Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Najboljša shujševalna enolončnica

J. K., 10.01.2018 11:01:34

Prednosti enolončnic so mnogotere, tudi ta, da jih lahko jemo dva ali več dni. Lahko pa naredimo enolončnico, s katero se bomo znebili odvečnih kilogramov.

Delite na:
Najboljša shujševalna enolončnica
Shutterstock

Solata in sveža zelenjava so seveda super zdrava živila, a s poletjem, najpozneje pa z jesenjo, se njihova sezona konča. Pozimi nam dišijo drugačne jedi, takšne, ki nas pogrejejo – in za to ni boljšega kot dobra enolončnica. Če pri tem ne gre le za praktično rešitev obroka za več dni, temveč tudi za izgubljanje kilogramov – tem bolje. Tekočina v enolončnici napolni želodec, in to ob le malo kalorijah. Ker je topla, se z njo hitreje nasitimo, saj prav zaradi toplote možgani dobivajo signal, da je bila zaužita izdatna hrana. Prava skrivnost shujševalne enolončnice pa je v sestavinah. Pet jih je, zaradi katerih tej jedi lahko rečemo super shujševalna.

Shujševalno lončnico jemo dva dni zapored za kosilo in večerjo, ki pa naj ne bo pozneje kot ob šestih. Ponoči bo potem imela pravi učinek. Ker zjutraj telo potrebuje energijo, prilagamo dva recepta za zajtrk, ki zagotavljata natanko to. Preostanek tedna jejte uravnoteženo hrano, za pomoč pa je še nekaj receptov, ki se jih da uporabljati ustvarjalno. Na ta način se prehranjujemo tri tedne in oblekli bomo lahko eno številko manjša oblačila.

Priprava okusne shujševalne lončnice

Navedene količine zadostujejo za štiri obroke, kar pomeni kosilo in večerjo za dva dni.

Sestavine: 1 čebula, 175 g zelene, 2 rdeči papriki, 1 rdeč čili, 4 vejice timijana, konzerva (425 ml) belega fižola, konzerva (425 ml) rdečega fižola, 2–3 žlice olja, sol, poper, mleta rdeča paprika, ščepec sladkorja, žlica paradižnikove mezge, 400 ml zelenjavne jušne osnove, 2 konzervi (po 425 ml) paradižnika v koščkih, 150 g bulgurja, šopek peteršilja za okrasitev.

Priprava:

Čebulo olupimo in sesekljamo. Zeleno očistimo in narežemo na koščke. Čili očistimo in razrežemo na kolobarčke, timijan operemo, posušimo in osmukamo lističe s stebla.

Fižol oplaknemo s hladno vodo. Segrejemo olje, podušimo čebulo, dodamo papriko, zeleno, približno 2/3 timijana in čili ter še malo podušimo. Začinimo s soljo, poprom, papriko in sladkorjem. Dodamo paradižnikovo mezgo, pokuhljamo, nato zalijemo z juho in paradižnikom iz konzerve. Zavremo in pokrito kuhamo še 6–7 minut.

Medtem pripravimo bulgur po navodilih proizvajalca. V lonec dodamo fižol, pogrejemo, posolimo in popopramo. Enolončnico postrežemo z bulgurjem ter potresemo s preostankom timijana in okrasimo tudi še s peteršiljem.

Energijska vrednost 1 porcije: 360 kcal.

Namig: Namesto belega fižola lahko uporabite čičeriko.

Zakaj je ta enolončnica učinkovita?

Fižol – stročnice so dobre za hujšanje, kar dokazujejo številne raziskave. Razlog za to je visoka vsebnost vlaknin, vode in beljakovin. Stročnice zavirajo apetit in tudi zagotavljajo stabilno raven sladkorja v krvi. To pa preprečuje nekontrolirane napade lakote.

Čili – žgoča papričica dodobra požene presnovo, za kar gre zahvala predvsem sestavini kapsaicin. Ta grenčina zvišuje proizvodnjo toplote v organizmu za kar 25 odstotkov, za to pa je seveda potrebno veliko energije. Prav zato je čili dober topilec maščob.

