Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Gregor Trebušak: Moji čevlji so zelo veliki!

Matjaž Tavčar, Vklop, 15.02.2018 18:54:35

Gregor Trebušak, voditelj oddaje Svet na Kanalu A, o Bojanu Travnu, novinarskem delu, svoji ženi in prihodnosti.

Delite na:
Gregor Trebušak: Moji čevlji so zelo veliki!
Revija Vklop

Februarja praznuje 34. rojstni dan, dan zatem bo informativna oddaja Svet upihnila 11. svečko. Urednikoval ji je zavidanja vrednih devet let, jeseni pa dirigentsko palico predal Kristini Hacin. »Precej sem bil utrujen, od ponedeljka do petka sem delal po 12 ur na dan. Tako sem se sam odločil dati prednost drugemu,« pravi.

Vsi smo dovzetni za komplimente. Pridno govorite, da niste zanimiv človek, pa vendar izstopate v slovenskem medijskem prostoru. Zakaj, menite?
Kar narediš, narediš dobro in za tem moraš stati. Svet februarja praznuje 11 let – sem prvi novinar Sveta nasploh –, voditelj bom deveto leto, urednikoval sem tudi skoraj devet let. Ljudje so se me verjetno malce navadili. Pravijo, da sem postal tudi malce bolj prijazen.

Vas je »sprijaznila« oddaja?
Na začetku je bil Svet oster, hiter. Kot urednik sem vedno težil k temu, da bi bila oddaja bolj prijazna. Preživeli smo obdobje krize, ljudje so imeli zadosti negativizma, potrebovali so dobre zgodbe. Kljub temu da se bolje gledajo slabe zgodbe, so pozitivne tiste, ki nas peljejo naprej kot družbo. Skozi leta sem zrasel, se razvil kot človek in voditelj.

Pri uspehu gre v glavnem za to, da vztrajamo tudi po tem, ko so drugi obupali. Kaj je vaš največji ideal, dosežek, zaradi česar ponoči mirno spite?
Ko končamo oddajo in vem, da smo dali vse od sebe, da smo preverili informacije, posledično pa naredili dobro informativno oddajo. Tako stojiš za zgodbami, saj jih piše odlična ekipa. To mi omogoča miren spanec. Ko je slabša gledanost, seveda tudi spiš slabše, razmišljaš, kaj bi še lahko naredil bolje. V zasebnem življenju pa imam najboljšo ženo, zato tudi odlično spim. (smeh)

Po srečnih sedmih letih ne urednikujete več Svetu, čudno se sliši, ko rečemo, da ga »samo« še vodite. Kaj se je spremenilo?
Več imam časa zase, za prijatelje, zdaj celo kuham, berem ogromno. Prej nisem bil nikoli v mestu čez dan, nisem poznal utripa Ljubljane. V službo sem prišel pred deveto, domov sem šel malce pred osmo zvečer. Sicer se veselim, da bom počel kaj novega, za kar nisem imel časa zadnjih deset let, da bom unovčil svoje znanje še kje drugje.

Jeseni ste uredniško palico predali Kristini Hacin. Če jo dava malce »na zob«, kako je zapolnila vaše čevlje?
Dobro, že prej je bila moja namestnica. Moji čevlji so zelo veliki, ker biti urednik oddaje in ekipe je zelo težko. Tudi sam sem stopil v velike čevlje Bojana Travna. Ne vem, ali sem jih zapolnil. Ne urednik ne voditelj nista bistvena, ampak ekipa, ljudje, ki Svet ustvarjajo, novinarji.

Bi menjali svoj pristan, zapluli v nov informativni svet?
Nikoli ne smeš reči ne. Vidim se kot voditelj, je pa Slovenija precej majhna. Smo največja medijska hiša, na nacionalki ne vlagajo v kadre in razvoj oddaj in potem je konec. Na Planet pa si nihče ne želi, ker ni stalnosti niti varnosti.

Bi rekli, da ste človek rutine? Zajtrk, šport, sestanek, delo, kosilo, delo, ljubezen. Kako razbijate monotonost vsakdana?
Ko delaš, vstaneš ob petih in je vse na uro. Nisem poznan po točnosti, nikoli pa nisem zamudil v studio ob 18. uri. Padeš v rutino. Tudi v tednu, ko ne delam, vstanem ob petih in grem skozi jutranji ritual. Dan je rutinski, vsebina pa ne.

Vam je žena Urša sešila hlače, ki jih nosite doma?
Ne, čeprav Urša zna šivati. (smeh) Sva dober par, najboljši za naju. Nerada se izpostavljava. Doma se nikoli ne pogovarjava o službi, počneva stvari, ki so samo najine: šport, potovanja, kuhanje, druženje. Sva enakopravna, brez omejitev. V službi se ne moreš prilagajati, moraš narediti stvari, doma pa potem lahko malce kompenziraš.

Ali se v prihodnosti že riše družina?
Želiva si jo, takoj ko jo bova lahko imela, si jo tudi ustvariva. Upam, da čim prej.

Če se dotakneva še vsebine vašega novinarskega dela. Poznate zgodbe, poznate politike ter njihove »omarne okostnjake«. Bi lahko napovedali izid jesenskih parlamentarnih volitev?
Težko. Sloveniji še nikoli ni šlo tako dobro po številkah, obenem pa nikoli ni bilo toliko nezadovoljstva med ljudmi. Zelo velik vpliv bodo imeli poleg televizije tudi spletni mediji. Novi obrazi bodo, vendar politiko vodi ekipa. Želim si, da bi tokrat vedeli, kdo so ljudje in kaj nam ponujajo, prej, preden bodo začeli vladati.

Zadnja leta je v medijskih hišah trend t. i. »s. p.« dela novinarjev, ki odkrivajo izjemne zgodbe, deležni pa so »hlapčevskega« plačila. Tudi vi delate pogodbeno.
Res je, vendar imamo plačane dopuste, bolniške, dobimo regres, božičnico, plača ne zamuja. Vsako leto se pogovarjamo o višanju plač tistih, ki imajo najnižje. Dejstvo pa je, da moraš biti vedno odziven, na dosegu roke, urnik ne traja le osem ur, taka je narava novinarskega dela.

Preberite tudi: Ajda Smrekar prvič o materinstvu. Kliknite TUKAJ!