Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Z dišečim oljem nad viruse in bakterije

Svetuje: Metka McCully Žigon, Zarja, 15.02.2018 12:01:01

Evkalipti izvirajo iz Avstralije, in ker je od tam tudi moj soprog, so mi ta dišeča drevesa še posebej ljuba. Tako izkoriščam priložnost, ko pri nas v naravi vlada kratko zatišje in ni toliko rastlin, ki bi jih v tem času nabirali (ali pa smo o njih že pisali), da vam predstavim to zanimivo in zelo zdravilno rastlino. Ker evkalipti potrebujejo toplo podnebje, pri nas razen v najtoplejših predelih, in še tam v zelo zavetni legi, ne uspevajo, zato sem v receptih uporabila evkaliptovo eterično olje, ki je tudi pri nas lahko dostopno in ni zelo drago.

Delite na:
Z dišečim oljem nad viruse in bakterije
Revija Zarja

Iz evkaliptovih listov lahko pripravimo zdravilen čaj, iz eteričnega olja pa aromatične evkaliptove bombončke. Se še spomnite gumijastih evkaliptovih bombončkov? Ti so moji najljubši, čeprav so narejeni z umetno aromo in barvilom. Spodaj sledi recept za bolj zdrave evkaliptusove bombončke. So prav okusni in pomagajo pri kašlju ali bolečem grlu. Radi jih imajo tudi otroci.

Domači evkaliptovi bombončki

Potrebovali boste termometer za kuhanje  (sladkorni termometer), sicer pa je priprava preprosta in po istem receptu lahko izdelate še bombončke z drugačnim okusom. Pri pripravi sama uporabljam med, čeprav zaradi kuhanja izgubi svoje najboljše lastnosti. Vendar je vseeno bolj zdrav kot sladkor (če kupujemo domač med, ki ne vsebuje ostankov pesticidov kot sladkor). Če vam je škoda medu, pa uporabite sladkor.

Sestavine:

-1 skodelica medu

-½ skodelice vode (ali močnega zeliščnega čaja – kamilice, bezeg ...)

-sok ene limone

-½ žličke evkaliptovega eteričnega olja

Priprava: Med, vodo in limonin sok damo v veliko trpežno kozico in počasi kuhamo. Kozica naj bo kar velika, da vam ne prekipi, ker se med kuhanjem delajo pene. Občasno premešamo. Pazimo, da se ne začne smoditi, kuhamo na majhnem plamenu, zelo počasi. Mešanica mora doseči 140 stopinj Celzija, zato občasno preverjamo s sladkornim termometrom. Kuhanje traja približno pol ure in moramo biti ves čas zraven, da »stvar« nadzorujemo. Ko doseže želeno temperaturo, odstavimo, primešamo eterično olje in zlijemo v silikonske modelčke. Lahko pa nakapljamo na peki papir. Počakamo, da se mešanica popolnoma ohladi in strdi. Vzamemo iz modelčkov oziroma odluščimo od peki papirja. Po želji posujemo s sladkorjem v prahu, da se bombončki ne sprijemajo. Moji se nikoli niso, zato jih dam v steklen kozarček in spravim v hladilnik do uporabe. Kot sem že povedala, koristijo pri prehladu, kašlju in vseh dihalnih obolenjih.

rozni_koticek4.jpg

Zdravilo

Že prvotni prebivalci Avstralije aborigini so dobro poznali zdravilne lastnosti evkalipta. Njegovi listi so bogati z eteričnim oljem, ki ima razkuževalni učinek. Znano je tudi, da znižuje vročino. Najpogosteje se evkalipt uporablja za inhalacije pri prehladih, sinuzitisu, kašlju in drugih respiratornih obolenjih.

Eterično olje evkalipta je antiseptično, učinkuje proti virusom in bakterijam. Pridobivajo ga s parno destilacijo evkaliptovih listov. Vonj se razlikuje glede na vrsto evkalipta. Najpogosteje uporabljajo Eucyliptus globulus in E. radiata, ki diši nekoliko bolj po kafri. Poleg za zdravljenje respiratornih obolenj ga uporabljamo v masažnih oljih. Učinkuje protivnetno ter zmanjša bolečine pri revmi in v sklepih.

Iz evkaliptovih listov lahko pripravimo zdravilne čaje ali tinkture. Tudi obkladki iz zmečkanih listov so zelo koristni, uporabljamo jih na ranah in bolečih sklepih.

rozni_koticek3.jpg

Mazilo za lažje dihanje in izkašljevanje

Tole mazilo pride še posebej prav jeseni in pozimi. Olajša izkašljevanje, razširi dihalne poti ter pospeši zdravljenje prehlada in kašlja. V njem so zdravilne rastline, znane po svojem razkuževalnem učinku – sivka, rožmarin, timijan, evkalipt, čajevec. Te rastline in njihova eterična olja uničujejo tudi viruse, ki povzročajo prehlad in proti katerim sodobna medicina še nima zdravila.

