nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Težava ni v želji, težava je v cilju

J. K., 28.01.2018 13:01:10

Redno ukvarjanje s športom je koristno in potrebno. To seveda vemo. A ko bi le bilo tako preprosto! Vedno se najde še preveč izgovorov, da sploh začnemo, pa tudi če vendarle začnemo, se kaj hitro zgodi, da obtičimo doma na kavču. Še huje pa je, če se s športom ukvarjamo, a kar ni nobenega opaznega rezultata. Kar naj bi bil dosežek, postaja hud poraz. Vendar malodušje ni potrebno. Vse to je lahko le posledica napačnega pristopa. Spoznajmo torej napake, ki nam onemogočajo izboljšati življenjski slog.

Delite na:
Težava ni v želji, težava je v cilju
Za plosk trebuh ne zadoščajo le trebušnjaki, temveč je potrebna tudi aerobna vadba. Revija Zarja

Moj trebuh se ne splošči, čeprav delam vaje za trebušne mišice.

Vaje, ki krepijo trebušne mišice, ne zagotavljajo topljenja maščobnih blazinic, ki so se nakopičile v predelu trebuha. Za to, da se znebimo odvečne maščobe v predelu trebuha, je treba razširiti nabor vaj in dodati še vaje za krepitev moči in vzdržljivostni trening. Koristi na primer džoging, ki poskrbi za zgorevanje maščobnih zalog. Zelo pomembno je, da tečemo dovolj počasi – ritem naj bo tak, da se ne zadihamo. Kajti le pri manjši intenzivnosti treninga telo energije ne črpa iz ogljikovih hidratov iz zaužite hrane, marveč iz nakopičenih zalog, torej iz maščobnih blazinic, ki se jih želimo znebiti. Intenzivnost treninga je treba pravilno stopnjevati: začnemo s treningom hitre nordijske hoje dvakrat na teden po pol ure. Sčasoma temu dodamo še vaje za trebušne mišice, zaradi katerih se bo mišična masa povečala, kar ima dvojen pozitivni učinek – čim več je mišic, tem večja je poraba energije tudi med mirovanjem.

S športom se ukvarjam zgolj priložnostno. Ali to sploh kaj koristi?

Vsako gibanje je boljše kot nobeno. Kdor obišče fitnes le enkrat na teden in takrat vadi z užitkom, naredi prav, saj je to še zmeraj bolje kot nobena vadba ali pa pogostejša vadba z odporom. Vsekakor velja, da je najboljši izbor zmeraj takšna vrsta športa, ki vključuje čim več različnih mišičnih skupin – tak tip športa ponuja aerobika. Prav tako je priporočljivo vpeljati čez čas spremembo: namesto džoginga badminton, kajti sprememba bo prinesla novo zabavo, telo pa bo dobilo nove izzive.

gibanje blazilec stresa.jpg
Šport blaži stres.
Revija Zarja

Želim si lepa stegna in čvrsto zadnjico. Kako naj to dosežem?

Z bodibildingom, kakor pove že sam prevod besede body building: grajenje telesa, klesanje postave. Seveda si nas večina ne želi imeti mišičnih balonov, ki jih običajno povezujemo z bodibildingom, a brez skrbi – ženske že gensko nismo ustvarjene za tvorjenje takšnih napihnjenih mišic. Za učvrstitev stegen in zadnjice pa so na voljo natančno določene bodibildinške vaje, ki jih je priporočljivo izvajati od dva- do trikrat na teden po 45 minut. Seveda pa se da mini trening izpeljati tudi doma. Postavimo se pokončno, stopala so rahlo razširjena, ne bolj od širine bokov, nato naredimo z desno nogo korak naprej. Hrbet pri tem ostane vzravnan. Obe nogi počasi upognemo v kotu 90 stopinj – prsti levega stopala so uprti ob tla, peta pa je pri tem privzdignjena. Telesno težišče je v bokih, desno koleno pa ne seže čez vrh prstov desnega stopala. Nato noge spet vzravnamo. Vajo ponovimo 12-krat z eno in 12-krat z drugo nogo. Opravimo od dve do tri ponovitve celotnega sklopa – najbolje vsak dan.

Zelo si želim ukvarjati se s športom, ampak nekako ne pride do tega, če pa poskusim, to ne traja prav dolgo.

Težava ni v želji, težava je v cilju. Treba si je postaviti dosegljiv cilj. Pogosta napaka začetnikov je, da si v duhu začetne visoke motiviranosti postavijo tudi zelo visoke cilje. Običajno jih želijo tudi prav hitro doseči. Tu pa se zatakne in kaj kmalu navdušenje uplahne. Bolje je začeti počasi, predvsem pa je treba najti športno dejavnost po svoji meri. Nič ne pomaga vpisati se v trendovske oblike gibanja ali pa v tečaj, ki ga obiskuje prijateljica. Pametno je zbrati nekoliko natančnejše informacije o tem, kaj tečaj ponuja. Za začetnike pa je običajno prav, da se včlanijo v organizirano obliko vadbe – skupina daje dodaten motiv, mogoče je spoznati nove ljudi, tudi strokovna pomoč na začetku prav pride.

gibanje oh.jpg
Če želite shujšati, dve uri pred vadbo ne smete zaužiti ogljikovih hidratov.
Revija Zarja

Ker sem pogosto v stresu, je šport zame nekoliko preveč aktivna sprostitev. Pravzaprav potrebujem mir.

