Dobro počutje

Vpliv hrane in eteričnih olj na delovanje jeter

Lara Jelen, Maja, 19.05.2017 20:00:00

Hrana igra pomembno vlogo pri počutju in vpliva na delovanje organov.

Delite na:
Vpliv hrane in eteričnih olj na delovanje jeter

Če želimo torej poskrbeti zase in za svoje zdravje, je pravilna izbira obrokov ključnega pomena. Kaj uživati v tem času, smo vprašali Anjo Fošnarič, magistrico varne prehrane, nutricistko, raziskovalko pozabljenih znanj ter avtorico lastne vadbe, ki upošteva žensko telo in letni čas, v katerem smo. Zdaj je treba na vse možne načine poskrbeti za svoja jetra, pravi.

Anja Fošnarič pojasnjuje, da so od marca do maja jetra najpomembnejši organ. »V tem času jih lahko najbolj okrepimo ali oslabimo. V prvem primeru bodo jetra močna in bodo strupe sposobna predelati v vodotopno obliko, da jih lahko telo izloči iz telesa. V drugem primeru pa bodo še vse leto šibka, imela bodo premalo energije in strupi se bodo v telesu hitreje kopičili. Kadar jetra strupov ne morejo predelati, jih potisnejo v maščobne celice ali nohte, kožo, lase.« Nič čudnega torej, da je razstrupljanje v tem času glavna tema.

Razstrupljati se je treba pravilno!

Čeprav je razstrupljanje dobrodošlo in za večino priporočljivo, za vse vendarle ni primerno. Sogovornica svetuje, naj se razstrupljanja lotijo samo močne in zdrave osebe, nosečnice nikoli. »V času razstrupljanja je organizem še bolj obremenjen, saj se strupi preselijo v limfo in kri. Poveča se potreba po mineralih, sploh kalciju, magneziju in železu. Tudi vnos vitamina C je v tem obdobju dobro nekoliko povečati,« razlaga in dodaja, da se lahko začnemo razstrupljati šele potem, ko smo jetra in telo dva meseca izključno krepili. Treba pa se je zavedati še nekaj pomembnih dejstev: telo se vsako noč razstruplja samo, če imamo dovolj maščobnih kislin omega-3, če odidemo spat ob pravi uri (najkasneje ob 22.30), če imamo bazično večerjo vsaj tri, še bolje štiri ure pred spanjem, in močan imunski sistem.

Česa ne smemo prezreti?

Če pri sebi prepoznate simptome, ki opozarjajo na to, da so jetra v neravnovesju, z razstrupljanjem ne gre odlašati. Ti simptomi so jeza in razdražljivost, bolečine v mišicah, neprožnost telesa, glavoboli, vrtoglavica, težave s kožo, težave z vidom, pekoče in srbeče oči, mastni lasje, težave z odločanjem, načrtovanjem in držanjem rokov, mrzle roke in noge, neredna in boleča menstruacija, nespečnost, veliko sanj, iz katerih se prebujamo, slabo obvladovanje stresa, nizka energija in stalna utrujenost, težave z nohti, depresija in otekanje prstov na rokah (sploh med delom). Naša sogovornica pojasnjuje, da je lahko jetrna energija v presežku ali pomanjkanju. Presežek se kaže kot povečana jeza, pomanjkanje kot strahovi. Ponovno ravnovesje lahko dosežemo že z izbiro prave hrane.

Kakšna navodila želite dajati svojim celicam?

S hrano dajemo celicam navodila, kako naj delujejo, in vklapljamo ali izklapljamo gene. A problematična ni zgolj tista hrana, za katero vemo, da je škodljiva. Vsak organ ima različne potrebe po živilih in jetra lahko poškoduje hrana, ki sicer velja za zdravo. Takšni so na primer paprika, paradižnik, poper, oreščki, pomaranče, čebula, por, kislo zelje, losos in kis. Pa tudi mlečne izdelke, kakav, čokolado, kavo in vso hrano kislega okusa nutricistka v tem času odsvetuje. »Še posebej jetra krepi grenka hrana. Takšno hrano si zdaj privoščimo v izobilju. Odlična izbira so cikorija (divka), regrat, radič, motovilec, kopriva, janež, kumina in kurkuma. Tudi pekoči hrani se ni treba izogibati, ravno nasprotno.

Pomagajo eterična olja

V dodatno pomoč pri razstrupljanju jeter so lahko naravna eterična olja, ki pozitivno delujejo na telo, ko jih vdihavamo ali uživamo. Vsa eterična olja sicer niso užitna, zato bodimo pozorni pri izbiri in odmerjanju! Za uživanje so primerna izključno visoko kakovostna eterična olja, ki so certificirana kot prehranski dodatek. »Olja mete, limone in bosvelije imajo, ko jih zaužijemo, veliko pozitivnih učinkov na notranje organe. Uživamo jih glede na jakost - blaga v vodi, medu, sladkorju; vroča v kapsuli. Druga možnost uporabe eteričnih olj je nanašanje na kožo, pri čemer kot osnovo uporabimo jojobino ali mandljevo olje. Tretja možnost pa je aromaterapija, pri kateri eterična olja vdihavamo. Delovanje jeter krepijo in spodbujajo nežno razstrupljanje eterična olja limone, limete, geranije, kopra, rimske kamilice in vrtnice,« našteva Anja Fošnarič.