Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Filmski pregled 2017: Najmočnejši so superjunaki

Tina Bernik, 16.01.2018 19:01:34

Tako kot v letu 2016 je bil tudi lani čas za superjunake in vojne med zvezdami, zraven pa še za Stephena Kinga in slovenske filmske presežnike.

Delite na:
Filmski pregled 2017: Najmočnejši so superjunaki
Čudežna ženska Revija Vklop

Če ne bi vedeli, da smo stopili v novo leto, bi glede na filme, ki smo jih gledali v letu 2017, zlahka mislili, da pravzaprav ponavljamo leto 2016. Tudi lani se je namreč nadaljevala obsedenost filmskih studiev s superjunaki, ki očitno še ne bo hitro popustila.

Superjunaki

Pri studiu Marvel se je s filmom Thor: Ragnarok nadaljevala zgodba boga s kladivom, v kateri se je Chris Hemsworth kot Thor tokrat spopadel s Cate Blanchett, prišel pa je tudi novi Spider-Man: Vrnitev domov, prvič s Tomom Hollandom v naslovni vlogi. Oba sta bila sprejeta dobro tako med kritiki kot med gledalci, ker sta znala kombinirati akcijo, dramo in komedijo, še bolje od njiju pa se je izkazal Logan, v katerem sta se režiser James Mangold in igralec Hugh Jackman z vso resnostjo lotila zadnjih dni najbolj priljubljenega mutanta.

Slabše sta se, ko gre za superjunake, kljub zvezdniški igralski zasedbi odrezala filma po stripih iz DC Comicsa Odred odpisanih, v kateri sta ekipo odbitkov vodila Will Smith kot Deadshot in Margot Robbie kot psihopatka Harley Quinn, ter Liga pravičnih, kjer so proti vesoljski zlobi združili moči Superman, Batman, Čudežna ženska, Aquaman, Kiborg in Flash. Čast DC Comicsa je reševala Čudežna ženska z Gal Gadot v glavni vlogi, ki je postala eden od najdobičkonosnejših filmov minulega leta, gre pa tudi za prvi film s superjunaki, ki ga je režirala ženska – Patti Jenkins.

tisto.png
Tisto
Revija Vklop

Nadaljevanja

Zdi se, da se znova in znova ponavlja tudi znanstvena fantastika. Še vedno je v kinih novo nadaljevanje Vojne zvezd: Poslednji Jedi, ki je z režiserjem Rianom Johnsonom dobil novo energijo, poslovili pa smo se od Princese Leie, saj nas je v minulem letu zapustila igralka Carrie Fisher. Po 35 letih je svoje nadaljevanje dobil tudi Iztrebljevalec Ridleyja Scotta, ki je režijo zaupal Denisu Villeneuvu, vlogo preganjalca replikantov pa Ryanu Goslingu. Svežih idej v Iztrebljevalcu 2049 ni bilo kaj dosti, so bile pa zato toliko bolj impozantne fotografija, scenografija in glasba. Osmega potnika: Zavezo, še eno nadaljevanje, v katerem je Sigourney Weaver zamenjala Katherine Waterson, je režiral Ridley Scott sam, a ni popolnoma prepričal niti ob pomoči igralca Michaela Fassbenderja, prav tako pa je bil razočaranje film Valerian in mesto tisočerih planetov, ki si ga je menda vse življenje želel posneti Luc Besson. Svoje sanje je uresničil, a namesto dramatične vesoljske opere posnel akcijski fantazijski film za otroke, še večje razočaranje pa je bil Duh v školjki Ruperta Sandersa, v katerem je kultni lik iz japonske anime, pol človeka, pol stroj, upodobila Scarlett Johansson, ki pa je bila še vedno boljša kot Johnny Depp v Piratih s Karibov: Salazarjevo maščevanje.

vojna za planet.png
Vojna za planet opic
Revija Vklop

Pričakovanja so izpolnili Varuhi galaksije 2. dejanje Jamesa Gunna s Chrisom Prattom v glavni vlogi, ki so nadaljevali zmagoviti recept iz prvega dela, kjer so se z glasbo nostalgično ozirali v 60. in 70. leta, ob veliki dozi akcije pa so bili tako dramatični kot zabavni. Lepo se je sklenila tudi zgodba s Planetom opic, ki v tretjem nadaljevanju prerojene franšize z naslovom Vojna za planet opic morda ni dosegla prejšnjega filma, a je Andy Serkis v vlogi šimpanza Cezarja spet presegel vse okoli sebe, še kar dobro pa se je odrezala tudi druga opica, orjaški Kong, ki je na Otoku lobanj najprej preganjala, nato pa varovala ekipo raziskovalcev z Brie Larson in Tomom Hiddlestonom na čelu.

mati.png
mati!
Revija Vklop

Grozljivke

Ko omenjamo grozljivke, ne moremo mimo Stephena Kinga. To bi bilo njegovo leto, že če bi v kino prišel samo en film po njegovi knjigi, saj je bila daleč najuspešnejša grozljivka tega leta Tisto, ki je znova prebudila naš strah pred klovni, o njej pa se je pisalo skoraj leto prej, preden smo jo sploh videli. Klovna z ostrimi kovinskimi zobmi je upodobil Bill Skarsgard, film je režiral Andres Muschietti, oba pa sta bila precej boljša kot igralec Idris Elba in režiser Nikolaj Arcel s Temnim stolpom. Kultna Kingova literarna serija o revolverašu Rolandu Deschainu, nekakšen vestern, grozljivka in pustolovščina hkrati, na platnu ni zadihala tako, kot bi morala, nam je pa zato kri po žilah pognala nizkoproračunska grozljivka Zbeži! v režiji Jordana Peela, v kateri se nočna mora zgodi Chrisu, ko ga dekle Rose odpelje na obisk k svojim staršem.