Prav šport izvrstno blaži stres. A če je vaš občutek tak, da želite mirnejšo sprostitev, so dihalne vaje kot nalašč za vas, lahko pa jim sčasoma dodate nekaj vaj iz joge in pilatesa. Dihalne vaje lahko delamo tudi doma, saj je vaja kratka, nezahtevna in traja le eno ali dve minuti. Sedemo udobno na stol, roke položimo na spodnji del trebuha, oči pa zapremo. Globoko in počasi vdihnemo skozi nos in na dlaneh čutimo, kako se dviguje prepona, nato pa zelo počasi izdihnemo zrak skozi rahlo odprta usta. Dodatno opozorilo: ljudje, ki so pogosto izpostavljeni stresu, morajo paziti na kakovostno prehrano, saj stres uničuje vitamine, zato naj prehrana vključuje veliko sadja in zelenjave.

Hodim v fitnes in jem manj, na tehtnici pa ni opaziti nobene razlike.

Za hujšanje ni dovolj samo gibanje, tudi prehrana mora biti prilagojena. Če se ukvarjate s športom in prav nič ne shujšate, to pomeni, da še zmeraj zaužijete več kalorij, kot jih telo porabi. Pomembno je seveda tudi, kaj in kdaj pojeste. Splošno športno pravilo se glasi: dve uri pred vzdržljivostnim treningom se ne je, predvsem pa ne ogljikovih hidratov, saj le v tem primeru telo med treningom črpa iz svojih zalog. Po športanju pa pride na vrsto beljakovinsko bogata hrana, denimo perutnina, ribe, da telo oskrbimo s proteini, ki so predvsem pomembni gradniki mišične mase. Velja pa strogo pravilo: prste stran od ogljikovih hidratov, kot so kruh, testenine in sladkor v kakršni koli obliki, torej tudi sadja ne. Če prekršimo to pravilo, se bo telo oskrbovalo od sveže zaužite energije in ne bo porabljalo lastnih zalog.

V lepem vremenu grem prav rada teč, a ko dežuje in je hladno, se težko spravim.

Pravijo, da ni slabega vremena, sta le neprimerna obleka in obutev. Še posebej to velja za džoging. Oblačila za slabo vreme ne predstavljajo le primerne vrhnje plasti, kar pomeni, da anorak ne zadošča. Že spodnje perilo naj bo takšno, ki je namenjeno športu. Kmalu vam bodo izkušnje dokazale, da se izdatek dobro obrestuje. Predvsem pa poskrbite za primerno obutev. V specializiranih športnih trgovinah vam bodo radi svetovali o obojem – obleki in obutvi. Če pa pridejo takšni hladni in deževni dnevi, da vas niti najboljša oprema ne spravi čez prag, lahko vreme prelisičite npr. z akva džogingom ali pa preprosto s plavanjem. Plavanje je ena najbolj zdravih oblik rekreacije, saj krepi sklepe, mišice in srčno-žilni sistem. Da pomaga hujšati, je zanesljivo. Zunaj pa lahko medtem dež lije kot iz škafa.

gibanje slabo vreme ni izgovor.jpg
Slabo vreme ne sme biti izgovor, primerno oblečeni lahko tudi pozimi športamo zunaj.
Revija Zarja

Za šport mi zmanjkuje časa

Če danes ni dovolj časa za zdravje, potem boste nekoč potrebovali veliko časa za bolezen. Treba se je odločiti za prednostni seznam, na katerem naj bo zdravje na najvišjem mestu. Šport ima pri krepitvi zdravja nemajhno vlogo. Prav dosti časa pa si zanj ni treba odtrgati, saj je dovolj, če vnesemo čim več gibanja v svoje vsakodnevno življenje: s kolesom v službo in po bližnjih opravkih, peš do trgovine, namesto dvigala stopnice. Zagotovo pa ni tako težko dvakrat na teden vstati 45 minut prej ter pol ure posvetiti džogingu ali nordijski hoji. Svoje športne termine si zapisujte in jih imejte v rokovniku zabeležene kot nekakšen obisk pri zdravniku. Potem ne boste več razmišljali, ali bi ali ne, ampak se boste preprosto odpravili na trening. Dalj časa ko bo minilo, lažje bo – uspeh pa bo tudi opazen.

Preberite tudi: Neizprosna resnica razbolele hrbtenice. Kliknite TUKAJ!