Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Osem smrti v osmih urah

T. B., 20.11.2017 11:01:43

Miniserija Dolga pot domov predstavlja, kaj se je dogajalo na črno nedeljo v Bagdadu in kako so to doživljale družine v domačem Teksasu.

Delite na:
Osem smrti v osmih urah
Eno od glavnih moških vlog ima Michael Kelly, znan po serijah Hiša iz kart in Tabu, ki se pojavi v vlogi podpolkovnika Garyja Voleskyja, Jason Ritter pa je stotnik Troy Denomy. National Geographic

National Geographic je posnel ministerijo po knjigi Dolga pot domov, s katero se je novinarka in televizijska dopisnica Martha Raddatz uvrstila na lestvico najbolje prodajanih knjig New York Timesa, gre pa za prikaz »črne nedelje«, dogodka iz aprila leta 2004, ko je vod vojakov 1. konjeniške divizije padel v zasedo v četrti Sadr City v Bagdadu. Takrat je življenje izgubilo osem vojakov, prav toliko epizod pa ima tudi miniserija, ki traja osem ur, kolikor je trajala zaseda. Knjigo je v scenarij priredil Mikko Alanne, serijo pa sta režirala emmyjevca Phil Abraham in Mikael Salomon.

Na fronti in doma

Dolga pot domov ni samo serija o zadnjih urah življenja osmih vojakov, čeprav je vsakemu od njih posvečena ena epizoda serije, ampak je tudi serija, ki se ukvarja s tem, kako vojno in nenehno izpostavljenost smrti preživljajo njihovi družinski člani v Fort Hoodu v Teksasu. »Ena od stvari, ki so mi bile res všeč pri Dolgi poti domov in kar mi je všeč pri knjigi Marthe Raddatz, je, da se poleg bitke osredotoča tudi na to, kako se počutijo vojaki, ko so tako daleč od doma, kako je biti v Iraku in izjemni nevarnosti, ki so ji bili izpostavljeni, obenem pa tudi na njihove družine, ki so jih takrat čakale doma, in na to, kakšno je bilo takrat življenje zanje,« je o tem, kaj jo je privabilo k seriji, dejala Kate Bosworth, ki igra eno od glavnih vlog. Enako pa izpostavlja tudi Timothy Hyde, vojaški poročnik, saj serija po njegovem mnenju kaže pogum mladih vojakov in njihovih vodij ter pomaga predstaviti delo vojske in kaj vojaki sploh počnejo za svojo državo.

dolga pot domov 1.png
Med igralkami ima osrednjo vlogo Kate Bosworth, ki kot Troyeva žena predstavlja življenje družinskih članov, ki čakajo na vesti z bojišča.
National Geographic

Zgradili bagdadsko četrt

Podvig pa je miniserija tudi, ko gre za produkcijo. Zgradili so namreč več kot sto stavb, da bi poustvarili četrt Sadr City, ter tako ustvarili največjo scenografijo v Severni Ameriki, posebno pozornost pa so posvetili podrobnostim. »Skopirali smo vsako malenkost, pri čemer smo uporabili fotografije in videomaterial, ki so ga posneli vojaki, ter fotografije, ki jih je posnela Martha, ko je pisala knjigo, tako da smo natančno posnemali arhitekturo. Imamo več kot 120 vlog z dialogi, pri snemanju pa je sodelovalo tudi več sto statistov, medtem ko je filmska ekipa štela prek tristo ljudi. Šlo je za gromozanski podvig,« nastajanje serije opisuje izvršni producent in avtor serije Mikko Alanne, ki se je izdatno posvetoval tudi s pravimi vojaki in vojaškimi svetovalci, med katerimi je bil Mike Baumgarten, ki je skrbel za to, da so v vojaško fizično formo prišli tudi igralci. Tako so se naučili ravnanja z orožjem, taktike in podobnih veščin, vojaški trening pa jim je omogočil, da so »razumeli težo tega, kar predstavljajo, in so takoj, ko so stopili pred kamere, razumeli, da predstavljajo like, ki jih igrajo.«

Pestra zasedba

Igralska zasedba je izkušena, tako da bomo videli kar nekaj znanih obrazov. Michael Kelly, ki je v zadnjih letih med drugim igral v serijah Hiša iz kart in Tabu, nastopa v vlogi podpolkovnika Garyja Voleskyja, ki je bataljonu poveljeval v prvih urah na dolžnosti v Sadr Cityju, ko je izbruhnila bitka, Jason Ritter (Starševstvo, Punce) v vlogi stotnika Troya Denomyja, ki vodi reševalni konvoj v mesto, Kate Bosworth (Superman se vrača, Onkraj morja, Valovi smrti) pa kot Troyeva žena Gina, ki se doma bojuje s svojimi strahovi in pomaga družinam padlih in ranjenih vojakov. Poleg njih bomo v miniseriji lahko videli še Sarah Wayne Callies (Beg iz zapora, Živi mrtveci) kot LeAnn Volesky, vodjo skupine Family Readiness Group in ženo Garyja Voleskyja, zraven njih pa še Noela Fisherja (Brez sramu) kot 24-letnega vojaka in pozneje mirovnega aktivista Tomasa Younga ter Jeremyja Sista (Vice v predmestju, Zakon in red, Pod rušo) kot štabnega vodnika Roberta Miltenbergerja, ki junak postane po sili razmer.