majhna deklica čutila leta 1964, ko je Sidney Poitier kot prvi temnopolti igralec dobil oskarja za glavno vlogo.

Izrazila je ponos, da je prva temnopolta ženska, ki je dobila nagrado Cecil B. DeMille in izrazila upanje, da je prav tako navdihnila kakšno dekle. "Na obzorju je nov dan in ko bo napočil, bo to zato, ker je veliko veličastnih žensk in nekaj fenomenalnih moških trdo delalo, da postanejo voditelji, ki nas bodo popeljali v čase, ko več nikomur ne bo potrebno reči jaz tudi," je Winfreyjeva spomnila na velikega slona v dvorani.

Film Oblika vode režiserja Guillerma del Tora je imel sedem nominacij, vendar dobil le dve nagradi in sicer za režijo, pri čemer je del Toro ugnal Martina McDonagha, ki je dobil zlati globus za scenarij in izvirno glasbo (Alexandre Desplat).

Praznih rok pa je ostal film Stevena Spielberga o časopisu Washington Post v času afere Watergate z naslovom Zamolčani dokumenti. Dobil je šest nominacij, med njimi eno za Toma Hanksa in Meryl Streep.

Zlate globuse so podelili tudi za najboljšo komedijo ali glasbeni film in v tej kategoriji je slavil film z naslovom Lady Bird, zlati globus pa je prejela tudi glavna igralka Saoirse Ronan.

Po enega zlatega globusa so dobili filmi Največji šovmen za izvirno pesem, Jaz Tonja za stransko žensko vlogo (Allison Janney) ter "The Disaster Artist" za glavno moško vlogo (James Franco). Praznih rok je ostal film Zbeži!.

Zlatega globusa za najboljši film v tujem jeziku je dobil nemško-francoski "Aus dem Nichts", za najboljši animirani film pa je bil proglašen Coco.

Zlatega globusa za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela Deklina zgodba, za najboljšo komedijo ali glasbeni film pa "The Marvelous Mrs. Maisel".

Za najboljšo televizijsko mini serijo ali film je bila proglašena serija televizije HBO Velike majhne laži (Big Little Lies), ki je dobila skupaj štiri zlate globuse med drugim enega Nicole Kidman za glavno žensko vlogo. Ewan McGregor pa je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v seriji Fargo.

Preberite tudi: Alenka Kozolc Gregurič: Raka bom premagala. Kliknite TUKAJ!