komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Zala Pungeršič: »Zmago želim dobro izkoristiti.«

A.M., 19.06.2023 16:00:00

Zmagovalka MasterChef Slovenija 2023!

Delite na:
Zala Pungeršič: »Zmago želim dobro izkoristiti.«
24-letna finalistka Zala je pred sodnike postavila sladico, ki temelji na pijači gin tonik. Pripravila je limonino kremo, metin mousse, malinov sorbet s poprom, malinin kuli, metin drobljenec in kaviar gin tonik. POP TV

S finalno oddajo se je zaključila deveta sezona priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija. Kulinarično potovanje je trajalo 39 oddaj, izmed 16 tekmovalk in tekmovalcev pa je naziv najboljše med vsemi domov odnesla druga ženska v zgodovini slovenskega MasterChefa, Zala Pungeršič. V velikem finalu je premagala svojo sotekmovalko, zaveznico in prijateljico Anjo Fir. To je bilo tudi prvič, da sta se v finalu pomerili dve dekleti. »Res sva si želeli, da končno spet zmaga ženska,« sta povedali večkrat in misija se je uresničila. 

Zala, glede na to, da je zmaga sveža kot jutranja žemljica, kaj vse vam je švigalo po glavi v finalni oddaji?

Finalna oddaja je bila zame psihično in tudi fizično zelo naporna. Želela sem si, da bi obe z Anjo dostavili dobre krožnike, da sodnikom in vsem drugim dokaževa, da sva zasluženo pristali na tem mestu. Ob finalnem vstopu v kuhinjo MasterChef sem se nenadoma zavedela, da je zadnjič. Zadnji vstop, zadnje kuhanje, in res sem si želela, da bi, ne glede na končni izid, ta dan uživala, kot sem tudi vse izzive prej. V telesu imaš vrtiljak čustev in ob ogledu finalne oddaje sem šele zares dojela, kaj vse se je pravzaprav dogajalo. Moram priznati, da se določenih trenutkov (verjetno zaradi adrenalina) sploh ne spomnim.

Kaj pa, ko so izrekli vaše ime?

Najprej šok, potem solze, smeh, vzkliki veselja, poskakovanje. Vsega je bilo. Svojih čustev res nisem skrivala. Poskušala sem biti samo v tistem trenutku in si ga zapomniti za vedno.

zala-pungeršič, masterchef, zmagovalka-2023
Zala je za predjed pripravila lignje na žaru, za glavno je pa glazirano hobotnico.
POP TV

Kako težka je bila pot v šovu od začetka pa do konca?

Pot ni bila lahka, nedvomno pa je bila poučna, življenjska, pristna – moja. Bili so vzponi, bili so padci. Vedno mi je bila v življenju pomembna pot, ki jo prehodiš do nekega cilja. Na tak način se lahko največ naučiš in vsak del posebej je napisal končno zgodbo, z zame zelo srečnim koncem.

Koga pa ste se od tekmovalcev najbolj »bali« kot vašega nasprotnika?

Vedno sem se bala vseh tekmovalcev, nikoli nisem nobenega podcenjevala, saj smo bili tam vsi z razlogom. Vsak močan na svojem področju in večkrat se je izkazalo, da zna v določenem trenutku vsak od nas tudi presenetiti. Konkurenca je bila res močna, a le na tak način si tudi sam lahko boljši.

Na katero jed, ki ste jo ustvarili v šovu, ste najbolj ponosni?

Ponosna sem na vse svoje krožnike, ki so dobili dobre odzive. To mi je vedno za kanček dvignilo samozavest in samozaupanje. Najbolj ponosna pa sem še vedno na svojo prvo jed – kumare v omaki. Ta jed zame predstavlja začetek nečesa velikega, s to jedjo sem prebila led, bila sem prva, ki sem jo skuhala v MasterChefu, jo predstavila širni Sloveniji in se tako poklonila tudi svoji pokojni babici, svojim koreninam. In še danes je največje povpraševanje za recept prav te jedi.

