Zabava

Vse najboljše, Schwarzi!

Gregor Zalokar, Vklop, 13.08.2017 12:00:00

(Skoraj) popolni Homo sapiens Arnold Schwarzenegger je 30. julija upihnil 70 svečk.

Delite na:
Vse najboljše, Schwarzi!

Preden je postal Herkul, Conan in Terminator, si je podredil svet kot človek mišica. Petkratni Mr. Universe in sedemkratni Mr. Olympia je slovel kot Avstrijski hrast (od tod ime njegovega filmskega podjetja Oak Production), Guinnessova knjiga rekordov pa ga je opisala kot »najbolj popolno razvitega človeka v zgodovini sveta«.

Omeniti velja, da je do te perfekcije prišel z uporabo anaboličnih steroidov, preden so jih v športu prepovedali, pa tudi čeljust so mu premaknili malo nazaj. Arnie še vedno trenira po pol ure na dan, vsaj tako strastno pa tudi kadi cigare.

NAPAČEN PLANET

Zaslužke od zmag in prodaje po pošti je ob revijah za fitnes in telovadnicah investiral v nepremičnine, tudi v restavracije Planet Hollywood z Bruceom Willisom, Sylvestrom Stallonom in Demi Moore. Iz neuspešnega posla se je umaknil leta 2000. Eden od svetovalcev pri teh poslih je bil tudi Donald Trump (ki ga je Arnie zamenjal v šovu Pripravnik in oddajo tudi že zapustil). V filmskih poslih je uspešnejši. Nekoč je rekel, da denar ne prinaša sreče. »Zdaj, ko imam 50 milijonov dolarjev, sem enako srečen kot takrat, ko sem jih imel 48.« No, mogoče je zdaj, ko jih ima več sto, vseeno kaj drugače.

PREMAJHEN ZA HULKA

V 70. letih ni dobil glavne vloge v seriji Neverjetni Hulk, ker je bil premajhen (188 cm), vlogo mu je speljal tekmec v bodybuildingu, Lou Ferrigno (196 cm).

PREAVSTRIJSKI ZA NEMCE

Čeprav je njegov materni jezik nemščina, vse Arniejeve filme v nemščino sinhronizira Thomas Danneberg – ker trdi avstrijski naglas ne zveni primerno likom, ki jih igra.

NOS ZA VLOGE

James Cameron ga je v Terminatorja vpoklical kot vodjo upornikov, Kyla Reesa, a se je Arnie ogrel za vlogo stroja. Cameron ga je zavrnil: »Ne, ne! Reese je zvezda! On je veliki junak! Terminator skoraj nima teksta!« A Arnie je vztrajal. Vse drugo je zgodovina. Štiri leta kasneje je zavrnil vlogo Johna McClana v Umri pokončno, ikonično vlogo Brucea Willisa, ki v filmu pove tudi, da imajo teroristi dovolj eksploziva, da bi lahko z njim zapolnili orbito okoli Arnolda Schwarzeneggerja.

JE ARNIE CONAN?

 Schwarzijevo življenje nenavadno spominja na Conanovo: tudi on se je rodil v majhni vasici in se ob suženjskem garanju (fitnes) razvil v mišičnjaka. Ko je zaslovel kot gladiator, se je vdal vinu in ženskam (droge in ženske), a zavrnil hedonizem in postal junak množic (podpornik družbeno angažiranih akcij), ki so ga ustoličile kot kralja (guvernerja). Še to: Arnie je imel v guvernerski pisarni razstavljen Conanov meč.

NI RAVNO LASSIE

Zaradi poloma Conana Uničevalca redko ponavlja vloge. Zavrnil je nadaljevanje Komandosa, Predatorja, Popolnega spomina, Resničnh laži in tretjega Conana, ki je tako postal Kull Osvajalec. Izjemi sta Terminator (kjer je umrl petkrat) in Plačanci.

NAJBOLJ SMRTONOSEN IGRALEC

Do Zadnje bitke (2013) je Arnie v filmih pobil največ ljudi med vsemi igralci (sledita Chow Yun Fat in Sly Stallone), a podatka o smrtnih žrtvah sta dva – 369 oziroma 509 mrtvih. Najbolj smrtonosen je v Komandosu, kjer samo v zaključni sceni na otoku ubije 74 ljudi: 51 jih ustreli, dvema prereže goltanec, tri zabode, pet jih razstreli z granatami, še pet z bazukami, sedem s podtaknjenim eksplozivom, enega pa zakuri. Med njegovimi filmi mu je sicer najljubši manj smrtonosni Policaj iz vrtca.