Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

V boj z neželeno rdečico

M.B., Maja, 15.10.2017 20:00:00

Rozaceja ali kronično vnetje na zreli koži.

Delite na:
V boj z neželeno rdečico

Kaj vidite, ko se pogledate v ogledalo? Če trpite za rozacejo, je najverjetneje, da ne vidite drugega kot rdečico. Seveda bi si sami bolj želeli, da bi bili bledolični in vaša polt enakomerna, a vsa prizadevanja doslej so bila zaman. Zdaj je čas, da s pravim ukrepanjem rozacejo premagate enkrat za vselej. Z našimi nasveti vam bo šel boj lažje od rok!

Rozaceja (kronično vnetje kože) je zelo razširjena kožna bolezen (zanjo trpi 400 milijonov ljudi po svetu) in je ne gre zamenjati za akne. Njen najpogostejši simptom je obrazna rdečica, običajno pa muči vsaj 40-letne ženske svetle polti in z genetsko nagnjenostjo k tej bolezni. Poleg obrazne rdečice se rozaceja lahko kaže tudi po gorečem občutku na koži in zelo vidnih žilah, papulah ali pustulah na koži, zadebeljeni koži na licih, nosu, bradi ali čelu, razdraženih očeh ali oteklih vekah, njeno stanje pa dostikrat poslabšajo sonce, kozmetika, športno udejstvovanje …

Kaj lahko storimo sami?

Na srečo sodobna medicina odkriva vse več zdravil, ki pomirjajo preveč dejavni krvni obtok pod kožo, uravnavajo prekrvitev in omilijo pordevanje. Ker so na voljo le na recept, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Ob tem si življenje z rozacejo lahko olajšate tudi sami, na primer z izogibanjem nekaterim živilom in pijačam, varčno uporabo kozmetike in izogibanjem sončnim žarkom.

  • Sonce: Najpogostejši sprožitelj rozaceje. Preden se odpravite na prosto, si zaščitite kožo s sončno kremo s faktorjem najmanj SPF 15, pred vetrom pa se zaščitite s klobukom ali šalom.
  • Temperatura in vreme: Sedeti ob kaminu ali uživati v vroči kopeli se sliši privlačno. A pozor! Čezmerna toplota sproži prekrvitev in vodi k pordelosti. Izogibajte se savni, vročim kopelim in drugim virom toplote kot tudi drugim ekstremnim vremenskim pojavom.
  • Prehrana: Nekatera živila ali začimbe lahko sprožijo pordečitev kože ali jo poslabšajo. Izogibajte se ostro začinjenim jedem, obilnim toplim obrokom, mlečnim izdelkom, citrusom in živilom z visokim deležem histamina (sir, jajčevci, špinača, kis, sojina omaka).
  • Pijača: Alkoholu in vročim napitkom raje recite ne, saj širijo krvni obtok in s tem poslabšajo stanje kože.
  • Negovalni izdelki: K rozaceji nagnjena koža je na splošno bolj občutljiva, zato nanjo le varčno nanašajte izdelke s parfumi in alkoholom. Izogibajte se tudi ličilom, ki se težko odstranijo, in izdelkom zoper akne, saj so preveč agresivni. Kožo si čistite z nežnim mlekom in jo osušite s tapkanjem z mehko brisačko.
  • Gibanje in šport: Gibanje ima mnogo prednosti, a ne za bolnike z rozacejo. Pri njih lahko preveč intenzivni športi in napori poslabšajo stanje kože. Če tečete, storite to zgodaj zjutraj ali zvečer, ko še ni tako vroče. Poskrbite za dovolj tekočine.
  • Čustveni vpliv: Večkrat dnevno izvajajte protistresne vaje, na primer globoko dihanje, meditacijo in podobno. Reakcija na čustveno razburkanost v telesu je lahko tudi rozaceja.
  • Zdravje: Menopavza, kronično kašljanje ali visok krvni tlak so znani sprožilci rozaceje. O njih se pogovorite z osebnim zdravnikom, ki vam bo pomagal omiliti težave.

Zdravila in laserska terapija

Nikar se ne vdajte v usodo, če ugotovite, da kljub trudu nič od naštetega ne daje rezultatov. Na voljo imate tudi zdravila, o katerih povprašajte dermatologa, ter lasersko ali svetlobno terapijo. Laserski žarki prodrejo pod kožo in naredijo krvni obtok manj viden, s tem se zmanjša pordelost obraza, potrebnih pa je več terapij, da dosežete želene učinke.