Kulinarika

Kisle kumarice

J.G., Maja, 09.09.2017 09:00:00

Večje kumarice vlagamo tako, da jih najprej dobro umijemo, damo v veliko skledo, izdatno potresemo z grobo morsko soljo in pustimo stati najmanj 24 ur.

Delite na:
Kisle kumarice

Vmes jih večkrat premešamo, da se dobro prepojijo s soljo. Naslednji dan jih dobro odcedimo, dodamo koper in zalijemo s prekuhano mešanico iz enega dela vode in treh delov kisa in pokrijemo. Tako jih pustimo dva dni stati na hladnem.

Nazadnje kis odlijemo in ga skupaj z lovorovimi listi, dvema žlicama celega popra in žlico sladkorja na liter tekočine prevremo. Odcejene kumarice in koper zložimo v čiste kozarce, zalijemo z vrelim kisom in kozarce takoj dobro zapremo. Zgornjo plast kumaric lahko pokrijemo še z listi vinske trte.

Majhne, do 6 cm dolge kumarice na hitro vložimo tako, da jih najprej umijemo s čisto mehko krtačo in jih dobro odcedimo. Nato jih skupaj s koprom in olupljenimi česnovimi stroki zložimo v čiste kozarce. Za vsak kg kumaric zavremo 6 dl vode, 9 dl belega vinskega kisa, 75 g grobe morske soli, žličko zrnc črnega popra in žličko gorčičnih semen, kuhamo 3 minute in nazadnje ohladimo. Kumarice zalijemo s kisovo mešanico, da so popolnoma prekrite s tekočino, kozarce dobro zapremo in shranimo v hladni shrambi ali v hladilniku.

Večje kumarice vložimo tako, da jih narežemo na tanke koleščke. Na 1 kg dodamo dve na kolobarje narezani čebuli, dva olupljena stroka česna in koper, vse pomešamo in zložimo v sterilizirane kozarce. Nato zavremo 6 dl vode, 9 dl belega vinskega kisa, 75 g grobe morske soli, žličko zrnc črnega popra in dve žlički gorčičnih semen in kuhamo 3 minute. Kumare zalijemo z vrelo tekočino, ki naj jih dobro pokrije, kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo. Shranimo jih v hladni shrambi ali v hladilniku.