Kulinarika

Hrustljavo, sočno in nasitno kosilo

Pe. R., 12.01.2018 11:01:35

Z mandlji ali kakšnimi drugimi oreški lahko obogatimo okus in polepšamo videz zelo različnih jedi. Čeprav smo v naših krajih vajeni, da so orehi in oreški le sestavina potic, kolačev in piškotov, jih drugje po svetu uporabljajo tudi za zelo okusne mesne jedi. Danes zato pripravljamo okusni kari.

Delite na:
Hrustljavo, sočno in nasitno kosilo
Piščančji kari z mandlji Andrej Križ

Piščančji kari z mandlji (osebe: 4, priprava: 40 min)

Sestavine:
1 lonček jogurta
1 žlička jedilnega škroba
2 žlici olja
2 žlici masla
2 piščančja fileja
2 beli čebuli
1 strok česna
2 žlici nastrganega svežega ingverja
1 žlica garam masale
1/2 žličke zmletega čilija
2 žlički praška kari
3 dl čiste kurje juhe
150 g zelenega stročjega fižola
1 dl goste sladke smetane
60 g zmletih mandljev
2 žlici limoninega soka
sol in poper
2 žlici mandljevih lističev

Priprava:

1. Jogurt in jedilni škrob zmešamo. Čebulo olupimo in narežemo na lističe, česen na drobno sesekljamo ali pretlačimo.

2. V posodi segrejemo olje in maslo, na maščobo damo polovice piščančjih filejev, jih malo posolimo in po obeh straneh zlato popečemo. Meso preložimo na krožnik in damo na toplo.

3. V posodo damo čebulo, česen in ingver, mešamo in pražimo, da se čebula zmehča, vendar česen ne sme porumeneti. Potem dodamo začimbno mešanico garam masala, čili in kari, mešamo in pražimo še eno minuto. Zalijemo s čisto juho, dodamo fižol in jogurt, solimo in popramo ter med mešanjem zavremo. Piščančje meso damo nazaj v omako in na blagem ognju dušimo 25 minut.

4. Smetano in zmlete mandlje zmešamo. Meso znova vzamemo iz posode, omaki primešamo smetano z mandlji in limonin sok ter na močnejšem ognju kuhamo in mešamo eno minuto. Potem damo meso znova nazaj v posodo in na blagem ognju pokrito kuhamo še približno 10 minut, da se omaka zgosti. Jed ponudimo s kuhanim rižem in jo potresemo s popečenimi mandljevimi lističi.

Rižev narastek
Rižev narastek
Dreamstime

Rižev narastek (osebe: 4, pečenje: 40 min)

Sestavine:
2 rdeči papriki
1 žlica olja
1 skodelica riža
1 žlička soli
60 g masla
3 čebulice
2 žlici sesekljanega peteršilja
1 strok česna
2 vejici timijana
100 g naribanega sira
2 jajci
1 dl mleka

Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Medtem v kozico nalijemo dve skodelici vode, dodamo riž in sol, zavremo in pokrito kuhamo približno 12 minut, da se riž skuha, vendar pod zobmi ostane še čvrst. Kuhan riž stresemo v skledo in ga z vilicami premešamo, da se ne sprime.

2. Papriki narežemo na trakove in dodamo rižu, nato primešamo še stopljeno maslo, narezano čebulo, sesekljan peteršilj, česen, timijan, nariban sir, narahlo stepeni jajci, nazadnje prilijemo še mleko in vse premešamo.

3. Pekač namažemo z oljem, vanj stresemo pripravljeno zmes, površino poravnamo in malo potlačimo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo od 35 do 40 minut.

Vanilijev puding s skuto
Vanilijev puding s skuto
Vanilijev puding s skuto

Vaniljin puding s skuto (osebe: 4, priprava: 30 min)

Sestavine:
500 ml mleka
3 žlice sladkorja
1 zavoj vaniljinega pudinga
1/2 kg skute
2 žlici sladkorja
1,5 zavojčka vaniljinega sladkorja
125 ml mleka
250 ml sladke smetane
1/2 kg sadja po izbiri

Priprava:

1. Iz mleka, treh žlic sladkorja in pudinga v prahu po navodilih skuhamo puding. Kuhanega pokrijemo in počakamo, da se ohladi.

2. Skuto zmešamo z dvema žlicama sladkorja, pol zavojčka vaniljinega sladkorja in 125 mililitri mleka.

3. Sladko smetano stepemo skupaj z zavojčkom vaniljinega sladkorja. Sadje narežemo.

4. Ko se puding ohladi, vanj vmešamo skuto, dodamo še stepeno smetano in sadje.     

Nasvet dneva

Uporabite lahko tudi arašide

V Indiji so za obogatitev karijev med najbolj priljubljenimi indijski oreški, ki pa jih lahko nadomestimo tudi z veliko cenejšimi arašidi. Res je, da so oreški zelo kalorični, so pa hkrati bogati z minerali in zato nepogrešljiva obogatitev vegetarijanske prehrane.

Preberite tudi: Slastna zelenjavna ponev z zeliščnimi cmoki. Kliknite TUKAJ!