reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Bližnjic ne bo!

Brigita Potočki, Vklop, 13.10.2017 18:00:00

The Biggest Loser Slovenija: tekmovalce čaka hoja na Triglav vsak dan po drugi poti.

Delite na:
Bližnjic ne bo!

Tekmovalce čaka hud boj s kilogrami, ki jih bodo skušali stopiti v naslednjih treh mesecih. Pri tem jim bo v moralno podporo voditeljica Špela Grošelj, ki ima tudi sama nekaj izkušenj s hujšanjem, za njihovo pravilno prehrano pa bo skrbela dietetičarka Katja Simič. Ker pa brez gibanja ni uspeha, bosta v oddaji tekmovalce skozi vadbe vodila trenerja Nataša Gorenc in Jan Kovačič. Oba imata dolgoletne izkušnje s treniranjem tako slavnih kot manj slavnih Slovencev in predvsem vidne rezultate.

Kaj bo za tekmovalce, po vaših izkušnjah, na začetku najbolj težavno?

Nataša: Gotovo bo največji šok prehrana. Navajeni so namreč pojesti, kar jim pade pod roke. Gre za odvisnost. Ko jim bomo vzeli sladke prigrizke, bo nastopila kriza, padec razpoloženja. Manjkal jim bo občutek trenutne potešenosti, trenutnega dviga energije, ki ti ga da sladkor. Kasneje se bo seveda vse uravnalo.

Jan: Količina treningov, ki jih bodo imeli. V kasnejših fazah pa tudi spremenjen način prehranjevanja.

Kaj pa je tisto, zaradi česar večina obupa?

Nataša: Ljudje ponavadi obupajo, ker iščejo zunanjo motivacijo, nevidno roko, ki jim bo pomagala. A počistiti morajo najprej pri sebi. Se vprašati, ali si to res želijo, zakaj si to želijo, kaj bi pri sebi spremenili na boljše. Iskrenost do sebe je ključnega pomena. Samo tako lahko pride do premikov v glavi in globljih notranjih vzvodov motivacije, zaradi katerih vztrajajo, tudi ko je najtežje.

Jan: Običajno ljudje napačno pristopijo k hujšanju. Prestroge diete, prevelika količina treningov in premalo počitka so razlogi, ki pripeljejo do tega, da posamezniki odnehajo. Za uspešno izgubo kilogramov je treba posamezniku prilagoditi in približati način in količino vadbe, prehrane in počitka. Le na tak način lahko dosežemo dolgoročne rezultate.

Če bi morali primerjati napor, ki čaka tekmovalce v oddaji, s čim bi ga primerjali?

Nataša: Mogoče hoja na Triglav. Vsak dan. Po vedno drugi poti. (smeh) Pomembno pa se je zavedati, da brez ogromnega truda in vložka ne moremo priti do tako velikih sprememb. Vadbe bodo raznolike in zanimive, tako da ne bo dolgčas. Ko bodo tekmovalci občutili blagodejne učinke vadbe, računam tudi na to, da bodo sami od sebe želeli trenirati.

Jan: Ljudje imamo velike zaloge energije, ki jo običajno izkoristimo, ko smo v nevarnosti, ko je ogroženo naše življenje. V oddaji bomo skušali iz tekmovalcev izvleči prav te energijske zaloge.

Kako boste motivirali nekoga, ki bo na koncu z močmi in mu v tistem trenutku niti za denarno nagrado ne bo mar?

Nataša: Vsak dober trener je tudi motivator. Ko bo najtežje, jih bo treba spomniti, zakaj so se v prvi vrsti prišli izpostavljat pred celo Slovenijo. Za to je potreben pogum in močna želja.

Jan: Najprej je treba ugotoviti, kaj je glavni razlog, da so prišli v ta šov. Treba je poiskati globoke motive in jih v ključnih trenutkih spomniti nanje. Denar je zelo slab motiv, običajno je glavni zdravje.

Ste strog trener oziroma trenerka?

Nataša: Sem stroga in nepopustljiva. Če vem, da kdo zmore, bom do konca zahtevala tisto zadnjo ponovitev, ki dela razliko. Ne bom popustila. To moji vadeči dobro vedo, zato so tudi rezultati.

Jan: Sem strog, ampak ne da bi kričal na nekoga in ga s tem motiviral. Pridobim si zaupanje posameznikov, jih dobro spoznam in ugotovim njihove motive za vadbo. Treba je poiskati vzroke in jih odpraviti. Več pa boste videli v šovu. (smeh)

V Ameriki se je oddaja Biggest Loser znašla sredi škandala. Trenerji in zdravnik naj bi tekmovalcem ponujali zdravila za hujšanje, ki so tam prepovedana, zato da bi hitreje shujšali. Kako to komentirate?

Nataša: Če to drži, je to velika sramota! Najpomembnejše je zdravje in dobrobit udeležencev oddaje. Tako da so kakršnikoli sporni dodatki, zdravila za hujšanje, prepovedani!

Jan: To se mi zdi neetično in nemoralno. »Instantnih« rešitev ni, za dolgoročne uspehe je treba ljudi naučiti o smernicah zdravega načina prehranjevanja, zadostnega gibanja in počitka. Pomembno je, da se posamezniki naučijo stvari, ki jim bodo dolgoročno koristile, tudi po koncu šova. Bližnjic pri nas ni in jih tudi ne bo!