favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
O weinsteinbatorjih

O weinsteinbatorjih

Brane Kastelic, Zvezde, 10.11.2017 16:30:16

Posebej za Zvezde iz Londona piše Brane Kastelic

Delite na:

Niti malo nisem presenečen nad orjaškim globalnim valom obtožb o spolnem nadlegovanju, ki ga je sprožil pravzaprav neverjetno hitri padec producenta Harveyja Weinsteina, morebitnega najhujšega spolnega nadlegovalca (to prizna) in morda tudi posiljevalca (tega ne prizna) v zadnjih treh desetletjih v Hollywoodu. Vse očitneje je, da med številnimi moškimi z veliko vpliva, moči, slave in denarja že dolgo vlada prava (ne)kultura spolnega nadlegovanja vseh vrst. Za številne od teh »pomembnih« moških se zdi, kot da je »normalno« početi vse to, kar Weinsteina obtožuje že več kot petdeset žensk: od posilstva, zahtevanja seksa v povračilo za uporabo vpliva, otipavanja vseh vrst do neverjetno pogostega samozadovoljevanja moških vpričo žensk.

Weinsteina je cela vrsta žensk obtožila, da je od njih zahteval, da ga gledajo, medtem ko masturbira. Eni od žrtev – igralki je ponudil pogodbo za snemanje treh filmov, če ga bo gledala, kako masturbira (medtem ko je že bil gol in masturbiral v hotelski sobi). Nekdanji televizijski voditeljici, ki je bila v njegovi družbi, je zaprl pot pred straniščem restavracije in jo hotel poljubiti. Ko se je izmaknila in mu dejala, da ima fanta, ji je rekel: »Potem pa samo stoj in bodi tiho,« odpel šlic, masturbiral in zelo hitro ejakuliral v lonec z rožo.

Norveška igralka Natassia Malthe je že šesta ženska, ki ga je obtožila posilstva, čeprav ni uporabile te besede. Natassia pravi, da sta se spoznala na zabavi po podelitvi baft (britanskih oskarjev) leta 2008 v Londonu. Sredi noči jo je prebudilo glasno udarjanje po vratih njene hotelske sobe. Ko je odprla vrata, je Weistein tako rekoč vdrl v sobo in ji dejal, da hoče seksati z njo. Naštel ji je vrsto uspešnih slavnih igralk, katerih uspeh je pripisal temu, da so spale z njim. Natassia mu je rekla, da ona ne bo, vendar jo je prisilil, da je: »Nisem privolila v seks. Ni uporabil kondoma. Odklopila sem se, medtem ko je on občeval, se delala mrtvo. Ni ejakuliral vame. Potem ko je nehal občevati, je masturbiral …«

Spet ta … masturbacija, po kateri tako radi posegajo številni »pomembni« spolni nadlegovalci. Rekel jim bom weinsteinbatorji. Ko so prejšnji teden o spolnem nadlegovanju končno spregovorili tudi v Evropskem parlamentu, je prišlo na dan, da je tudi tam najmanj en poslanec, ki je asistentki svoj »pomen« pokazal s tem, da je vpričo nje … masturbiral. Ne gre samo za weinsteinbatorje, masturbatorje na visokih položajih, temveč tudi številne druge moške, ki to na primer v Britaniji posebej radi počnejo v parkih, v parkiranih avtomobilih, na vlakih, avtobusih, v knjižnicah, vsepovsod pravzaprav, kot je pokazal odziv otoškega dnevnika Guardian, ki je pozval Britanke, naj opišejo svoje izkušnje s to vrsto spolnega nadlegovanja. Številnim se to ni zgodilo samo enkrat, ampak velikokrat. Zakaj? Kaj jim je?

Z glavami in seksualnostjo moških, ki to počnejo v javnosti pred neznanimi ženskami vseh starosti, od majhnih deklic do starih žensk, je nekaj hudo narobe. Tudi weinsteinbatorji, masturbatorji na pomembnih položajih, ki to počnejo v dragih hotelskih sobah, so moški »bolniki«, a pri njih gre tudi za posebno obliko spolnega nadlegovanja in poniževanja žensk. S tem kot da jim želijo pokazati ne samo to, da lahko zato, ker so vplivni in pomembni, delajo, kar hočejo, temveč tudi to, da se raje samozadovoljujejo kot spolno občujejo z ženskami.

Držimo pesti, da bo ta orjaški globalni val obtožb odplaknil to (ne)kulturo spolnega nadlegovanja, in, oprostite uporabi naslednjih besed, priskutne drkače, kot je Weinstein. Da bi se to zgodilo, bodo morali veliko več narediti tudi moški. Veliko lahko naredijo že s tem, da iz svoje družbe izločijo moške, ki mislijo, da je spolno nadlegovanje del »osvajanja« ali nekaj zabavnega ali smešnega. In ne sodelujejo v moškem »nakladanju v slačilnici«, s katerim drugi najbolj znani Donald (najbolj znan je Racman) še vedno opravičuje posneti opis svojih metod spolnega nadlegovanja žensk.