mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
O goloti …

O goloti …

Brane Kastelic, Zvezde, 18.10.2017 00:00:00

Ameriški literat John Updike je odmevno dejal: »Biti gol je blizu revolucionarnosti, biti bos je samo populizem!«

Delite na:

Ko se je pred kratkim v 92. letu starosti od tega sveta poslovil oče Playboya Hugh Hefner, se je, med drugim, veliko govorilo o pomenu ženske golote za uspeh te ikonske revije, ki se je rodila leta 1953 in na svojih straneh (kot dekleta meseca in dekleta leta) slekla na tisoče neznanih žensk, med katerimi so številne zaslovele, in na stotine znanih žensk, med katerimi so bile mnoge slavne zvezdnice. Čeprav je Hefner Playboy ustvarjal tudi kot politično liberalno družbenokritično revijo, ki je pomembno liberalizirala ZDA in svet in pomagala pri seksualni osvoboditvi žensk in zmagi seksualne revolucije, je najbrž noben moški ni začel »brati« zaradi odličnih člankov, zgodb znanih literatov in intervjujev, ampak zaradi golih žensk. Če je to trdil, je lagal. V času, v katerem se je pojavil, golih in polgolih žensk v tisku preprosto ni bilo. Problematična je bila že objava fotografij starih mojstrov z ženskimi akti.

Ste radi goli? Kakšen odnos imate do golote? Svoje in tuje? V revijah, filmih, na televiziji in povsod drugod, med drugim na spletu, kjer je je največ? Je golote preveč, ravno prav ali morda premalo? Bi se, drage bralke, javno razgalile, zaradi tega ali onega razloga? Sam sem, kot najbrž že veste, navdušen nad žensko goloto. Začelo se je s prvo golo žensko na sliki. In potem na fotografijah. Ko sem prvo golo žensko videl v živo, sem mislil, da me bo konec, pa je bil to v resnici šele začetek neskončnega občudovanja in oboževanja ženske golote, ki mi še vedno vsakodnevno polepša dan. Na fotografijah obožujem in občudujem erotično žensko goloto, ki jo rad tudi opisujem z besedami in slikam s čopiči.

Zakaj je bila golota skozi zgodovino naše, tako imenovane zahodne civilizacije nekaj tako zelo kontroverznega, nezaželenega in prepovedanega? Golota sama po sebi ni problem. Gole ženske pa tudi moške so od nekdaj upodabljali najslavnejši kiparji in slikarji. Problem je videnje »golote« kot nečesa pregrešnega in pokvarjenega, vemo pa, od kod prihaja takšno »videnje« golote. Ker ravno omenjam cerkev, moram omeniti eno od izjem. V ameriški zvezni državi Virginia je cerkev White Tail Chapel, v kateri pastor Allen Parker pridiga povsem gol. Ja, čisto gol. Tudi svoje vernike poziva, naj mu prisluhnejo in molijo z njim povsem goli, a mnogi ostajajo oblečeni. Zakaj naj bi bili goli v božjem hramu? Parker pravi, da je bil tudi Jezus Kristus gol med križanjem in vstajenjem in da sta bila tudi Adam in Eva sprva gola. Z goloto v cerkvi naj bi se postavili po robu materializmu in razkazovanju premoženjskega stanja z oblačili. Golota naj bi bila izenačevalec. Pokazala naj bi, da smo pod obleko vsi enaki, preprosta človeška bitja. Vera ima veliko »opravkov« z goloto. Prav tako politika. In seveda pop kultura, katere ključni del je že dolgo tudi Playboy.

Golota v naši civilizaciji pogosto služi protestu. Začelo se je že z znamenito Lady Godivo, ki je gola jezdila konja v javnosti, da bi protestirala proti obdavčevanju revnih. Veste, kdaj je bilo to? V 11. stoletju. Ste kdaj pomislili, zakaj se slavni ženske in moški danes fotografijo goli za dobrodelno organizacijo PETA, ki si že veliko let prizadeva za to, da bi se ljudje do živali vedli etično? Zato ker ravno z goloto najbolj in najhitreje opozorijo na cilje te dobrodošle organizacije. Nič drugega ne dvigne toliko prahu kot … golota. »Prsi, ne bombe« je kalifornijska protivojna skupina, ki pomaga širiti mirovništvo z golimi prsmi v javnosti, ki jih ljudje pogledajo, kot bi jih prvič videli. Britanska televizija Channel 4 predvaja razmeroma novo zmenkarsko oddajo Gola privlačnost, v kateri so nastopajoči goli. Za novo sezono so v prvi epizodi pripravili nekaj posebnega: bližnje posnetke sedmih vagin na … minuto. Vsega skupaj 363 vagin. To je bilo zelo veliko vagin, ki pa so poskrbele za visoko gledanost vsaj začetka nove serije.