Kaj pa sodniki? Kaj ste se naučili od njih oziroma oni od vas?

Sodniki so tam z namenom. Če jih znaš in želiš poslušati, so pomemben dejavnik, ki vpliva na tvoj napredek. Na koncu pa so tudi samo ljudje, ki si z nami tekmovalci in tekmovalkami delijo isto strast do kulinarike. Hrepenijo po okusni hrani in dobrih krožnikih in prav nobenemu ni v interesu, da bi jedel slabo. Zato velikokrat pokažejo svojo mentorsko plat, sočutje in razumevanje, včasih pa so seveda tudi razočarani in kaj neusmiljeno pograjajo. Od sodnikov sem se res veliko naučila in za to sem jim neizmerno hvaležna. Upam, da so se tudi oni od mene kaj, če ne na kulinaričnem področju, pa zagotovo na življenjskem – kako vedno ohranjati pozitivo, se ne bati pokazati svojih čustev in kako biti pristen.

zala-pungeršič, masterchef-2023
V zadnji bitki devete sezone sta se za pokal, laskavi naziv in 50.000 evrov spopadli Anja Fir in Zala Pungeršič.
POP TV

Receptur se menda nikoli ne držite do potankosti. Se vam zdi, da je to vaša prednost?

Na recepture sem vedno bolj pozorna. Predvsem zaradi tega, ker včasih skuham res dobro in potem nikoli zares jedi ne znam poustvariti. To skušam zdaj z zapisovanjem postopkov in sestavin spremeniti. Moj skriti adut je okus. Ko kuham, ves čas okušam – ja, še vedno. Dodajam, prilagajam, odvzemam, in to je po mojem čar ustvarjanja jedi, v tem neizmerno uživam. To je hkrati moja prednost, včasih pa tudi pomanjkljivost, kadar me kdo prosi za recept. (smeh)

Pred vrati je poletje, na jedilnikih bodo morske dobrote, ki jih tudi sami radi pripravljate. Kaj bi nam pripravili morskega, če bi se vam najavili na obisk?

Pripravila bi vam, kar bi si zaželeli. (smeh) Če pa bi kaj po priporočilu chefinje, bi to zagotovo bile preproste, vendar odlične dagnje na rdečo buzaro. Kajti včasih se preprosto prileže kaj pojesti z rokami, da hrano res začutiš in je pravo doživetje, na koncu pa si še oblizneš prste.

Mimogrede, ste si sedaj po šovu s sladicami kaj bližje ali še vedno prisegate bolj na slano?

Že med samim šovom sem zelo nadgradila svoje slaščičarsko znanje, sploh po tehnični plati. Pripravljam tudi sladice, jem pa še vedno raje slano.

Kaj vam posledično pomeni naziv MasterChef?

Naziv MasterChef je zame res neverjeten dosežek, ki mi je pokazal, da se v življenju vse zgodi z namenom in ob pravem času. Obenem je to tudi potrditev, da je človek včasih zmožen veliko več, kot si sam predstavlja.

Kaj pa vam je med tekmovanjem predstavljalo največji izziv?

Največji izziv med samim tekmovanjem je bila daljša odsotnost domačih, predvsem fanta. Včasih sem pogrešala tisto varno zavetje njegovega objema.

zala-pungeršič, masterchef-2023
Na koncu je z dvema točkama razlike slavila 24-letna Zala Pungeršič iz Šmarjeških Toplic.
POP TV

Odmevni kuharski šov je bil prvič na sporedu aprila 2015. Prvi slovenski MasterChef je postal Sašo Miljušević, leta 2016 je slavil Darko Klemen, leta 2017 pa Sara Rutar, ki je postala tudi prva ženska zmagovalka. Leta 2018 je zmagal Jaka Mankoč, leta 2019 je slavil Anže Kuplenik, leta 2020 je zmago domov odnesel Žan Milosavljević, leta 2021 je laskavi naziv osvojil Bruno Šulman, lani pa je zmagal Luka Novak.

