reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Slastni krofi malo drugače

Zoran Franc, Novice Svet24, 03.03.2019 16:01:21

Pustni čas je, zato mrzlo in hladno zimo premagujemo z močnimi jedmi. Vsekakor pa na mizi ne smejo manjkati krofi. Tokrat smo vam pripravili recepte za nekoliko drugačne, a nič manj okusne krofe.

Delite na:
Slastni krofi malo drugače
Sladica, ki v pustne času ne sme manjkati na mizi. Profimedia

Krofe, kot jih pečejo mame in babice že stoletja, poznamo že vsi in z nekaj truda ter kančkom uspeha bodo uspeli tudi tistim, ki se bodo opogumili, si vzeli dovolj časa, vsa vrata in okna pravočasno zaprli ter temperaturo prostora primerno dvignili. Krofi so visokokalorični in hranilni, velikokrat povzročajo tudi nemalo težav, zato smo za vas poiskali nekaj alternativnih rešitev, s katerimi boste lahko pripravili prav tako odlične pustne krofe, vendar na nekoliko bolj zdrav način.

vzhajano testo
Testo vzhajamo do dvakratne količine.
Profimedia

Pustni krofi iz pečice

Preizkusite različico okusnih krofov brez nezdravega cvrtja.

Sestavine: 600 g moke, 80 g sladkorja, 3 dl mleka, 60 g masla, 2 žlici olja, 3 rumenjaki, 40 g kvasa, 2 žlici ruma, pol žličke soli, marmelada za nadev in sladkor v prahu za posip.

Priprava: pripravimo kvasec iz pol decilitra mlačnega mleka, kvasa in žličke sladkorja. Premešamo in pustimo 10 minut. V tem času stopimo maslo, moko presejemo v večjo skledo. Maslo nalijemo v mlačno mleko, dodamo sladkor in sol, premešamo, da se stopita. Prilijemo še olje in rum. V moko naredimo jamico in vanjo zlijemo mlečno mešanico, kvasec in rumenjake. Zgnetemo v gladko testo. Testo pustimo vzhajati dobro uro, da dvojno naraste.  

krofi v pekaču
Krofe na pekaču razporedimo tako, da se ne bodo dotikali in bodo še lahko vzhajali.
Profimedia

Pečenje

Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo stresemo na delovno površino, hitro pregnetemo, razvaljamo na dober centimeter debelo. Izrežemo kroge premera osem centimetrov. Ob robu jih premažemo z beljakom, na sredino položimo žličko marmelade, nato pa pokrijemo z drugim krogom testa. Zgornje kroge premažemo z razžvrkljanim jajcem in pustimo, da rahlo vzhajajo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pečemo, dokler se krofi zlato rumeno ne obarvajo. Pečene krofe nekoliko ohladimo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.