Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Norost porok

Norost porok

Brane Kastelic, Zvezde, 11.10.2017 00:00:00

Norost poroke? Da ne bo pomote: nič nimam proti poroki, s katero se začne tako imenovano zakonsko razmerje.

Delite na:

To, kar si mi zdi noro pri porokah v Britaniji pa je, da zanje vse več parov porabi vse več denarja. Njihova stvar? Res je, vendar z noro dragimi porokami v dragih krajih in z dragimi zahtevami povzročajo visoke in nepotrebne stroške gostom.

V veliki meri gre za posledico družbenih omrežjih, na katerih želijo pari z vsem spominjati na bogate slavne pare, ki si noro drage poroke lahkobrezskrbno privoščijo. Verjeli ali ne, povprečna poroka v Britaniji je lani stala 27.000 funtov (30.789 evrov), kar je, mimogrede, povprečna letna britanska plača. V Londonu je bila lanska povprečna porokay še dražja; 38.000 funtov (43.333 evrpv). Nekdo se je potrudil in zbral podatke o 20.000 lanskih porokah. Kar stiri odstotke teh porok je stralo več kot 100.000 funtov (113.881 evrov). Po zadnjih letnih podatkih (2014) državnega statističnega urada je bilo v Agliji in Walesu skoraj četrt milijona porok (247.372) med različnospolnimi pariu in 4.850 porok med istospolnimi pari, V istem letu je bilo, pa to samo mimogrede, tudi veliko razvez: 111.169.

Prav ima kritik, ki je ocenil, da postaja sodobna poroka v Britaniji “vulgarna oboroževalna tekma”, v kateri hočeš nočeš sodelujejo tudi vsi povabljeni, saj so poročni pari do njih vse bolh zahtevni. Najdražja so potovanja na dekliščino in fantovščino, ki so vse večkrat nekje v tujini. Mnogi neveste in ženini od gostov zahtevajo več različnih oblačil za dekliščine in fantovščine. Ne gre samo za polete z nizkocenovniki v Prago, ampak tud tako daleč ko so Mehika, Vietnam ali zelo priljubljeni Las Vegas.

Draga je tudi udeležba na sami poroki, pa ne samo zato, ker pričakujejo na tebi, posebno na ženski, novo obleko, ki je drugi še niso videli. Pričakujejo tudi darilo (vse več parov gostom pošilja sezname potencialnih daril) ali denarni prispevek za poročno potovanje. Če si pripadnik generacije, ki se je začela poročati, in če ta v enem letu povabijo na tri, štiri poroke, si ga na… stradal. Moj starejši sin Adrian je bil letos že na treh fantovščinah in treh porokah (še ena ga čaka), ki so bile na srečo njegove denarnice vse v Angliji. Je pa res, da si je moral kupiti novo obleko. Znanka, ki je bila ena od šestih družic na prijateljičini poroki, se je razburjala, ker je ta zahtevala od vseh družic zahtevala nakup določenih štirih oblek v različnih barvah (za štiri različne “faze” poročne dne). Pari, posebno neveste, s porokami vse bolj tekmujejo med seboj, s prijateljicami, sodelavkami in znankami, ki so se že poročile. Želijo biti ne samo najlepše neveste, želijo imeti tudi najlepšo poroko. In imeti največ všečkov na različnih družbenih omrežjih. Noro. Kot bi bila poročanje lepotno tekmovanje, ne pa nekaj veliko bolj resnega.

Ker sem ravno pri norostih porok, ste slišali za poroke, na katerih se večinoma ženske pa tudi moški poročajo same s seboj? Ja, prav ste prebrali. Te dni berem o štiridesetletni Italijanki Lauri, ki se je poročila sama s seboj. Bila je v razkošni beli poročni obleki, na “samoporoko” je povabila sedemdeset gostov, ki so med drugim uživali trinadstropno poročno torto. Res. Laura pravi, da trdno verjeme v to, da moraš najprej imeti rad samega sebe. “Ženska ima lahko pravljično poroko brez princa,” je prijavila Laura, ki se je poročila sama s seboj, ker je napovedala, da se bo, če do štiridesetega leta ne bo srečala pravega moškega, poročila sama s seboj. Če bo še srečala pravega moškega, se bo poročila tudi z njim. Teh samoporok, ki jih sicer zakon ne priznava, je po svetu vse več. So neke vrste čaščenje sologamije (samskega življenja). Prve samoporoke so bile menda že leta 1993. Nekaj za vse tiste, ki se želijo na vsak način poročiti? Ni nujno. Laura je dejala, da moraš biti za samoporoko mičkeno nor. Se strinjam.