900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

To so ginekološke težave, ki pestijo številne ženske

Mira Ćirović, Bodi zdrava, 15.02.2018 14:01:52

Srbenje, izcedek in neprijeten vonj so le nekatere ginekološke težave, ki pestijo veliko pripadnic nežnejšega spola. Pod drobnogled smo vzeli še nekaj pogostejših.

Delite na:
To so ginekološke težave, ki pestijo številne ženske
Revija Bodi zdrava

Anemoreja

Anemoreja pomeni izostanek menstruacije, ki ni nujno znak resne bolezni, temveč preprosto tega, da ni ovulacije. Najpogostejši vzrok zanjo je nosečnost, zapoznela puberteta (če gre za prvo menstruacijo), poleg tega pa še stres in kronična obolenja, kot so bolezni ščitnice ali dolgotrajno zdravljenje z nekaterimi antidepresivi.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je stanje porušenega ravnovesja v bakterijski sestavi nožnice. Za to stanje je značilna odsotnost ali močna razredčenost mlečnokislinskih bakterij v nožnici, ki v normalnih okoliščinah skrbijo za kisel pH in s tem preprečujejo naselitev ter prevlado drugih bakterij. Stanje načelno ni nevarno, je pa zelo neprijetno, ker ga z nobenimi higienskimi prijemi ni mogoče odpraviti, temveč ga lahko izboljšamo le tako, da ponovno vzpostavimo stanje prisotnosti in prevlade mlečnokislinskih bakterij. 

Dismenoreja

Boleče menstrualne krvavitve se občasno pojavijo pri kar 75 odstotkih žensk, a pri nekaterih so skoraj nevzdržne in lahko poleg bolečin prinašajo še drisko, pogosto odvajanje vode, znojenje, občutek napihnjenosti v trebuhu, bolečine v križu in celo slabost in bruhanje. Ženske večinoma najdejo način, da si pomagajo same, in sicer z uporabo grelnih blazin, toplih kopeli, počitka, z zeliščnimi čaji (kamilica, meta, ingver), z jogo, masažo in protibolečinskimi tabletami. Ginekolog pa vam lahko pomaga s predpisom protibolečinskih zdravil, z oralnimi kontracepcijskimi tabletami ali progesteronskim materničnim vložkom.

Endometrioza

Endometrioza je pogosta bolezen, ki se kaže s prisotnostjo tkiva maternične sluzi zunaj maternične votline. Pojavijo se močne in nenormalne menstrualne krvavitve, huda bolečina v trebuhu in mali medenici, ki vodijo v boleče spolne odnose. Hudi krči pred začetkom menstruacije, bolečina v predelu sečnega mehurja ali črevesa, lahko se pojavi odvajanje tekočega blata. Endometriozo zdravimo z zdravili, ki zavirajo ovulacijo in menstruacijo in s tem omogočajo zdravljenje bolezenskih sprememb. 

Fibromiomi

Benigni tumorji maternice, ki so zgrajeni iz materničnih gladkih mišic in veziva. Lahko so različno veliki in se pojavijo pri vsaki peti ženski do 45. leta starosti. V večini primerov so nenevarni, razen če postanejo tako veliki, da spremenijo obliko maternice in povzročijo druge težave. Zdravnik lahko pomaga s hormonskim zdravljenjem, s katerim zmanjša velikost fibromiomov, lahko s kirurško odstranitvijo fibromiomov ali z odstranitvijo maternice, če ženska ne namerava imeti več otrok.

Hormonski vrtiljak

Spolni hormoni so zelo močne snovi, ki vplivajo na ovulacijo, plodnost, libido, pa tudi na psiho in dnevni ritem. Hormoni v nas ustvarjajo pravi hormonski vrtiljak, in če med seboj ne sodelujejo tako, kot bi morali, v nas poleg drugega lahko povzročijo tudi tesnobo, nemir in depresijo. Medicinsko gledano se vse, kar se zgodi tik pred menstruacijo, torej krči, driska, napenjanje, napihnjenost, bolečine v prsih …, šteje kot PMS (predmenstrualni sindrom). Toda za večino od nas to ni samo PMS, temveč mnogo več. V teh dneh smo bolj občutljive, ranljive, lahko občutimo rahlo depresijo, tesnobo, nihanje razpoloženja, melanholijo, občutljivost, tudi jezo in sovraštvo.

