Dobro počutje

Vas pestijo hemoroidi?

C.R., Bodi Zdrava, 15.07.2017 13:00:00

Vsaj eden od dveh odraslih v življenju doživi akutni hemoroidalni sindrom. Kako ga preprečiti in kako ga lajšati?

Delite na:
Vas pestijo hemoroidi?

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v človeškem telesu. Gre za žilne blazinice, ki v normalnem stanju pomagajo pri izločanju blata. Hemoroide imamo torej vsi, vendar vsem ne povzročajo težav. Povečani hemoroidi so dokaj pogosta težava. Pri njihovem zdravljenju se je treba zavedati, da jih ni mogoče popolnoma odstraniti. Z različnimi metodami zdravljenja jih lahko manjšamo in tako preprečujemo, da bi povzročali težave.

Zunanji hemoroidi

Pogosto obolenje neznanega vzroka, najverjetneje pa gre za preplet vpliva dednosti, stresa in načina življenja, urejenosti prehranjevanja, vrste hrane in nerednega odvajanja. Zunanji hemoroidi običajno nastanejo hitro, pojavi se boleča oteklina. Oteklina je čvrsta in napeta, velika je lahko tudi do nekaj centimetrov v premeru. Je boleča že na otip, onemogoča sedenje, ne da se je potisniti v zadnjik. Hemoroidi so lahko napolnjeni s krvjo; takrat lahko tudi sami doma ob pregledu z ogledalcem opazite vijoličasto obarvanje. Takšne zunanje hemoroide imenujemo trombozirani hemoroidi. Občasno se sami predrejo in izlije se kri. Količina krvi je lahko precejšnja, lahko so prisotni tudi krvni strdki.

Notranji hemoroidi

Če so precej povečani, se lahko povešajo tudi navzdol proti zadnjični odprtini ali celo izpadejo skozi zadnjik (imenujemo jih prolabirani hemoroidi). Sprva jih je s prstom še mogoče potisniti nazaj v črevo (so reponibilni), pri izrednem povečanju pa tudi to ni več mogoče (so nereponibilni). Zdraviti se lahko začnete sami doma s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, ki pa jih ne uporabljajte več kot štirinajst dni. Svetuje se tudi uporaba zdravil za stabilizacijo ožilja. Če se težave ponavljajo ali ne minejo, je vsekakor treba obiskati zdravnika! Povečane notranje hemoroide potrdi proktološki pregled. Zdravljenje se lahko začne takoj.