Zabava

Gospod slavni robot

D. F., Vklop, 12.08.2017 07:00:00

Čeprav ni spreten z računalniki, je dobil glavno vlogo.

Delite na:
Gospod slavni robot

Na televizijskih zaslonih smo vajeni gledati glavne junake s pozitivnimi lastnostmi, saj je dolgo veljalo, da osrednji lik ne more imeti več negativnih kot pozitivnih lastnosti, kaj šele, da bi že skoraj mejil na vlogo zlobneža. A to se je spremenilo s serijo Mr. Robot.

Ta nam ponuja nezanesljivega, paranoičnega ter z morfijem zasvojenega glavnega junaka Elliota Aldersona. Čez dan je kibernetski varnostni inženir, čez noč heker in vodja hekerske skupine F-Society, svoje telo pa mu je posodil igralec Rami Malek, za katerega je to nedvomno vloga, ki bo za vedno zaznamovala njegovo kariero.

Kibernetski inženir

V seriji torej sledimo zgodbi o Elliotu Aldersonu, mladem računalniškem programerju, ki je svoje znanje o vdiranju v tuje sisteme popeljal do skrajnosti. Elliot namreč trpi za antisocialno osebnostno motnjo, klinično depresijo in blodnjami, zaradi česar mu vdiranje v življenja tujcev pomeni edino zvezo z drugimi ljudmi. Svoje veščine kot poklicni varnostni inženir uporablja kot orožje, s katerim želi zaščititi svoje ljubljene pred tistimi, ki jim hočejo škoditi. Toda njegove veščine niso velika skrivnost, zato se Elliot nenadoma znajde pred težko odločitvijo, saj mora izbirati med svojim delom v podjetju, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, in hekersko skupino F-Society, ki hoče Elliota prisiliti, da jim pomaga zrušiti bogate in vplivne podjetnike, ki imajo v lasti skorajda ves svet.

Težka pot do slave

Rami Malek je ameriški igralec z egipčanskimi koreninami. Izhaja iz skromne družine, njegov oče je bil v Kairu turistični vodnik, po selitvi v ZDA pa je od vrat do vrat prodajal zavarovanja, njegova mama pa je delala kot računovodkinja. Marsikdo ne ve, da ima brata dvojčka, ki je po poklicu učitelj, ter starejšo sestro, zaposleno na urgenci. Kot vsi starši sta si tudi njegova želela, da bi se sin odločil za poklic, ki bi mu zagotovil redno delo in prihodke, a Rami je že kot srednješolec sanjal o igranju.

Kljub željam in sanjam je bila njegova pot do slave vse prej kot lahka. Svojo nadarjenost je producentom skušal pokazati s številnimi stranskimi vlogami, vsakdanji kruh pa si je ob tem služil z raznašanjem pic.

Po stopničkah slave se je vzpel šele z vlogo Elliota v seriji Mr. Robot. Po neverjetnem uspehu serije se je njegovo običajno življenje zaključilo. Ljudje mu sledijo na vsakem koraku, postal je prepoznaven, ponudbe za različne projekte dežujejo z vseh strani, število njegovih oboževalcev pa se iz dneva v dan veča. »Nikoli nisem pričakoval, da bo serija tako zelo uspešna. Ko so me izbrali za vlogo Elliota, sem se moral udeležiti obsežnih priprav, med drugim sem imel več srečanj s psihologinjo, ki mi je pomagala razumeti obnašanje in osebnost mojega lika. Seveda sem zadovoljen s tem, kako pozitivno se je javnost odzvala na ta projekt, obenem pa je s tem z mojih ramen odvzeto veliko bremena. Moji starši nikoli niso odobravali mojega poklica, a so me kljub temu vztrajno podpirali. Včasih sem tudi sam dvomil, ali sem se odločil prav. Večkrat sem med raznašanjem pic in pripravljanjem kebabov razmišljal, da bi vse skupaj pustil, saj včasih tudi po več mesecev nisem dobil nobene vloge. A priznati moram, da sem danes vesel, da tega nisem storil,« je dejal.

Slab z računalniki

Čeprav 36-letni igralec nastopa v vlogi računalniškega programerja in izvrstnega hekerja, sam priznava, da je grozen pri delu z računalniki. »Ne boste verjeli, a sam o računalnikih ne vem skoraj ničesar. Na računalnik še pišem zelo slabo in počasi, kar sem na avdiciji seveda poskušal prikriti, a so kaj hitro opazili moje težave. Udeležiti sem se moral učnih ur hitrega pisanja. Na moj dom so prihajali učitelji in mi kazali, kako in kaj, ko pa sem se počutil dovolj usposobljenega, sem končal učne ure, saj sem bil prepričan, da lahko preostanek nadomestim s prepričljivim igranjem svoje vloge,« je priznal.