gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Grenivka v slanih in sladkih jedeh

Metka McCully Žigon, 29.01.2018 14:01:18

Resda so grenivke nekoliko grenkega okusa, a so odličen sadež. Lahko ga jemo samega, iztisnemo sok ali uporabimo v sladkih in tudi slanih jedeh.

Delite na:
Grenivka v slanih in sladkih jedeh
Revija Zarja

Izboljšajo prebavo in pomagajo pri hujšanju. Najbolje je grenivke postreči kot predjed, saj njihove grenčine spodbudijo želodčne sokove in zmanjšajo občutek lakote.

Topla sadna solata z grenivko

Sestavine:

  • 2 rožnati grenivki
  • 2 pomaranči
  • nekaj rezin svežega ananasa
  • 1 velika žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica masla

Priprava: Grenivki in pomaranči olupimo ter odstranimo čim več belih delov in kožice. Oboje zrežemo na večje kose. Ananas očistimo in zrežemo na debelejše kolobarje, nato pa še na kose, velike, kot so koščki grenivke in pomaranče. Premešamo, damo v nepregorno posodo ter potresemo z rjavim sladkorjem in kosmi masla. Damo v ogreto pečico, vključimo žar. Pečemo 5–6 minut.

Postrežemo toplo z omako iz jogurta ali z malce sladke smetane.

grenivka.jpg

Zelena solata z grenivko

Grenivka se poda v sladke in slane jedi. Tole je recept za zimsko solato, polno hranil in z malo kalorijami. Uporabimo lahko različno zeleno zelenjavo. Odlično se obnesejo špinača, zelena solata, endivija, ne preveč grenke sorte radičev in avokado.

Sestavine:

  • 2–3 prgišča listnatega ohrovta
  • pol limone
  • oljčno olje, sol po okusu
  • rezine 1 grenivke
  • 2 veliki žlici pistacij (lahko tudi mandljev, orehov ali pinjol)

Priprava: Listnati ohrovt očistimo in operemo ter grobo natrgamo kar z rokami. Zmešamo sol, limonov sok in oljčno olje ter prelijemo po ohrovtu. Vse skupaj kar z rokami premešamo in malce pregnetemo. Tako ohrovt zmehčamo in ga naredimo prijetnejšega za uživanje. Dodamo očiščene kose grenivke in rahlo prepražene oreške.

Zdaj ko je sezona citrusov in seveda tudi grenivk, si lahko pripravimo tudi grenivkino marmelado.

grenivka.jpg

Grenivkina marmelada

Za ta recept potrebujemo bio grenivke (če gre verjeti certifikatom, da so res bio?!), ker uporabimo tudi lupinico. Če ne dobite bio grenivk, jih pa olupite. Odstranite tudi kožico okrog posameznih krhljev in meso sadežev s sladkorjem in limono kuhajte, da se zgosti. Boljša pa je marmelada po spodnjem receptu, skupaj z lupino.

Sestavine:

  • 3 grenivke (najboljše so rdeče)
  • sok 2 limon
  • 0,7–1 kg sladkorja

Priprava: Cele grenivke operemo in jih damo v dovolj veliko posodo z vodo. Počasi jih kuhamo dve uri. Pazimo, da ne izpari vsa voda. Nato grenivke s penovko poberemo iz vode in počakamo, da se ohladijo. Z nožem jih kar z lupino vred zrežemo na kockice, le peške odstranimo. Damo jih v lonec in primešamo sladkor in limonov sok. Kuhamo približno 15 minut, da marmelada začne želirati. Spravimo jo v vroče razkužene kozarčke.

Preberite tudi: Kosilo v pol ure. Kliknite TUKAJ!