oblika vode.png
Oblika vode
Revija Vklop

Drame, komedije, animirani filmi in akcija

Medtem ko nas je mati! Darrena Aronofskega z Jennifer Lawrence in Javierjem Bardemom v glavnih vlogah lani najbolj begala, nam je adrenalin po žilah poganjalo kar nekaj filmov. Prišlo je nadaljevanje Hitrih in drznih, že osmi film iz franšize, potem pa še Voznik britanskega režiserja Edgarja Wrighta, v katerem je bilo uporabljenih in predelanih okoli 150 avtomobilov, dober pa je bil tudi nabor glasbe. Svoje je že drugič povedal tudi Keanu Reeves v Johnu Wicku 2, ki je vlogo v nadaljevanju zgodbe o plačanem morilcu Johnu Wicku izpeljal z oceno pet, ženske pa je v tej kategoriji, in sicer v vlogi tajne agentke, ki se odlično pretepa in hitro razmišlja, zastopala Charlize Theron z Atomsko blondinko.

iztrebljevalci.png
Iztrebljevalec 2049
Revija Vklop

Žebljico na glavico je zadel tudi Steven Soderbergh z Loganovimi srečneži, bratovskim ropom s Channingom Tatumom in Adamom Driverjem v glavnih vlogah, veliko se je govorilo in pisalo o vojni drami Christopherja Nolana Dunkirk, bilo pa je tudi uspešno filmsko leto za Netflix, ki je sproduciral dva opazna filma, znanstvenofantastično Okjo in dramo Mudbound, popolnoma pa je pogorel njihov prvi visokoproračunski film Bright z Willom Smithom. Ko gre za mlade po letih in srcu, sta prepričljivo zmagala Koko in velika skrivnost, animirani film o glasbi in spopadanju s smrtjo, ter igrana različica Disneyjeve uspešnice Lepotica in zver, ki je tudi finančno najuspešnejši film minulega leta.

atomska blondinka.png
Atomska blondinka
Revija Vklop

Festivalski hiti

Na festivalih so se z novimi filmi predstavljala bolj ali manj znana imena. Favoriti so bili film o sodobni Rusiji Brez ljubezni Andreja Zvjaginceva, absurdna drama Yorgosa Lanthimosa Ubijanje svetega jelena s Colinom Farrellom in Nicole Kidman v glavnih vlogah, nenavadna ljubezenska zgodba ali pravljica za odrasle Oblika vode Guillerma del Tora, vojna drama Foxtrot izraelskega režiserja Samuela Maoza, Trije plakati pred mestom Martina McDonagha z jezno Frances McDormand v glavni vlogi, Obupana Fatiha Akina z Diane Kruger, nenavadna madžarska ljubezenska drama O telesu in duši režiserke Ildike Enyedi, Srečen konec Michaela Hanekeja, Kabinet čudes Todda Haynesa, Pokliči me po svojem imenu Luca Guadagnina in nadnaravna srhljivka Joachima Trierja Thelma.

logan wolverine.png
Logan: Wolverine
Revija Vklop

Slovenski film

Dobro leto je bilo tudi za slovenski film. Marko Naberšnik je posnel Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, komično dramo o današnjem Mariboru ter težavah srednjega razreda, v kateri se je odlično znašla celotna, popolnoma štajersko obarvana igralska zasedba z Juretom Ivanišinom, Minco Lorenci in Aljošo Ternovškom v glavnih vlogah, največ pohval pa je med igranimi filmi požel Ivan Janeza Burgerja. Drama o mami, ki jo je izjemno prepričljivo upodobila Maruša Majer, je brutalna, napeta in pretresljiva hkrati, brez zadržkov pa lahko rečemo, da gre za enega od najboljših slovenskih filmov nasploh. Med igranimi filmi je izstopal tudi Rudar Hanne Slak, ki je na platna prenesla resnično zgodbo rudarja Mehmedalije Alića. Alić je odkril množično grobišče v Barbarinem rovu, odigral pa ga je hrvaški igralec Leon Lučev, ki je bil izjemen tudi v koprodukciji o premagovanju travm iz vojne na Balkanu Moški ne jočejo. Ko gre za dokumentarce, pa je bil nesporni zmagovalec film Družina, desetletni projekt Roka Bička, ki je predstavil to, kako je zdravemu človeku živeti v družini s posebnimi potrebami.

ivan.png
Ivan
Revija Vklop

Najdobičkonosnejši filmi (v dolarjih)

1. Lepotica in zver – 504.014.165

2. Čudežna ženska – 412.563.408

3. Varuhi galaksije 2. dejanje – 389.813.101

4. Vojna zvezd: Epizoda VIII: Poslednji Jedi – 365.088.356

5. Spider-Man: Vrnitev domov – 334.198.153

6. Tisto – 327.481.748

7. Thor: Ragnarok – 309.104.758

8. Jaz, baraba 3 – 264.624.300

9. Logan – 226.277.068

10. Hitri in drzni 8 – 225.764.765

lepotica.png
Lepotica in zver
Revija Vklop

Preberite tudi: Kako se je vrtelo glasbeno leto 2017? Kliknite TUKAJ!