kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Oh, ta ljubezen!

Oh, ta ljubezen!

Brane Kastelic, Zvezde, 12.12.2017 13:53:39

Kako »oženiti« hollywoodski glamur in kraljevski blišč? Kako drugače kot s poroko!

Delite na:

Prva hollywoodska zvezdnica, ki je postala princesa, je bila legendarna Rita Hayworth, ko je leta 1952 poročila princa Alija Kana, sina sultana Age Kana III. To je bil tretji od njenih petih zakonov. Najslavnejša hollywoodska zvezdnica, ki se je poročila s princem, je bila superlepotica Grace Kelly. Leta 1956, dve leti po osvojitvi oskarja, se je pri komaj šestindvajsetih upokojila, da bi se poročila s princem Rainierijem III., vladarjem monaške kneževine. Princesa Grace je umrla v prometni nesreči leta 1982.

Najnovejša igralska zvezdnica, ki bo omožila princa, je lepotica iz nadaljevanke Nepremagljivi dvojec, humanitarka in borka za žensko in rasno enakopravnost, zrela 36-letna Meghan Markle. Tri leta mlajši britanski princ Harry, ki je peti v vrsti za britanski prestol (kmalu bo šesti ali celo sedmi, če držijo govorice, da Kate pričakuje dvojčici), je pokleknil pred njo samo šestnajst mesecev po zmenku na slepo. Ste ju videli v dobrih dvajset minut dolgem intervjuju, v katerem sta se ves čas držala za roko, sijala od sreče, se nasmihala drug drugemu in se spogledovala, kot da hočeta pojesti drug drugega? Če to ni iskrena velika ljubezen, potem ne vem, kaj je iskrena velika ljubezen. Njuna je najboljša »reklama« za zmenke na slepo. Njun je vodil v dva prava zmenka. Tri do štiri tedne pozneje je Harry Meghan zvabil iz Hollywooda v Bocvano v Afriki, kjer sta pet dni prenočevala v … šotoru. Vse drugo je, kot rečemo, (kratka) zgodovina.

Harry ne more skriti tega, da je noro zaljubljen. Meghan je odlična igralka, a tako prepričljivo zaljubljenosti ne bi mogla igrati. Morebitni dvomljivci, ki mislijo, da si ga želi za moža zato, ker je slaven, privilegiran in bogat princ, bi morali vedeti, da ji lahko ponudi zelo malo tega, do česar ne bi mogla priti tudi sama. Slavna je in bogata tudi brez njega. In se bo morala marsičemu odpovedati, da bo postala princesa. Celo svojemu imenu. Ker nima modre krvi, ne bo princesa Meghan, temveč valižanska princesa Henry, ker je Harryjevo uradno ime valižanski princ Henry. Odpovedala se je že Hollywoodu in igralski karieri, domu in domovini in enemu od svojih dveh kužkov, ki ju je rešila iz zavetišča. Ker je eden od njiju prestar za potovanje, ga je zaupala prijateljem. Drugi je že Londončan. Ameriškemu državljanstvu se ji ni treba odpovedati, čeprav mora pred poroko postati britanska državljanka in opraviti državljanski »izpit«. Morala bo tudi k anglikanskemu krstu.

Tudi za Harryja to ni majhen korak, ki pa ga je naredil s srcem. Za nekoč vzvišeno, pogosto ošabno kraljevo družino je to orjaški skok. Ne zato, ker Meghan ne bo rosno mlada nevesta, saj ima 36 let (toliko jih je imela princesa Diana, ko je umrla), ali ker je Američanka, ločenka in igralka. Časi so se spremenili. Kraj Edward VIII. se je moral leta 1936 odpovedati prestolu, da se je lahko poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson. Trije od štirih zdajšnje kraljice so se ločili. Dva zato, ker jima niso dovolili porok, ki sta si jih želela. Princ Andrew je bil v mladih letih prvi, ki je bil zaljubljen v ameriško igralko. To je bila lepotica Koo Stark, ki so jo mediji razglašali za igralko mehkih porničev, čeprav to ni bila. Res je samo to, da je bila v več filmih popolnoma gola in zelo lepa. Kraljeva družina je njuno ljubezen zatrla. Camilla, ki zaradi svoje »živahnosti« v mladosti ni bila primerna za kraljevo nevesto, je bila 58-letna ločenka, ko je postala druga žena prestolonaslednika princa Charlesa.

To, kar je za kraljevo družino zares novo, je, da je Meghan mešane rase. Mnogi Britanci, med katerimi je še vedno precej prikritega rasizma, še vedno mislijo, da bi morala vsaj kraljeva družina ohraniti tako imenovano čisto kri. Kraljeva družina in monarhija sta s tem, da sta blagoslovila zakon Meghan in Harryja, pokazala, da sta (do)končno res prestopila v 21. stoletje.