stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Rastlinsko mleko si pripravite sami

Marijana Romanović, Bodi Zdrava, 13.10.2017 09:00:00

Navadno mleko lahko zamenjamo z rastlinskim, saj rastlinsko ne vsebuje laktoze in ga lahko pripravimo tudi sami doma.

Delite na:
Rastlinsko mleko si pripravite sami

Ob tem lahko izbiramo med različnimi okusi, na primer mandljevim, riževim ali prosenim.

Mandljevo mleko

Mandlji so bogat vir vitamina E in vsebujejo veliko antioksidantov in železa. So dober vir kalija, ki je pomemben pri uravnavanju krvnega tlaka. Mandljevo mleko se priporoča pri revitalizaciji moči.

Sestavine:

  • 1 skodelica mandljev
  • 3 skodelice prekuhane in ohlajene vode
  • ščep soli
  • 2 žlički medu

Priprava:

Mandlje v skledi zalijemo z vodo in jih čez noč namakamo do osem ur. Namočene mandlje odcedimo in dodamo tri skodelice prekuhane vode. Sestavine s paličnim mešalnikom zmeljemo. Zmes precedimo skozi cedilo in ločimo gosto vsebino od tekočine. Mandljevemu mleku dodamo ščep soli ter za slajši okus med po okusu. Vse skupaj s paličnim mešalnikom mešamo še pol minute. Mandljevo mleko vlijemo v očiščene steklenice in jih tesno zapremo.

Mleko hranimo v hladilniku do tri dni. Mandljevo mleko dodajamo pecivu, jesenskim pitam in raznim biskvitom

Ovseni napitek

Oves vsebuje veliko hranilnih vrednosti. Je bogat vir mineralov, vitamina C, cinka in je dober vir železa. Pomaga obvladovati stres, lajša nespečnost in tesnobo.

Sestavine:

  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 4 skodelice prekuhane vode
  • ščep soli
  • med

Priprava:

Skodelico ovsenih kosmičev prelijemo s skodelico vode. Sestavine pustimo namočene čez noč. Kosmiče naslednji dan odcedimo. Na zmernem ognju prekuhamo tri skodelice vode. Vodo ohladimo in jo dolijemo odcejenim kosmičem. Dodamo ščep soli in med. S paličnim mešalnikom sestavine dobro premešamo. Zmes precedimo skozi cedilo in prelijemo v pripravljene steklenice. Mleko hranimo v hladilniku od dva do tri dni.

Ovseno mleko je odlično pri jutranjem zajtrku s kosmiči.

Proseni napitek

Proso je žito, ki vsebuje veliko kalcija, magnezija in železa. Krepi lase, kožo in nohte ter razkisa telo.

Sestavine:

  • 1 skodelica oluščenega prosa
  • 4 skodelice prekuhane vode
  • ščep soli
  • javorjev sirup

Priprava:

Skodelico oluščenega prosa prelijemo s skodelico vode. Dodamo ščep soli in javorjev sirup po okusu. S paličnim mešalnikom sestavine dobro premešamo. Zmes precedimo skozi gosto cedilo. Proseno mleko prelijemo v pripravljene in sterilizirane steklenice in dobro zapremo. Mleko hranimo v hladilniku od dva do tri dni.

Proseno mleko lahko uporabimo kot samostojni napitek ali pri pripravi sladic.

Riževo mleko

Riž je žito, ki je lahko prebavljivo. Bogat je z ogljikovimi hidrati, rastlinskimi proteini ter je dober vir vitaminov in mineralov.

Sestavine:

  • 1 skodelica riža
  • 4 skodelice vode
  • ščepec soli
  • sladkor
  • vaniljev sladkor

Priprava:

Skodelico riža stresemo v posodo, zalijemo s skodelico vode in ga na zmernem ognju kuhamo do mehkega. Kuhan riž odcedimo, dodamo ščep soli in sladkor po želji. Vsebino s paličnim mešalnikom zmeljemo in precedimo skozi cedilo. Pripravljeno riževo mleko prelijemo v oprane in sterilizirane steklenice ter dobro zapremo. Mleko hranimo v hladilniku do tri dni. Če želite še dodaten okus riževega mleka, mu dodajte vaniljev sladkor.

Pri osnovnem receptu za palačinke lahko navadno mleko zamenjamo z riževim mlekom. Testo s tem dobi malo bolj sladkast okus.