Kako boste v prihodnje izkoristili to izjemno izkušnjo in naziv?

Ta izkušnja in naziv zame predstavljata nove možnosti – konec res lepe zgodbe in hkrati začetek moje poklicne poti. Zmago želim dobro izkoristiti, vidim jo kot odskočno desko za lažjo uveljavitev v kulinaričnem svetu. Zavedam se, da se moja težka in naporna pot šele začenja, zato se tudi ne želim takoj zapoditi v vse. Počasi se daleč pride. Puščam si na stežaj odprta vrata in se veselim vseh nadaljnjih projektov, ki prihajajo.

Kaj pa denarno nagrado? Pred šovom ste dejali, da bo šla za novo kuhinjo ...

O nagradi razmišljati v začetku šova ali pa na koncu, ko je nagrada res tvoja, sta čisto različni perspektivi. Ja, del nagrade bo zagotovo moja (prva) kuhinja v stanovanju, ki si ga trenutno urejava s fantom. Tega se neizmerno veselim, saj jo bom lahko uredila po svojih željah in potrebah. Preostalo pa bi rada premišljeno investirala v prihodnost in v zagon svojega podjetja, da bom v življenju lahko počela tisto, kar me res veseli.

zala-pungeršič, masterchef-2023
»Svojih čustev res nisem skrivala. Poskušala sem biti samo v tistem trenutku in si ga zapomniti za vedno,« je po razglasitvi dejala zmagovalka MasterChefa 2023.
POP TV

Šov MasterChef Slovenija je kuharsko tekmovanje, ki je narejeno po britanski licenci MasterChef. V tekmovanju se pomeri 16 ljubiteljskih kuharjev, ki se v vsaki oddaji preizkusijo v enem od kuharskih izzivov. Sodniki kuharskega šova MasterChef Slovenija so zadnjih šest sezon Luka Jezeršek, Karim Merdjadi in Bine Volčič. Tekmovalce učijo, jim svetujejo, a na koncu tudi ocenjujejo. Prve tri sezone je bila namesto Bineta sodnica Alma Rekić, Luka in Karim pa sta v šovu od vsega začetka.

Kaj pa načrti za prihodnost, glede na to, da ste še študentka?

Pred mano je zagotovo svetla prihodnost, že zaradi tega, ker vem, da bom sama trdo garala, da bo šlo v to smer. Študij trenutno za eno leto postavljam na pavzo. Kaj bo sledilo po tem, pa me vprašajte takrat. Za zdaj še ne vem, kako bo vse skupaj steklo.

Kje vse vas bomo videli in morda kaj vašega tudi okusili?

Poleti se bom pojavila na več različnih javnih kulinaričnih dogodkih, tako da me le spremljajte (na družbenih omrežjih) in se gotovo vidimo, kakšno rečemo in kaj dobrega pojemo. Prvi večji dogodek pa se bo zgodil že v petek, 23. junija 2023, v moji domači Občini Šmarješke Toplice. Mislim, da je prav, da se prvič (tudi z nekaterimi sotekmovalci in sotekmovalkami) predstavim ravno domači publiki, ki je navijala zame. Lepo vabljeni tudi drugi!

Zala Pungeršič
Naziv MasterChef je zame res neverjeten dosežek, ki mi je pokazal, da se v življenju vse zgodi z namenom in ob pravem času, je po zmagi dejala Zala Pungeršič.
POP TV

Čeprav sta pokal in denarna nagrada 50.000 evrov odšla v Zaline Šmarješke Toplice, pa bosta obe finalistki nadaljevali svoje kulinarične sanje. »Oddaja mi je dala res ogromno znanja, izkušenj, preizkušenj, želja po kuhanju se je le okrepila in sploh si ne predstavljam, da bi ustvarjala kjerkoli drugje kot v kuhinji,« priznava Anja, Belokranjka, ki je redno službo obesila na ključ in se v celoti posvetila oddaji in karieri po njej.