Praznične dobrote: Cimetove palčke
Le še nekaj dni je časa, da zberemo najboljše recepte, kupimo sestavine zanje in zavihamo rokave za pripravo vseh prazničnih dobrot.
Cimetove palčke (95 minut)
Sestavine za 65 palčk:
50 g posušenih jabolčnih rezin (obročkov)
½ žlice cimeta
50 g marcipana
Za vaniljevo testo:
250 g moke
65 g sladkorja v prahu
¼ žličke soli
1 žlička vaniljeve esence
150 g masla
1 rumenjak
In še:
1 jajce
80 g mandljev v lističih
2 zavoja bele čokoladne glazure
1. Jabolčne obročke narežemo na večje koščke in sesekljamo v multipraktiku. Zmešamo s cimetom in marcipanom.
2. Za testo v skledo presejemo moko in sladkor v prahu, dodamo sol in vaniljo.
3. Hladno maslo narežemo na koščke in dodamo moki. Zgnetemo s prsti, dodamo rumenjak in jabolčno-cimetovo maso. Zgnetemo v gladko testo.
4. Zavijemo ga v folijo in za pol ure postavimo na hladno. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
5. Testo dobro pregnetemo in razvaljamo 1 cm na tanko. Za eno uro postavimo na hladno.
6. Iz testa izrežemo 1 cm široke in 6 cm dolge palčke in jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.
7. Namažemo jih z razžvrkljanim jajcem in potresemo z mandlji.
8. Palčke pečemo 15 minut in počakamo, da se ohladijo. Potem jih do polovice pomočimo v čokoladno glazuro.