Klimakterij

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki traja od nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske (menopavzo) do vsaj enega leta po menopavzi. Večina žensk se v tem obdobju sreča s telesnimi in duševnimi spremembami, ki vplivajo na kakovost življenja in jih je občasno treba tudi zdraviti.

tema_ThinkstockPhotos-517548120.jpg

Miom maternice

Miomi so najpogostejša tvorba v mišični steni maternice, saj jih ima kar tretjina žensk. Dobra novica je, da so benigni, torej nenevarni, kljub temu pa lahko povzročajo številne težave. »Miomi ležijo tik pod površino maternice, v steni ali pod sluznico maternične votline. Lahko imajo obliko vozla, bule ali kepe, včasih se pojavijo tudi kot zadebeljena maternična stena. Najpogosteje se začnejo pojavljati med 35. in 45. letom starosti, do menopavze (dokler delujejo hormoni) pa se utegne njihovo število povečati, pri čemer lahko tudi rastejo. Po velikosti se zelo razlikujejo: od velikosti grahovega zrna do obsežnih tvorb s premerom več kot sedem centimetrov. 

Menoragija 

Menstrualna krvavitev, ki je močnejša in daljša od običajne menstruacije in zaradi katere lahko pride do večje izgube krvi. Lahko se pojavi ob pomanjkanju hormona progesterona, vzroki pa so lahko tudi drugi. Prav zato je pomembno, da ginekolog odkrije glavni vzrok in se nato odloči za zdravljenje. Ob tem vam lahko odvzame kri, opravi splošni ginekološki pregled, ultrazvočno preiskavo ali pregled maternice.

Neplodnost

O neplodnosti govorimo, ko pri paru ne pride do zanositve po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. Osemdeset odstotkov neplodnosti predstavljajo motnje ovulacije, endometrioza in neprehodni jajcevodi. Drugi dejavniki so starost ženske, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, prevelika telesna teža, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice), zdravila (antidepresivi, steroidi).

Policistični jajčniki

Sindrom policističnih jajčnikov je najpogostejša hormonska motnja žensk v rodnem obdobju – z njim ima težave od pet do deset odstotkov žensk, ki so v rodni dobi. Poleg tega je sindrom policističnih jajčnikov najpogostejši vzrok neplodnosti pri tistih, ki imajo moten menstrualni cikel. Pri sindromu policističnih jajčnikov so v oziroma na jajčnikih prisotne številne benigne ciste, ki so pravzaprav majhni folikli. To so nedozoreli jajčni mehurčki, ki vsebujejo spolne celice oziroma jajčeca, obdana s tekočino. Na to, da se v ženskih jajčnikih dogaja nekaj nenavadnega, lahko opozarjajo številni znaki: težave z mozolji, čezmerna poraščenost, izpadanje las, pridobivanje telesne teže, neredne menstruacije, motnje v ovulaciji in težave z zanositvijo. 

Virus HPV

Humani papiloma virus (HPV) je ime za družino virusov, ki lahko okužijo kožo in sluznice, ki mejijo na zunanji svet – usta, žrelo, maternični vrat, zadnjično odprtino. Nekateri tipi HPV se prenašajo s spolnimi stiki. Različni tipi virusov so razvrščeni v dve skupini: visoko rizični in nizko rizični HPV, odvisno, katere vrste težav povzročajo. Običajno HPV-okužba ni znana, ker poteka brez kliničnih znakov. Nekateri tipi HPV povzročijo nastanek bradavic. V 99 odstotkih primerov rak materničnega vratu nastane kot posledica nezdravljene okužbe z visoko rizičnim tipom HPV. HPV-okužbe se prenašajo s stikom z okuženo kožo. Virusi so lahko na spolovilu ali v okolici. Več kot osem od desetih ljudi se v svojem življenju okuži. V večini primerov okužb virus ne povzroči težav ali škode, zato ker se imunski sistem znebi okužbe. Možno je, da človek pridobi več tipov HPV. Možno je, da je za vnetje dovzetnejša oseba z oslabelim imunskim sistemom.

Vnetje jajčnikov 

Okužba nastane, ko se bakterije z materničnega vratu razširijo na maternico, jajcevode in jajčnike. Najpogosteje prizadene ženske, mlajše od petindvajset let. Glavni povzročitelj vnetja jajčnikov so spolne bolezni, ki so najpogostejše pri mlajših, spolno aktivnih ženskah, ki pogosteje menjajo spolne partnerje. Spolne bolezni se najpogosteje pojavijo brez vidnih simptomov ali z zelo šibkimi, zato se v zgodnji fazi okužbe tudi zelo težko odkrijejo.

Preberite tudi: Mavrična dieta za sive zimske dni. Kliknite TUKAJ!