Uporabo mazila kombiniramo s počitkom, pitjem čajev in inhalacijami.

Sestavine:

-5 g čebeljega voska

-50 ml olivnega olja ali macerata različnih zelišč v olivnem olju (rožmarin, timijan, meta, sivka)

eterična olja:

- evkalipt – 20 kapljic (lajša dihanje)

- sivka – 20 kapljic (razkužuje, pomirja)

- meta – 5 kapljic (širi dihalne poti)

- rožmarin – 10 kapljic (spodbuja prekrvitev)

- čajevec – 5 kapljic (uničuje viruse, mikrobe)                                                                         

Postopek: Pripravimo macerat vseh zelišč skupaj in ga precedimo, če ga nimamo na zalogi, uporabimo olivno ali kakšno drugo kakovostno olje (mandljevo, jojobino, kokosovo).

V vodni kopeli stopimo čebelji vosek, odstavimo, dodamo macerat in eterična olja. Premešamo in nalijemo v sterilne lončke. 

Uporabljajmo pri prehladu ali zamašenem nosu. Mazilo nanesemo pod nos, na prsi, vrat in pri trdovratnem kašlju na hrbet. Jaz ga uporabljam tudi pri svojih otrocih, ne priporočam pa ga za dojenčke.                                                               

Pri prehladu, kašlju in vnetih sinusih najbolj pomagajo inhalacije. Inhalacije z evkaliptovim eteričnim oljem so najučinkovitejše. Podrobneje o tem in zdravljenju viroz pa si preberite v zadnji številki revije Pomagaj si sam.

Tukaj pa vam zaupam še recept za domače razkužilo, ki je res učinkovito, a naravno in neškodljivo.

Antiseptično razpršilo

Pozimi, ko se več zadržujemo v zaprtih prostorih in po zraku krožijo najrazličnejši virusi, nam razkužilno razpršilo pride zelo prav. Glavna sestavina so naravna eterična olja z znanim antiseptičnim učinkom.

Sestavine:

- 100 ml destilirane vode

- 1 jušna žlica 96-odstotnega alkohola ali vodke

- eterično olje evkalipta – 30 kapljic

- eterično olje čajevca – 30 kapljic

- eterično olje limone 20 kapljic

- eterično olje sivke 20 kapljic

Postopek: V stekleničko z razpršilko damo najprej destilirano vodo in alkohol, nato pa nakapamo eterična olja. Zapremo in dobro pretresemo.

Uporaba:  Z razkužilom popršimo večkrat na dan prostor in tudi predmete, kot so kljuke, ograje ter podobno. Lahko uporabimo tudi za razkuževanje otroških igrač in igral. Vsakič pred uporabo stekleničko pretresemo.

rozni_koticek5.jpg

Kozmetika

Čudovito dišeče evkaliptovo eterično olje je zelo priljubljeno v kozmetiki. Z njim odišavljajo mila, gele, šampone. Uporabljamo ga tudi v raznih izdelkih za kopanje in kopalnih soleh. Radi ga vmešajo tudi v masažna olja, ker učinkuje protivnetno in lajša bolečine. Tukaj pa je recept za zelo prijetno evkaliptovo milo.

Razkuževalno milo z evkaliptom in čajevcem

Super milo za kožo najstnikov ali stranišče, ker je zelo razkuževalno zaradi eteričnega olja čajevca in evkaliptusa. Diši kar lepo, morda nekoliko »medicinsko«. Dodano mu je karitejevo maslo, tako da je še posebej negovalno in nežno za kožo. Če želimo zeleno barvo in če bo za najstnike, ki imajo največkrat mastno kožo, mu dodamo še zeleno glino v prahu. Tudi to milo pride zelo lepo, če ga naredimo z marmoriranim vzorcem. Primerno je tudi za moške.