Bulgur – to je priloga, ki dodobra nasiti. 100 g bulgurja vsebuje samo 100 kalorij, poleg tega je bogat s kalcijem. Prav ta pa je potreben za nemoteno zgorevanje maščob v telesu. Bulgur vsebuje tudi balastne snovi, ki dajejo občutek sitosti.

Paradižnik – vsebuje barvilo likopin, ki v telesu nase veže radikale, s čimer zelo koristi vezivnemu tkivu. Pomaga zavirati procese staranja, vsebuje pa tudi veliko kalija, ki pomaga izločati odvečno vodo. Poleg tega aktivno preprečuje zastrupljanje telesa.

hujsanje zajtrk banana.jpg

Zajtrk – jutranja mera energije

Poleg enolončnice si zjutraj privoščite zajtrk, poln energije. Sladek ali slan – izbira je vaša.

Kosmiči z banano in čokolado

En obrok: pol banane olupimo in narežemo na kolobarčke. 20 g čokoladnih kosmičev pomešamo z 20 g polnozrnatih ovsenih kosmičev. Žlico lešnikov na grobo sesekljamo. Zmešamo 150 ml mleka in 50 g jogurta, povrhu potresemo kosmiče s čokolado, čisto na vrh pa položimo še bananine kolobarje. Po želji potresemo s cimetom.

Energijska vrednost: 270 kcal.

hujsanje zajtrk jajca.jpg

Začinjeno jajce s klobasico chorizo

En obrok: četrt rdeče paprike narežemo na drobne koščke. Kos pora razrežemo na kolobarje. 40 g klobasice chorizo razpolovimo po dolgem ter narežemo na polkolbarje. Segrejemo žličko olja, popražimo klobaso, po 3 minutah pa dodamo še papriko in por. Umešamo 2 jajci in žlico mleka ter začinimo po želji. Dolijemo v ponev in mešamo, dokler se ne strdi. Zraven postrežemo kruh.

Energijska vrednost: 330 kcal.

Uravnotežene okusne jedi, ki ne redijo:

Prvi uspeh po dveh dneh z enolončnico lahko nagradimo z lahkimi in slastnimi jedmi.

hujsanje solata.jpg

Pomarančna riževa solata s piščancem

En obrok: 40 g riža basmati skuhamo po navodilih na embalaži. 120 g piščančjega fileja umijemo in narežemo na trakove. Popražimo na žlički vročega olja ter začinimo s soljo in poprom. Očistimo liste pol cikorije. Olupimo dve pomaranči in ju narežemo na kolobarje. Iztisnemo sok pol pomaranče ter primešamo pol žličke gorčice, sol in poper, na koncu pa še žličko olja. Riž odcedimo in postrežemo vse skupaj na enem krožniku.

Energijska vrednost: 450 kcal.

hujsanje pesa.jpg

Pesina solata z gorgonzolo

En obrok: rezino polnozrnatega kruha razrežemo na palčke in jih popražimo na žlički razgretega masla. Četrt rdeče čebule na drobno sesekljamo. Pol rdeče pese nastrgamo na tanke kolobarčke. Pol jabolka razrežemo na krhlje in pokapljamo z žličko limoninega soka. Očistimo 40 g listnate solate. Zmešamo žlico kisa, pol žličke gorčice, žličko medu, sol in poper, nato dodamo še žlico olja, zmešamo in dodamo čebulo. 40 g gorgonzole razdrobimo na koščke in vse skupaj postrežemo na enem krožniku kot solato.

Energijska vrednost: 450 kcal.

hujsanje brokoli.jpg

Brokoli z riževimi rezanci

En obrok: 70 g riževih rezancev skuhamo po navodilih proizvajalca. Popražimo 20 g sezama. Primešamo žlico limetinega soka in začinimo po okusu. 200 g brokolija skuhamo ter zmešamo s testeninami in marinado. 30 g solate natrgamo, četrt paprike pa narežemo na koščke. Na krožniku postrežemo testenine z brokolijem, povrh pa razporedimo solato in papriko. Energijska vrednost: 450 kcal.

Preberite tudi: Babičina klasika: Sarma s svežim zeljem. Kliknite TUKAJ!