Govorice

Ples je življenje v malem

Irena Pirman, Zvezde, 13.05.2017 10:00:00

Kot pravijo plesalci iz oddaje Zvezde plešejo, so Slovenci pravi plesni narod

Delite na:
Ples je življenje v malem

Tisti, ki tekmujejo, so zelo uspešni (imamo veliko evropskih in svetovnih prvakov), tistih, ki to počno rekreativno, je izjemno veliko. Ples je, poudarjajo, na zelo visoki ravni in je zelo inovativen. Vsi sodelujoči se poznajo že od prej in morali so opraviti serijo avdicij, preden so jih sprejeli. Zvezdnike so jim dodelili na Pop TV in zelo dobro zadeli, čeprav so ustvarjalcem na spoznavnem večeru malo porušili načrte z že izbranimi pari, ko so videli, kako so se pomešale energije med plesalci in zvezdniki. In kaj so na kratko povedali o sebi?

Matej Krajcer (soplesalka Leticia Slapnik Yebuah) s kostumografinjo oddajo pričakuje otroka, enega, takega kosmatega, pa že ima, namreč devet let staro psičko pasme miniaturni pinč. »Povsod jo lahko vzamem s sabo, recimo na počitnice, ker je ravno prav velika, da gre na letalo v pasji torbi.« V plesno šolo ga je peljala mama, najbolj všeč pa mu je bilo, da je lahko tekmoval.

Jernej Brenholc (soplesalka Urška Vučak Markež) je tako kot Urška Ptujčan, vendar živi v Prekmurju z ženo in otrokom. Zaradi oddaje se vsak dan vozi v Ljubljano. Kot otrok je bil sramežljiv, ker pa je bil ples takrat na Ptuju zelo priljubljen, ga je sestra odpeljala v plesno šolo. Sprva se je branil, sčasoma pa mu je tam postalo simpatično in zanimivo. Družina ga pri oddaji spodbuja, ker vidi, da je to tisto, kar ga osrečuje in izpolnjuje, da pokaže, kaj zna, in da je to, kar je.

Tomaž Šter (soplesalka Aleksandra Balmazović) ima za seboj dolgoletno tekmovalo plesno kariero. Kot pravi, je ples v njegovem življenju poligon, na katerem se je največ naučil o svetu in sebi. Tomaž sploh nima avtomobila, rad bere (vse), teče in se druži s prijatelji.

Martina Plohl (soplesalec Denis Porčič - Chorchyp) zna zelo dobro kuhati, a ker nima prostega časa, se to zgodi bolj malokrat. Zelo rada bere (poučne stvari, povezane z zdravjem, psihologijo, športom), zelo rada hodi na morje in se ukvarja z drugimi športi, posebej tekom, ki jo sprošča. Za ples jo je navdušil starejši brat, ki je prav tako plesalec. Njegovo uspešno kariero je spremljala od malega. Pozneje je postal njen trener. Na vprašanje, ali je zanjo plus, če zna fant plesati, odgovori: »Vsekakor. Če pa ne zna, moraš pač malo preveriti druge stvari.«

Maja Geršak (soplesalec Janez Usenik) jezačela plesati, ker jo je navdušila sestrična Jagoda Batagelj (ki prav tako sodeluje v oddaji Zvezde plešejo). O sebi pravi, da je že predolgo zaročena. Zakaj? »V letu, ko bi se morala poročiti, so se zadeve tako obrnile, da sva se malo odmaknila iz Slovenije. Po vrnitvi pa še nisva našla časa, da bi se poročila. Moj zaročenec je bil moj plesni partner 12 let.« Maja nima svojih naj reči (recimo naj filma in naj knjige), navdihuje jo vsak dan posebej. »Sem pač dvojček po horoskopu: danes je tako, jutri povsem drugače. Veliko mi pomenijo družina in prijatelji. Življenje sem posvetila plesu, ki je življenje v malem. Mene je res veliko naučil: kot edinka sem se z njegovo pomočjo recimo naučila, kako deliti in se dobro sporazumevati.«

Nejko Peter Levak (soplesalka Iryna Osypenko Nemec) ješelna plesne vaje v osnovni šoli zaradi sošolke, ki mu je bila všeč. Takoj je spoznal, da je to nekaj zanj, tako treningi kot tekmovanja.Kadar ne pleše, hodi na fitnes in sploh skrbi za zdravo in lepo telo. Poleg tega rad kakovostno preživlja čas z dekletom (ki zna peti in plesati, pravi), družino in prijatelji.

Valeriyo Musina (soplesalec Miha Miha Dragoš) jev plesno šolo odpeljala mama, ker se je odločila, da mora pač nekaj početi. Izbrala je nekaj, kar je bilo zvečer, ko je imela čas. Ker ji je ples hitro postal všeč, je mama očitno res dobro zadela. Bil je tudi odločilnega pomena, da se je iz Rusije pred petimi leti preselila v Slovenijo.

Miha Perat (soplesalka Maja Martina Merljak) in njegov brat, ki je začel plesati dve leti pred njim, sta bila aktivna plesalca. »Nekega dne je brat prišel domov in mi rekel, da je tudi mene vpisal na plesne vaje. Star sem bil devet let, zato nisem bil nič kaj navdušen, a sta me z mamo prepričala, naj grem vsaj pogledat. S tistim dnem, ko sem stopil v dvorano, se je začela razvijati moja plesna kariera. Najtežje mi je bilo na začetku prijeti punčko za roko in se z njo gibati, a ko sem to prebrodiš, sem kmalu spoznal, da je ples res lepa panoga, v kateri delam že 30 let. Ob plesu, službi in prekrasni družini (ženi in dveh otrocih) sem se, spet z bratom, začel ukvarjati še z relijem. Praviva si dance racing team in najin avto je polepljen s plesalci, česar verjetno ne najdete nikjer drugje na svetu.«

Andrej Rebula (soplesalka Nuša Lesar) je19 let tekmoval v plesu, ki mu je bil po svoje usojen, saj imajo njegovi starši najstarejšo delujočo plesno šolo v Sloveniji. Deluje že 37 let, sam pa je njeno vodenje prevzel leta 2009. V njihovi plesni šoli je začel kariero tudi sotekmovalec iz Zvezd Miha Perat, ki ga je učil Andrejev oče. Andrej ples poučuje tudi na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. S plesom se ukvarja tudi njegovo dekle, ki v njihovi šoli uči najmlajše. Spoznala sta se na plesnem tečaju, na katerem je bil njen učitelj, sčasoma pa je znanstvo preraslo v mnogo več.

Lejna Karić Lubarda (soplesalec Igor Štamulak) je na nekem rojstnem dnevu kot majhna deklica tako radostno plesala, da so jo povabili v plesni klub. Pri plesu so jo privlačile lepe obleke, ženstvenost, ki se lahko izrazi na parketu, drugačen svet, ki se ji je zdel zelo mamljiv. Rada se vrača v rodno Sarajevo, čeprav ima v zadnjem času bolj malo časa: ne samo zaradi oddaje, ampak tudi zaradi 17-mesečne hčerke.