Kulinarika

Kvašena pletenica z dišavnicami

Zvonka Labernik, Ženska, 22.10.2017 09:00:00

Tale kruh lahko pripravimo vnaprej, že prejšnji dan, in si ga privoščimo za zajtrk, malico ali ga ponudimo kot prigrizek, ko pridejo gosti.

Delite na:
Kvašena pletenica z dišavnicami

Za nadev uporabimo kombinacijo različnih svežih dišavnic ali le ene – tiste, ki jo imamo najrajši.

Sestavine za testo:

  • 500 g pšenične moke,
  • 2 žlički soli,
  • 2,5 g svežega kvasa,
  • 1 žlička sladkorja,
  • 100 ml toplega mleka,
  • 100 ml olivnega olja,
  • 100 ml mlačne vode,

za nadev:

  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega origana,
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
  • 1 žlička listkov svežega timijana,
  • 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 žlička soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • olivno olje za namastitev pekača,
  • 1 jajčni rumenjak,
  • 2 žlici mleka.

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko, ob stran nasujemo sol in na sredini naredimo jamico. Posebej zmešamo kvas, 1 žlico moke, sladkor in 4 žlice mleka ter mešanico zlijemo na moko. Pustimo 10 minut, da kvasni nastavek vzhaja. Vzhajani kvas zmešamo z moko, prilijemo olivno olje, preostalo mleko in vodo ter ugnetemo testo. Na toplem ga vzhajamo 1 uro. Testo ponovno pregnetemo in vzhajamo še 1 uro.
  2. Medtem sesekljane dišavnice zmešamo s soljo, poprom in 1 žlico olivnega olja.
  3. Vzhajano testo razvaljamo na debelino ½ cm, pokapamo s preostalim olivnim oljem in premažemo z mešanico dišavnic. Testo zvijemo v štrukelj in ga vzdolžno prerežemo na pol, da dobimo dva svitka. Prepletemo ju v kito in jo na obeh koncih stisnemo. Pletenico položimo v namaščen pekač in vzhajamo še 20 minut.
  4. Pečico segrejemo na 200 °C. Pletenico premažemo z mešanico rumenjaka in mleka ter jo pečemo 40 minut.