Sestavine:

- 145 g luga

- 375 g destilirane vode

- 400 g olivnega olja

- 300 g kokosove maščobe

- 250 g palmove maščobe

- 50 g karitejevega masla

- 10–20 ml eteričnega olja evkalipta

- 10 ml eteričnega olja čajevca

- 1 žlica zelene gline

- 1 žlica zmletega suhega rožmarina

Kokosovo maslo, palmovo maščobo in karitejevo maslo stopite, dodajte olje in odstavite z ognja. V manjši posodi stehtajte lužni kamen, v večji po vodo. Lužni kamen počasi stresajte v vodo. Ko obe mešanici dosežeta temperaturo med 45 in 50 stopinj, raztopino lužnega kamena počasi vlijte  v oljno mešanico. Ko doseže masa primerno gostoto (kot puding), dodajte eterično olje ter po želji žlico rožmarinovega prahu in gline. Vmešajte v maso in zlijte v model (najboljši so silikonski modelčki). Po 3 dneh vzemite iz modelčkov in sušite še vsaj 4 tedne, preden začnete uporabljati.

rozni_koticek2.jpg

Gospodinjstvo 

Nalepko s kozarca ali steklenice z lahkoto odstranimo z evkaliptovim eteričnim oljem. Nekaj kapljic ga nakapamo na bombažno paličico za čiščenje ušes in podrgnemo po trdovratnih nalepkah.

Evkaliptovo eterično olje je eno najmočnejših naravnih razkužil in še izredno prijetnega, osvežilnega vonja. V gospodinjstvu ga uporabljamo za odišavljenje domačih pralnih praškov in drugih čistil.

Sama z njim in sodo bikarbono delam posip za preproge. To priporočam vsem, ki imate v stanovanju domače živali, mačke, pse in druge ljubljenčke.

Vse stanovanje bo lepo sveže dišalo, preproge pa bodo osvežene in razkužene. Lahko uporabite tudi za pasja in mačja ležišča – posujete in nato posesate ali otresete.

Dišeči osvežilec za preproge

Preproge odišavi, jim da lesk in osveži barve. Učinkuje razkužilno.

Sestavine:

- 1 skodelica sode bikarbone

- 10 kapljic evkaliptovega eteričnega olja

Postopek: V kozarčku zmešamo sodo bikarbono in eterično olje, dobro pretresemo. Z jušnim cedilom potresemo po preprogah in pustimo vsaj pol ure, še bolje dlje, lahko tudi čez noč. Nato posesamo.

Preproge, mačja in pasja ležišča potresemo s pripravkom in posesamo.

Moljem evkaliptov vonj ne ugaja, zato lahko daste v omare sveže vejice evkalipta, če jih imate, ali pa na kosem vate kanete od 1 do 3 kapljice eteričnega olja in položite v omaro. Tudi neprijeten vonj v omarah, ki jih ne uporabljamo dnevno, temveč le občasno, recimo v garažah ali kleteh, lahko preženemo na ta način.

Vrtnarstvo 

Evkaliptov je kar 800 vrst. Iz njihove domovine Avstralije so jih razširili po vsem svetu; v Afriko, Ameriko, Indijo in tudi južno Evropo. Potrebujejo pa toplo podnebje, zato jih v Sloveniji težko gojimo. Posamezne rastline najdemo le v najbolj sončnih in zavetnih kotičkih v Primorju. Od vseh vrst evkalipta je najodpornejša proti nizkim temperaturam E. gunnii. Vsi evkalipti lepo dišijo in imajo dekorativno, zimzeleno, sivo-modro listje. V floristiki za šopke najpogosteje uporabljajo Eucalyptus globulus. Meni najljubši pa je Eucalyptus citriodorus, ki rahlo diši po limoni. V mestecu, od koder izvira moj soprog, imajo drevored iz te vrste. Ko zaprem oči, se v hipu znajdem v senci teh čudovitih ogromnih dreves, slišim čričke, zrak je nasičen s toploto ter vonjem po evkaliptusu in limoni. Čudovito! Zelo lepi so tudi evkaliptusovi cvetovi. Odvisno od sorte so različnih barv, od roza, krem do živo rdeče, in različnih velikosti, od 3, 4 cm do skoraj neopaznih. Cvetijo pa v socvetjih. Lepi in dekorativni so tudi evkaliptovi plodovi in semena.

Zaradi velike količine zdravilnih eteričnih olj je evkalipt zelo zdravo in odporno drevo, ne napadajo ga niti bolezni niti škodljivci.

Zanimivosti 

Znano je, da se koale prehranjujejo z evkaliptovim listjem. Jedo le eno ali dve vrsti evkalipta. Zmotno pa je prepričanje, da koale večino dneva prespijo, ker jih eterično olje iz listov omami. Evkaliptovi listi so zelo težko prebavljivi in vsebujejo malo hranil, zato koale nimajo veliko energije in večino dneva počivajo ali spijo.

Opozorilo 

Uporaba evkaliptovega eteričnega olja ni priporočljiva za tiste z visokim tlakom in epileptike.

Preberite tudi: Vas napenja in vas mučijo vetrovi? Kliknite TUKAJ!