favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
Gej

Gej

Simon Kardum, Vklop, 16.11.2017 14:04:13

Intervju s Krištofom Charamsom, ki ga je v običajnem nedeljskem večernem terminu na prvem predvajala Televizija Slovenija, je pomenil eno tistih priložnosti, ki je ne smete zamuditi.

Delite na:

Najprej že zato ne, ker so tuji gostje, posedeni v studijske naslonjače državne televizije, sila redki. Kar seveda največ pove o provincialnosti našega javnega servisa. Še pomembnejši razlog pa se skriva v osebni zgodovini intervjuvanca. Je namreč homoseksualec, ki je pred dvema letoma javno oznanil svojo spolno usmerjenost, še več, je gej, ki je o tem spisal celo knjigo z naslovom Prvi kamen, še več, kar dvanajst let je bil pomemben funkcionar vatikanske inkvizicije. In prav to dejstvo mu je prineslo svetovno slavo, je namreč prva črna ovca, ki si je upala o svoji karierni, teološki, filozofski in osebni dilemi javno spregovoriti.

Ksenija Horvat ga je ob priliki predstavitve njegove knjige v Sloveniji torej posedla na stol in prijazni, na videz kar veseli Poljak, vajen spovedovanja, se je rade volje prepustil obredu. S to razliko, da njegova izpoved ni pokazala niti kančka obžalovanja, kaj šele kesanja. Ne le to: spregovoril ni le o samozanikanju, o potlačitvah in o naravnem redu stvari, predvsem o ljubezni in resnični želji ne glede na partnerja/partnerico/partnerje, temveč o hierarhičnem, na videz urejenem, a v globokem bistvu sprenevedavem, svetohlinskem, zahrbtnem in protievangelijskem bistvu katoliške Cerkve (pa ne le te, tudi drugih religij). Po njegovem mnenju je namreč Cerkev za časom, tako kot je bila za časa Kopernika in Galileja. Izobčenih sicer ne zapira več in jih ne sežiga na grmadi, jih pa brez vsakršnega pomisleka izvrže iz sistema in jim prepove duhovniški poklic. Kaj vse se kriva za svetimi obzidji, verjetno ve le papež Frančišek (če ve), pa tudi če ve, to spretno zavija v všečne izjave za vernike. Bo kar držalo: biti danes proklamirani gej v Vatikanu, je nekaj precej bolj grešnega, kot biti pedofil. 

Nočni klepet, ki je potekal v nerodni angleščini, je svoje nadaljevanje doživel v Studiu City. Že čakam na žolčna stališča o patoloških izrodkih človeštva na katerem od SDS-ovih medijev, še bolje pa bi bilo slišati, kaj o gejih (v svojih vrstah) menijo slovenski kleriki in politiki.