Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Gremo v Azijo: Hrustljavo in polno okusa!

Pe. R., 17.01.2018 14:01:11

Hrustljavo ocvrti spomladanski zavitki nas bodo danes že v uvodu kosila popeljali v Azijo. Za glavno jed si bomo privoščili zanimive mesne kroglice v riževi srajčki, kuhane na sopari in postrežene s sojino omako. Celoten obed bo zaokrožila svežina limon, ki jo bomo ujeli v božansko in hitro pripravljeno tortico.

Delite na:
Gremo v Azijo: Hrustljavo in polno okusa!
Mesne kroglice v riževi srajčki Andrej Križ

Spomladanski zavitki (osebe: 4, priprava: 30 minut)

Sestavine:
20 riževih listov
60 g riževih rezancev
3 korenčki
3 mlade čebule
5 šampinjonov
100 g sojinih kalčkov
1 beljak ali koruzna moka
olje za cvrtje
sol, poper
mešanica azijskih začimb

Priprava:

1. Rezance skuhamo v vreli slani vodi. Pet minut jih namakamo v vodi, potem pa odcedimo.

2. Korenje ostrgamo in narežemo na čim tanjše trakove. Očistimo čebulo in šampinjone ter oboje sesekljamo.

3. Zelenjavo skupaj z rezanci in sojinimi kalčki stresemo v lonec ter začinimo.

4. Riževe liste navlažimo z mokro krpo ali pa jih pomakamo v toplo vodo in osušimo. Na vsak razgrnjen list odmerimo žlico polnila v desni kot, robove pa pustimo brez nadeva ter jih premažemo z mešanico koruzne moke in vode ali z beljakom. Rob lista prepognemo čez polnilo, nato prepognemo še preostale robove proti sredini in tesno zvijemo.

5. V ponev vlijemo približno za dva centimetra olja, ga segrejemo in zavitke hrustljavo ocvremo.

spomladanski zavitki
Spomladanski zavitki
Časopis Svet24

Mesne kroglice v riževi srajčki (osebe: 4, kuhanje: 30 minut)

Sestavine:
200 g okroglozrnatega riža
1 čebula
500 g mletega mesa
2 stroka česna
1 žlica nastrganega ingverja
3 žlice sesekljanega peteršilja
1 jajce
2 žlici jedilnega škroba
1 žlička sladke paprike
1 žlička karijevega praška
1 ščep mletega ingverja
3 žlice suhega belega vina
sol in poper

Priprava:

1. Riž dve uri namakamo v hladni vodi in ga nato dobro odcedimo. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Olupljen česen sesekljamo in z eno žličko soli stremo v pasto. Mesu dodamo čebulo, strt česen, nastrgan ingver in peteršilj ter dobro premešamo.

2. Mesni masi dodamo še jajce, škrob, začimbe in vino ter z rokami vse dobro pregnetemo. Z mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike kroglice in jih povaljamo v rižu, da se jih ta dobro oprime. Kroglice v sopari kuhamo 30 minut in ponudimo še vroče s sojino omako.

limonina tortica
Limonina tortica
Dreamstime

Limonina tortica (osebe: 4, pečenje: 45 minut)

Sestavine:
125 g masla
250 g polnozrnatih piškotov
3 limone
1 vaniljev strok
1 zavoj vaniljevega pudinga v prahu
150 g kisle smetane
3 jajca
180 g sladkorja
150 g sladkorja v prahu

Priprava:

1.    Maslo stopimo. Kekse zdrobimo v drobtine in jih zmešamo z maslom. Namastimo pekač in s piškotnimi drobtinami obložimo dno. Naredimo dva centimetra visok rob. Pečemo deset minut pri 200 stopinjah.

2.    Limonam ostrgamo lupino in iztisnemo 125 ml soka. Iz vaniljevega stroka izdolbemo sredico. Sok, lupino, sredico in puding v prahu dobro zmešamo in dodamo kislo smetano.

3.    Dva rumenjaka in eno celo jajce zmešamo s kristalnim sladkorjem. Dodamo limonino kremo in maso vlijemo na tortno dno v pekaču. Pečemo pol ure pri 150 stopinjah.

4.    Medtem stepemo dva beljaka v trd sneg in počasi dodajamo sladkor v prahu. S to beljakovo maso namažemo pečeno torto in pečemo še 15 minut pri 150 stopinjah.

Vsaka kuhinja malo drugače

Na Bližnjem vzhodu, v Indiji in njenih sosednjih deželah pripravljajo predvsem jedi z dolgozrnatim rižem, ki ga skuhajo tako, da so riževa zrna suha in med seboj ločena. Kitajci, Tajci, Korejci in Japonci, ki jedo s paličicami, pripravljajo riž tako, da so zrna malce sprijeta in lahko kepice riža prijemajo s paličicami.

Preberite tudi: Preprost recept za shujševalno juhico. Kliknite TUKAJ!