Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Po skrivnosti jezera še skrivnosti plaže

T. B., 22.11.2017 10:01:22

Elisabeth Moss po emmyjevski seriji Deklina zgodba in canskem zmagovalcu Kvadrat prihaja še v nadaljevanju serije Skrivnost jezera.

Delite na:
Po skrivnosti jezera še skrivnosti plaže
Elisabeth Moss ima štiri leta pozneje še več problemov, kot jih je imela v prvi sezoni serije. Revija Vklop

Zadnje leto za Elisabeth Moss, ki je za svojo vlogo v prvi sezoni serije Skrivnost jezera prejela zlati globus, ne bi moglo biti boljše. Ameriška igralka, ki je nase prvič opozorila pred desetletjem v seriji Oglaševalci, je v zadnjem letu igrala v distopični Deklini zgodbi, za katero je prejela emmyja, stransko vlogo je imela tudi v Kvadratu švedskega režiserja Rubena Östlunda, ki je letošnji dobitnik zlate palme, prav tako v Cannesu pa je letos predstavljala tudi drugo sezono serije Skrivnost jezera: Kitajsko dekle novozelandske režiserke in scenaristke Jane Campion.

akrivnosti jezera 1.png
Tokrat ji pri raziskovanju umora in reševanju osebnih travm pomaga policistka, ki jo igra Gwendoline Christie, znana kot trdoživa Brienne iz Igre prestolov.
Revija Vklop

Prvakinja Cannesa

Prav Jane Campion je tudi edina režiserka, ki je v Cannesu prejela zlato palmo, in sicer leta 1994 za dramo Klavir. Zdaj se po novem lahko pohvali še z enim canskim dosežkom. Skrivnost jezera: Kitajsko dekle, ki so jo v Cannesu prikazali v celoti, torej vseh šest epizod, je namreč prva serija, ki so jo predvajali na tako prestižnem filmskem festivalu, kot je Cannes, je pa treba dodati, da je televizijske serije v zadnjih letih promoviral že marsikateri filmski festival, od nam bližnjega Motovuna do Karlovih Varov in dlje.

Skrivnost jezera je prvo televizijsko delo Campionove od leta 1990, ko je posnela biografsko dramo Angel za mojo mizo. Na televizijo je Skrivnost jezera prišla leta 2013 in bila sprejeta z odličnimi kritikami, ki so se letos samo nadaljevale. Skrivnostna drama, ki jo je novozelandska filmarka ustvarila in režirala z avstralskim pisateljem in scenaristom Gerardom Leejem, je Mossovo v prvi sezoni predstavila kot za spolne napade specializirano detektivko Robin Griffin, ki med obiskom rodnega mesta Laketop na Novi Zelandiji privoli v pomoč pri iskanju izginule 12-letne nosečnice Tui. Ko začne raziskovati skrivnostno izginotje deklice, pa se mlada detektivka zaplete tudi v druge skrivnosti malega mesta ob jezeru ter v lovke lokalnega šefa mesta, ki ga igra Peter Mullan, in zraven še v svoje temne spomine, v katere jo, ker je zgodaj zanosila tudi sama, potegne izginotje noseče deklice.

skrivnosti jezera vklop.png
V Skrivnosti jezera: Kitajsko dekle je skozi eno od svojih fizičnih preobrazb šla tudi Nicole Kidman.
Revija Vklop

Še bolj temačna kot prva

Druga sezona serije, ki problematizira ženske v »moških« poklicih in legalno prostitucijo, je še bolj temačna od prve, Elisabeth Moss, ki kot Robin Griffin poleg raziskovanja skoraj brezupnega primera poskuša navezati tudi stik s svojo hčerko, pa je po mnenju kritikov spet presegla samo sebe. V novi sezoni, ki se dogaja štiri leta pozneje, je zaplet postavljen v Sydney, Robin Griffin, ki še vedno rešuje primere ljudi z obrobja, ki jih nihče noče, pa mora razvozlati smrt azijske prostitutke, katere truplo najdejo v kovčku, ki ga naplavi na znano avstralsko plažo Bondi. Griffinova, ki je pred skoraj dvema desetletjema dala v posvojitev svojo hčerko, pet let pozneje še bolj zagrizeno skuša dokazati, da je enako sposobna kot njeni moški in predvsem zelo šovinistični kolegi, a je obenem tudi bolj psihično uničena. Zapustila je zaročenca, ima nenehne nočne more zaradi travm iz preteklosti, moški je ne zanimajo več, ostaja pa nepopustljiva in trda, kar pride še bolj do izraza ob njeni veliko toplejši in nežnejši policijski partnerici Mirandi Hilmarson (igra jo Gwendoline Christie iz Igre prestolov).

Kot je v intervjujih na temo serije, pri režiji katere sta v drugi sezoni sodelovala tudi Garth Davis (film Lev) in Ariel Kleiman, povedala Campionova, jo je igra Mossove, ker se je ta tako vživela v vlogo, spravila v jok, je pa serija tudi sicer polna zanimivih igralskih imen. Poleg že omenjenih v njej namreč igrata tudi avstralska zvezdnica Nicole Kidman, ki se je letos preizkušala tudi v miniseriji Male laži, in hčerka Jane Campion Alice Englert. Campionova je Nicole spoznala že pri njenih 14 letih, glavno žensko vlogo pa je igrala tudi v njenem filmu Portret dame iz leta 1996, medtem ko je uveljavljena igralka danes tudi Alice Englert, ki smo jo med drugim lahko videli v filmih Čudovita bitja ter Ginger in Rosa.