Kulinarika

Kefir ali ajran?

Revija Maja, 13.09.2017 09:00:00

Voda in čaj sta najboljša napitka, a takoj za njima se že ponujata kefir in ajran.

Delite na:
Kefir ali ajran?

Mnogi najbrž še nikoli niste slišali za ajran - tursko nacionalno pijačo iz polnomastnega jogurta, vode in soli. Napitek stoletnikov, kot ga imenujejo, vsebuje malo kalorij, telo pa preskrbi s kalcijem, magnezijem, železom in jodom ter ugodno deluje na prebavni trakt. Predvsem pa odlično odžeja! Nanj Turki prisegajo že dva tisoč let, priljubljen pa je tudi v Azerbajdžanu, Bolgariji, Grčiji in celo na Bližnjem vzhodu. Ajran vam bodo v Turčiji ponudili k bureku kot alternativo jogurtu. Poleg kefirja pa je odlična spremljava pikantnim jedem. Tudi pri prebavnih težavah si lahko želodec in črevo pomirite z ajranom, saj je odličen izvor beljakovin, mineralov in vitaminov. Lahko ga uživajo tudi tisti, ki trpijo za laktozno intoleranco.

Na naših trgovskih policah ga še nismo zasledili, a to ne pomeni, da ne morete uživati v polnosti njegovegaokusa. Zlahka si ga namreč pripravitesami po naslednjem receptu:

Za en kozarec ajrana potrebujemo 200 g polnomastnega mleka (lahko je kravje, kozje ali sojino) in 100 ml vode (lahko je navadna, iz pipe, ali pa mineralna). Vse kremasto stepemo in rahlo solimo. Po želji izboljšamo z lističi sesekljane mete.

KEFIR

Kefir (beseda pomeni prijeten okus) je napitek iz skisanega polnovrednega ali posnetega kravjega mleka. Ima penasto teksturo, rezek kisel okus in že stoletja velja za osvežilen mlečni napitek. Postopek priprave kefirja traja v mlekarni od štiri do pet dni in se nato nadaljuje v plastenki ali lončku. Pod vplivom žive kefirjeve kulture (zrnc) se v pasteriziranem mleku sproži fermentacija, ki temeljito spremeni sestavo končnega izdelka v primerjavi z njegovo osnovno surovino - mlekom.

Kefir je uravnoteženo in hranljivo živilo, ki pomaga krepiti imunski sistem. Ker pomirjevalno vpliva na živčni sistem, ga priporočajo osebam, ki trpijo za nespečnostjo, depresijo in hiperaktivnostjo. Tudi kefir lahko uživajo bolniki z laktozno intoleranco.

Tudi doma lahko sami izdelujete kefir, a za to potrebujete živo kefirjevo kulturo. Da bi bil postopek izdelave lažji, so v mariborskem podjetju Borgla leta 2014 izdelali posodo za izdelavo kefirja - Kefirko - in navdušili tudi na platformi Kickstarter. Kefirko omogoča pripravo mlečnega in vodnega kefirja in je na voljo v številnih barvah.

»Kefir je vedno pogostejša tema slovenskih kulinaričnih blogerjev in drugih promotorjev zdrave hrane. Slovenci so ga dobro sprejeli, naš trg pa je globalno peti največji trg produktov Kefirko,« nam je o svojem izdelku zaupal Andrej Glažar. Ker za pripravo kefirja potrebujemo kefirna zrnca, ki si jih ljudje navadno podarijo, pa so v podjetju postavili tudi portal Kefirhood.com, na katerem lahko poiščete pridelovalce kefirja v svoji bližini.