Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Miley Cyrus: Ukročena trmoglavka

C. R., 19.11.2017 20:01:40

Od zadetnice in eksperimentov do spolirane country podobe.

Delite na:
Miley Cyrus: Ukročena trmoglavka
Profimedia

Ko zvezdniki, katerih kariera se je začela v umetno sestavljenih pop zasedbah, Disneyjevih projektih, izborih talentov in kar je še generičnih medijskih pogruntavščin, krmarijo med raznolikimi glasbenimi slogi, je to običajno pri kritikih sprejeto z odobravanjem; radi pohvalijo, da se zvezdniki ne bojijo glasbenega raziskovanja ali da so se po koncu prelomnega projekta pogumno odločili najti svoj pravi izraz. Pri Miley Cyrus, katere kariera je vzklila z danes že skoraj pozabljeno Hannah Montana, to ne velja – vsaj takrat ne, ko zavije v country vode.

Amerika ljubi country, Miley so vzgajali v »glasbeno tradicionalni« družini, njen oče je country zvezdnik Billy Ray Cyrus, njena botra pa Dolly Parton, pevka in avtorica več country hitov, kot jih verjetno sama zna našteti. Zato premik h countryju pravzaprav pomeni korak nazaj h koreninam, a se je kljub temu treba precej potruditi, če želiš najti pozitivno kritiko njene nove plošče Younger Now; povečini prejema medle ocene, celo ostre kritike. 

Razočaranje ali nerazumevanje? 

Najverjetneje zato, ker so bila po zadnjih dveh bolj modernih ploščah, s katerima se je oddaljila od generičnega pop izraza, a kljub temu ostala radiem prijazna, pričakovanja previsoka. Preverjeni, produkcijsko klasični vzorci countryja – tipičen primer je prvi singel Malibu – so tako pač preveč navadni, skomercializirani, kot da bi pri nastanku več besede kot pevka imela založba. Pri Guardianu so mnenja, da je nova plošča jasen kazalnik dejstva, da je bila Miley v preteklih letih zgolj kulturna turistka, zdaj pa se je vrnila tja, kjer je začela, v povsem komercialne vode. Spletna stran Consequence of Sound gre še dlje v trditvi, da Younger Now sploh ni album, temveč varna kolekcija pesmi nekje med popom in countryjem, ki lahko na dolgi rok pomenijo samo, da bo zanjo vse manj prostora, saj bo preveč običajna.

Zares je plošča poslušljiva, a na trenutke dolgočasna, že ob prvem poslušanju se zdi, da si vse že slišal, še najbolj spominja na odraslo različico Hannah Montana, lik, ki se mu je, tako se je vsaj zdelo zadnja leta, močno trudila ubežati. Medtem ko se je nekaterim zdelo nadvse simpatično, da je na promociji plošče v rodnem Nashvillu imela javni pogovor z očetom, ki ji je delil tople karierne nasvete, se drugim zdi, da je popustila pritiskom založbe in posnela ploščo po naročilu. Celo Rainbowland, duet z ikono ameriškega countryja Dolly Parton, je večina označila za zadetek v prazno. A 24-letnica s šestimi ploščami za sabo pravi: »Prenehala sem bežati od svoje stare glasbe, sprejemam jo, čeprav sem jo na neki način prerasla. Nihče ne ostane vedno enak.«

miley cyrus.png
Naj vas naslovnica ne zavede, plošča je precej neškodljiva.
Revija Vklop

Konec eksperimentov 

Zakaj sploh toliko prahu ob izdaji tako »neškodljive« plošče? Zadnja dva projekta in leta polnjenja časopisnih kolumn in spletnih strani z raznimi povečini žurerskimi eskapadami, ne vedno primernimi za oči in ušesa mladoletnih, kot na primer ko je lovila moškost Robina Thicka na podelitvi nagrad MTV. Plošča Bangerz je bila urbana, r'n'b-jevska, mestoma umazana, strastna, konservativni čistunski del ameriške javnosti je bil zgrožen nad videospotom Wrecking Ball, njenim obnašanjem in navdušenostjo nad twerkanjem. Zdelo se je, da ima Miley dovolj spon industrije, da se želi znebiti bremena Hannah Montana in najti svojo pot. Sledil je zadetniški eksperiment v sodelovanju z Waynom Coynom, vodjem Flaming Lips. Miley Cyrus & Her Dead Petz sestavlja 23 z drogami navdihnjenih skladb, kjer glavna akterja bolj kot na občinstvo mislita na lastno zadovoljstvo ob ustvarjanju. Zagotovo nekomercialen podvig, ki pa ji je na drugi strani dal tako želeno kredibilnost.

Na zadnjih predsedniških volitvah je Miley javno podpirala poraženko Hillary Clinton in sodelovala pri njeni kampanji, nato pa se je umaknila v zavetje lastnega studia snemat ploščo ob molku na družbenih omrežjih, kar je le še stopnjevalo napetost in dvigovalo pričakovanja, ki pa jih za zdaj ni dosegla. Vse kaže, da se najbolje počuti, ko obuje kavbojske škornje in se odpravi na sprehod po planotah juga ZDA z roko v roki srečno zaljubljena v igralca Liama Hemswortha.