Dobro počutje

Uspešno se spoprimite z življenjskimi prelomnicami

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 27.08.2017 20:00:00

Spremembe so edina stalnica v naših življenjih, zato jim ne moremo ubežati, lahko pa se z njimi uspešno spoprimemo in poskrbimo, da so čim manj travmatične.

Delite na:
Uspešno se spoprimite z življenjskimi prelomnicami

Po več desetletjih življenja v istem kraju se morate preseliti. Odrasel otrok vam naznani, da se bo poročil ali odselil. Spoznate, da ste noseči. Zamenjate službo ali pa se poklicno po več letih usmerite v povsem drugo smer. Vse to in še mnogo drugih izzivov velja za ene najpomembnejših življenjskih prelomnic. Raziskave kažejo, da so tovrstni dogodki tisti, ki nam vse življenje ostanejo najbolj v spominu, in sicer predvsem zato, ker po raziskavah sodeč povzročijo največ stresa.

Čeprav smo v zgoraj omenjenih okoliščinah res najbolj pod stresom in v nekaterih primerih lahko veljajo celo za travmatične, pa je treba vedeti, da življenjske prelomnice same po sebi niso stresne. Stresne jih napravimo sami. Vse je torej v naši glavi. Spremembe niso slabe, pogosto so posledica nekaterih neizogibnih dejavnikov, kot so denimo starost ali družbene norme. Skoraj neizogibno je, da se moramo po diplomi zaposliti in sprejeti drugačen način življenja, v najbolj rodni dobi imeti otroka ali pa se pri določeni starosti odseliti od staršev. To so zunanji dejavniki, ki spodbujajo spremembe, ki pa sami po sebi niso slabi in posledično tudi ne predvidevajo škodljivih in stresnih rezultatov. Težko breme, ki nastane ob pomembnih življenjskih prelomnicah, si naložimo predvsem sami, zato smo tudi mi tisti, ki edini lahko vplivamo na to, kako zelo stresne bodo življenjske spremembe in kakšne posledice lahko pustijo na nas.

1. Življenjske prelomnice imajo v naših spominih posebno mesto

Zato jim tudi rečemo življenjske prelomnice. Gre za točke v življenju, kjer se obrnemo v drugo smer. Naš ustaljen življenjski ritem se prelomi in začne se nekaj povsem drugega, neznanega. Povsem naravno je, da nam to ostane v spominu, da ima v našem življenju pomembno mesto, kar pa nikakor ne pomeni, da mora zato veljati tudi za stresno in negativno. Za nekaj, česar se v življenju nikoli ne bomo osvobodili.

2. Stres naj bo izziv

Stres ima v naših glavah negativen pomen, zato ga najpogosteje vidimo kot grožnjo, ne toliko kot izziv. A je v resnici res vse samo v naših glavah. Vsak dogodek v našem življenju, za katerega se že vnaprej bojimo, da nas bo čustveno in psihično povsem izžel, moramo prepoznati kot priložnost, da lahko stres nadvladamo in ga premagamo.

3. Spremembe imajo svoje prednosti

Kot že rečeno, spremembe same po sebi niso negativne. Če v težki življenjski prelomnici ne najdete nič pozitivnega, pa se oprimite vsaj tega: samo s spremembami rastemo. Raziskave so namreč pokazale, da ujetost na mestu v življenju zavira človekovo kognitivno rast. Kar pomeni, da spremembe rutine služijo kot odlična spodbuda za naš živčni sistem in pomagajo pri nastajanju novih nevronskih povezav.

4. Izkušnje so v veliko pomoč

Pri vsakem novem izzivu so nam lahko v veliko pomoč prejšnje izkušnje iz podobnih okoliščin. Ko smo se nazadnje spoprijeli s pomembno življenjsko spremembo, smo jo uspešno prestali. S to izkušnjo si lahko pomagamo tudi pri naslednji življenjski spremembi. Saj veste, kako pogosto rečemo: »Če sem prestal tisto, bom pa še to.«

5. Pomembna je podpora

Ljudje s podobnimi izkušnjami, ljudje, ki jim zaupamo, nas podpirajo, vse to so ljudje, ki so nam lahko pri življenjskih prelomnicah v veliko pomoč. Z dobrim podpornim sistemom namreč lahko dosežemo marsikaj, kažejo raziskave. Celo spletne skupnosti ljudi s podobnimi izkušnjami lahko veliko pripomorejo.

6. Dobra priprava je najpomembnejši korak

Gre za bolj praktičen nasvet, a se je izkazal za odličnega v boju s stresom. Če se prej dobro pripravimo, nas redkokaj vrže iz tira. Že res, da nekaterih nenadnih sprememb, kot so nesreče in poškodbe, ne moremo predvideti, a se z njimi lahko veliko lažje spoprimemo, če smo prej pripravljeni z dobrim zdravstvenim, življenjskim ali premoženjskim zavarovanjem, denimo.

7. Prelomnice so odlično zrcalo življenja

Pogosto jih vidimo kot grožnjo, a so življenjske prelomnice odlična priložnost, da se ustavimo in si ogledamo, kje smo v življenju in kam gremo. Nekaj puščamo za seboj in se podajamo naproti nečemu novemu.

8. Osredotočite se na pozitivne vidike

Če se denimo selite zato, ker si doma, kjer živite, ne morete več privoščiti, se osredotočite predvsem na pozitivno dejstvo te selitve – selite se v bolj dostopen dom, kar pomeni, da boste posledično lahko finančno lagodneje živeli brez rednega stresa glede finančnih obveznosti.

9. Zgledujte se po vzornikih

Najtežje življenjske prelomnice preprosto potrebujejo močne ljudi, in to so navadno vzorniki, ki so se spoprijeli z enakim izzivom in so ga uspešno prestali. Vzorniki, ki nam kažejo, da okoliščine, v katerih smo se znašli, niso neobvladljive in še zdaleč ne tako stresne, kot se nam zdijo, so lahko dober svetilnik v razburkanih časih.

10. Spremembe so del življenja

Prej ko boste to sprejeli, lažje se boste spopadli s travmatičnimi posledicami življenjskih zasukov. Ker je sprememba edina stalnica v življenju, se ji preprosto ne moremo izogniti. Brez sprememb ne gre, nihče v življenju preprosto ne stoji pri miru. Dogajajo se vsem in vsi se z njimi morajo spoprijeti.