Kulinarika

Lepa Helena v sladki družbi

J.G., Maja, 12.10.2017 09:00:00

Hruško lepe Helene je leta 1870 prvič pripravil Auguste Escoffier in sladico poimenoval po lepi Heleni iz operete Jacquesa Offenbacha Lepa Helena.

Delite na:
Lepa Helena v sladki družbi

Cele sadeže olupimo in prevremo v belem vinu ali vodi z limoninim sokom in sladkorjem. Hladne ponudimo z vaniljinim sladoledom in vročo čokolado. Če vam ta sladica ne tekne, pa so pred vami še trije recepti za pripravo hruškovih sladic.

Hruške v listnatem testu

Sestavine za 6 oseb:

  • 1 zavoj listnatega testa
  • 140 g mandljev
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 60 g masla
  • 2 žlički soli
  • ½ žličke cimeta
  • 3 hruške
  • 170 g sira brie
  • 1 jajce

Priprava:

  1. Hruške olupimo, izrežemo peške in po dolgem razpolovimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajce stepemo z dvema žlicama vode.
  2. Mandlje prepražimo v ponvi brez maščobe. Ohlajene in olupljene zmiksamo s sladkorjem, maslom, soljo in cimetom v gladko pasto. Shranimo jo v hladilniku.
  3. Testo razvaljamo in izrežemo šest kosov v obliki hrušk. Preostanek testa uporabimo za oblikovanje peclja in listov.
  4. Sir narežemo na šest koščkov, tako velikih, da sedejo v polovičke hrušk, kjer so bile prej peške. V vdolbine najprej odmerimo mandljevo pasto in nanjo damo košček sira. Hruško položimo na testo s stranjo, kjer je polnilo, v pekač, na papir za peko. Testo rahlo zavihnemo, da polnilo ne bo uhajalo.
  5. Z razžvrkljanim jajcem premažemo zgornji del in pečemo od 20 do 30 minut.

Hruškova kaša z rozinami

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 bio pomaranča
  • 700 g hrušk
  • 20 g svežega ingverja
  • 185 g želirnega sladkorja
  • cimet
  • 100 g rozin s čokolado

Priprava:

  1. Pomarančo splaknemo z vročo vodo, osušimo in naribamo lupino. Razdelimo na krhlje in filiramo.
  2. Hruške umijemo in po želji olupimo ter narežemo na večje kose. Ingver olupimo in na grobo sesekljamo.
  3. Pomarančne fileje in koščke hrušk (vse skupaj 400 g) stresemo v mikser, dodamo ingver, žličko pomarančne lupine in sladkor in zmiksamo. Dodamo cimet.
  4. Preostale koščke hrušk narežemo na drobno, čokoladne rezine po želji sesekljamo. Vmešamo v kašo in počakamo 15 minut. Postrežemo s sladoledom ali vaniljevo omako.

Hruškov kolač

Sestavine za 12 kosov:

  • 5 hrušk
  • 1 limona
  • 150 g mletih lešnikov
  • 100 g sesekljanih lešnikov
  • 120 g masla
  • 180 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 4 jajca
  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ½ žličke cimeta
  • 100 g marelične marmelade
  • 200 g sladke smetane
  • 100 ml jajčnega likerja

Priprava:

  1. Hruške olupimo, razpolovimo, odstranimo peške. Polovičke narežemo (ne do konca) in premažemo z limoninim sokom. Mlete in sesekljane oreščke popražimo v ponvi brez maščobe. Počakamo, da se ohladijo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. Maslo, sladkor in sol kremasto stepemo. Med mešanjem dodajamo jajca. Moko zmešamo s pecilnim praškom, cimetom in oreščki in vmešamo v jajčno maso.
  3. Testo vlijemo v okrogel pekač (premer 28 cm) in na vrh položimo polovičke hrušk. Pečemo 50 minut.
  4. Marmelado segrejemo in z njo premažemo kolač. Rezine postrežemo s stepemo smetano, ki smo ji dodali jajčni liker.

Hruška lepe Helene

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 hruške
  • 500 ml belega vina
  • 50 g sladkorja
  • nekaj listkov žafranike

Za omako:

  • 50 g orehov
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 noževa konica mletega čilija
  • 125 ml mleka
  • 125 g temne čokolade
  • 1 zavoj burbonske vanilje

Priprava:

  1. Vinu dodamo žafraniko in sladkor in kuhljamo 5 minut. Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peške. V vinu jih dušimo od 6 do 8 minut. Odstavimo z ognja in postavimo v hladilnik.
  2. Za omako sesekljamo orehe in jih popražimo na olivnem olju. Dodamo čili, premešamo, odstavimo.
  3. Mleko zavremo, vanj stresemo koščke čokolade in med mešanjem počakamo, da se čokolada stopi. Dodamo orehe in burbonsko vaniljo.
  4. Hruške vzamemo iz vina in jih prelijemo z vročo čokoladno omako.

Majin nasvet

Če bi radi ohranili hruške tudi za zimo, jih seveda lahko skuhate v marmelado ali kompot. Odličen način pa je tudi sušenje rezin, katerih rok trajanja je mesec dni ali še dlje, če jih zamrznete. Kilogram ne preveč zrelih hrušk narežemo na pol centimetra tanke rezine. Pečico segrejemo na 70 stopinj. 60 ml sveže stisnjenega limoninega soka zmešamo z 960 ml vode in v tej mešanici namakamo rezine hrušk 10 minut. Potem rezine odložimo na papirnato kuhinjsko brisačo. Ko se odcedijo, jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, ter jih vstavimo v pečico za tri ure. Občasno preverimo, kako se sušijo, potem pa jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo. Shranimo v škatlo ali zamrznemo.